返回列表 回覆 發帖

〔轉載〕該死的神父

早前就有人為周梓樂、陳彥霖既死編個故事出嚟以抺黑港警。
原來外國既傳媒記者都唔好得去邊,為個被神經佬殺害了的神父編來一個「抵佢死」既故事,還顛倒事非,兇手打造成受害人 ,以達到抺黑教會。給讀者一個「我獨家爆料」既報導。

算哩,記者都係為知名度,搵兩餐唶。
唔少網上旁觀者都只係連登曱甴既智慧水平
係喎, 連癲鼠教自己嘅The International Catholic News Weekly都編來一個「抵佢死」既故事,還顛倒事非,兇 ...
沙文 發表於 2020/1/1 01:49

咁又真係唔難睇出報導經左轉右傳後, 就給改編了來描黑囉.

The tablet 在十二月十六日報導此事, 比其他的甚麼『社』,「報」, 網站都早。

就拿呢位旁觀者的一份引述同 Tablet的比一比。

(1)
There were also multiple blows to his body.
就變樣了成為:
「他的頭部、腹部和臉部也有被毆打的痕跡。」

(2)
Matassoli later abused Alexandre and had him clean his house while naked.
文意本來就不清楚是老神父在家祼體, 還是要做打掃的年青要祼體。
不過, 
經引述後, 就變了實牙實齒地說:
「Alexandre的律師稱該神父曾經要求Alexandre“赤身裸體”地給他打掃房間。」

(3)
Stéphane’s own father – Alexandre's grandfather – took his life on learning his son was abused
就變了劇情, 說:
有人還因無法承受這種侮辱,已經自殺了。
法國《巴黎人報》就介紹說,那名自殺的受害者名叫Jacques,曾於6到14歲之間遭到過神父Matassoli的性侵,之後就整個人就一直處在精神恍惚的狀態,直到1989年他27歲時投河自盡。

矛盾地方在有父親還記得年少時給這神父性侵過, 
為何還在    “他毀掉了我們整個家庭” 的心理重創下容許兒子到這一神父家中當雜工?

一個91歲的老翁有甚麼能力可以逼一個19歲年壯青年祼體?
(莫非佢係武當張三豐?)

(4)「當時,他們從意外在村莊的垃圾堆發現了這名神父的一張裸照,再加上當時村裡也有傳言說這神父行為不端,他們便詢問了Jacques是不是被神父性侵過。」

呢啲係加插的劇情嚟。 使內容更震憾?

(5)「但他並沒有因此遭到什麼實質懲罰,反而還能繼續從教會獲得薪水。」
對天主教熟悉的人, 便知神父就算是年輕在任, 都没有支薪的, 更何況是退休神父。
明顯是講者想加多一兩錢「不公平」來賺取讀者的氣岔。
(我見有人仲要為「反而還能繼續從教會獲得薪水」呢幾粒字加色,整色整水)

(6)「4000多條點贊」, 「兩條獲得2000多點贊的評論」
再加群眾壓力, 典型訴諸群眾謬論。

(7)「該死的神父」
更加係疑犯未過堂就被私了。
鬼教會、神父、牧師固然可惡,鬼徒助紂為虐、滿嘴謊言為惡行掩飾,更是罪不可逭。 ...
旁觀者 發表於 2020/1/1 02:05

扭曲事實的, 用妖言惑眾, 也好不到那裡。
曱甴腦的旁觀者就係唔識分一則報導中,那些才是事實,那些是不應盡信的塑膠劑。
就係因為The tablet在十二月十六日報導此事, 比其他的甚麼『社』,「報」, 網站都早。
很多details未知, ...
沙文 2020/1/1 21:09 提交

你認為那些只能靠轉戴,貼,引述...的網上「報」「社」,為這段消息,有財力物力派出記者到當地查探,蒐集資料?
除咗您之外人人對癲鼠教都熟悉
沙文 發表於 2020/1/1 22:03

