返回列表 回覆 發帖

天主教會如何解讀《聖經》

作為基督徒,我一向對天主教教會怎樣理解並詮釋聖經存在著好奇心。關於此事,神長門告訴我:教會內有一群虔誠祈禱的神學專家,專門負責教會神學觀點及釋經的工作。
最近讀加大利納的《對話錄》96章時,發覺神學專家的這種工作方法,是與天主的旨意契合的,因為天主如此說:

……除了這個認知之外,透過與我的結合,他獲得了一種比修來的光更高超的光明,不是由本性和藉自己的修行所能獲得的,而是由我一一甘飴的真理一一所恩賜的聖寵而得到的,因為我從不輕視呈獻到我台前的渴望和勞苦。此時,跟隨著理智的情感,會懷著極成全、極熾烈的愛情結合於我。若有人問我:「那位人靈是誰?」我會答覆說:「他是另一個我」,因為他已和我的愛結合為了。

有哪個唇舌可以形容這最后合一境界的卓越呢?當靈魂的各種官能都處於圓滿狀態時,所獲得的成果是那麼的多采多姿!這是我向妳談論共同的階梯時,用我真理的話為妳解說過的:那是一種甜蜜結合的境界!這種境界沒有言語可以表達,然而,聖師們經由這種榮光的光照,完善地表達出來,他們也藉同一榮光的光照,詮釋了聖經。
今之教会亂咁分餅仔
沙文 發表於 2020/1/24 21:15

聖體唔係人人都俾㗎啵。 未有附洗聖事的就不會有。

聖體淨係神職人員(神父)先食得?
普通信徒唔係公務司祭, 在感恩祭中也是司祭身份。
按肋未紀, 司祭就有份吃祭肉既。
...所以,教會每週舉行領聖體
沙文 發表於 2020/1/24 23:02

你又唔識野哩
天主教徒係每個彌撒都應領聖體
而每日都會有彌撒舉行既, 
所以係可以日日領,

聖體, 唔係每週只提供一次。
除咗您之外人人都知嘅。
以及,阿穌從來冇指示領聖體必須領完又領,每位宗徒一世人只係領咗一次就搞掂。

...

若望福音記下耶穌這樣說過:
我實實在在告訴你們:信從的人,必得永生。
48我是生命的食糧
49你們的祖先在曠野中吃過『瑪納』卻死了;
50這是從天上降下來的食糧,誰吃了,就不死。
51我是從天上降下的生活的食糧;誰若吃了這食糧,必要生活直到永遠。」

耶穌教門徒唸天主經時說:
求祢今天賞給我們日用的食糧;
就是日日都要既意思哩。

格林多前書英文版:
he had given thanks, broke it and said, “This is my body that is for you. Do this in remembrance of me.” 25In the same way also the cup, after supper, saying, “This cup is the new covenant in my blood. Do this, as often as you drink it, in remembrance of me.” For as often as you eat this bread and drink the cup, you proclaim the death of the Lord until he comes.

你識唔識 as often as 點解既呢
除咗您之外智力達到一般水平嘅版友都知嘅。
以及,阿穌從來冇指示領聖體必須領完又領,每位宗徒一世人只係 ...

你自動把帖重寫, 重新聲明你既論點,
說明你都知之前的一帖係唔清楚哩。

你呢啲衰咗都仲要攞下威既心態, 都係亞當子孫既內置基因嚟,
我唔介意, 又好似鄧處長係區議會到話齋:對辱罵我既話,我唔會放係心到既。
除咗您之外智力達到一般水平嘅版友都知嘅。
以及,阿穌從來冇指示領聖體必須領完又領,每位宗徒一世人只係領咗一次就搞掂。

所以,教會每週舉行領聖體,純粹只係因為rundown好難諗,講道講得多悶死人,咁味巧立名目設立食嘢環節以為冇咁悶
Don't know where God is but the Devil is in the details
除咗您之外人人都知嘅。

所以,教會每週舉行領聖體,純粹只係因為rundown好難諗,講道講得多悶死人,咁味巧立名目搵嘢食下以為冇咁悶
Don't know where God is but the Devil is in the details
我就留意到你現在出帖, 
只係你翕呀翕呀,
別人就唔知你翕乜
大家有冇留意設立聖餐時, 有份食之人士:

14:17到了晚上、耶穌和十二個門徒都來了。
14:18他們坐席正喫的時候、耶穌說、我實在告訴你們、你們中間有一個與我同喫的人要賣我了。
14:19他們就憂愁起來、一個一個的問他說、是我麼。
14:20耶穌對他們說、是十二個門徒中同我蘸手在盤子裡的那個人。
14:21人子必要去世、正如經上指著他所寫的.但賣人子的人有禍了。那人不生在世上倒好。
14:22他們喫的時候、耶穌拿起餅來、祝了福、就擘開遞給他們說、你們拿著喫.這是我的身體。
並不包括以下這位光豬小鲜肉:
14:51有一個少年人、赤身披著一塊麻布、跟隨耶穌、眾人就捉拿他.
14:52他卻丟了麻布、赤身逃走了。

所以, 聖教會根本理解錯了。聖體應該係宗徒先需要, 一般clients係唔駛食嘅。對應現在身份, 即是只有神职人員先要食。

今之教会亂咁分餅仔, 乃是忽視兼誤解聖體初心的兒戲舉動
回覆 123# beebeechan

您講唔出餅入面耶穌身高若干都唔好內疚, 咁係正常嘅
回