以為好很醒既你, 最好先去查查引文中 stipend 呢個字係點解。

教你經文時, 仲要教埋你英文咩!
您9眼看人低啫。記者本來都出緊糧, 冇嘢做時, 網上「報」「社」都唔可以出少尐糧畀佢。您肉痛買張機票啫,  ...
沙文 發表於 2020/1/1 21:30

你仲慳哩, 連機票都唔使, 閉門造輪。。。
好似關上門在沖涼房搵五姑娘閒談, 幻想少邊個女神都得, 連雞錢都唔使
回覆  beebeechan
咁淺嘅字都要教您, 都叫咗急您求學不是求分數, 搞成您而家咁
...
沙文 發表於 2020/1/2 00:28

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=129982&ptid=13526][/url]

要查字典, 我都會查啲有水準一啲既
例如:
https://www.merriam-webster.com/
至少我試过同老婆body massage係包埋做頭, 所以唔似您咁誤會body有傷即是個頭就冇事
...
沙文 發表於 2020/1/2 00:43

摸女人, 好少唔包連頭既。
其他都是枝節,問題重點是這「神父」確是做了該死的壞事。
旁觀者 發表於 2020/1/2 01:21

最重的重點就係一切未經法庭定罪, 就「該死」了。
回覆  beebeechan
我老婆幫襯開body shop都有洗頭水賣啦, 頭根本就係body嘅一部份。都幾好味

...
沙文 發表於 2020/1/2 08:54

咁你老婆去理髮舖洗頭,洗頭仔對手係頭到搓下搓下, 好鬼爽,
個洗頭仔都包埋同你老婆洗身㗎, 對手係佢身上搓下搓下, 好鬼爽?
hair salons 不嬲做埋pedicure同manicure, 您唔知咩?

陪親佢去都搞鬼死咁耐, 唔陪佢又嬲 ...
沙文 發表於 2020/1/2 09:26

橫掂都係等, 不如順便洗番個頭囉
移鼠話佢和鬼徒就能定人罪,法庭、法官都多餘:
    「信他(移鼠)的人,不被定罪;不信的人,罪己經 ...
旁觀者 發表於 2020/1/3 03:20

耶穌都仲未審你,
你無需咁早騰定雞, 自己先定自己罪喎
(畏罪服刑?)
唔畀人自首嘅咩?我以為臺灣先係咁
沙文 發表於 2020/1/3 04:52

哇...想入住台灣監房, 好過住劏房
一日三餐, 又唔使點做, 好過攞綜緩......咁好福利, 都要係台灣人先得.

想入基督教既地獄, 都要信先得㗎喎.

唔信有天堂地獄既, 做住遊魂野鬼先哩
哦,即是唔信基督教,天主就吹我吹脹。咁天主都算好易話圍,唔係好霸道啫。 ...
沙文 發表於 2020/1/4 00:59

對我呢啲豪宅大屋既人, 要去住劏房, 籠屋床位, 簡直就係地獄。
但對在零下十幾度都要瞓街既人, 有張籠屋床位已經係天堂嚟。

最怕你有日連想請入基督教既地獄資格都未有,
或者你訂咗佛教既十八層哩。
癲鼠教天堂就渣啦。豪宅冇人服侍箋自己吸塵吸到肺積塵。
依斯蘭天堂每人有8萬賓妹印佣加72條女。雖然有些解 ...
沙文 發表於 2020/1/5 03:02

可蘭經話俾72個處女你, 你唔好一廂情願, 諗大咗喎。

今時今日, 難得仲搵到處,
大個女仲係處既, 莫非係賣唔出既倉底貨?

一口氣俾72個你, 要你哽哂佢。。。。
生不如死哩。

查實, 俾你上亞拉既天堂, 係過72處女既償報嚟, 你就係「罪有應得」。

處女飢餓,所以亞拉償給她們一隻鴨,好像上主償給在曠野中的以色列人鵪鶉。因為佢地好耐無肉食。
廣泛地為婦女界獻身服務, 係我畢生honor. 亦是我最偉大人格的體現。

正合貴教的教義
22:30因為復活的時候 ...
沙文 發表於 2020/1/5 09:08

隻配種豬公既貢獻, 同你不相伯仲
高級模式 | 發新話題
換一個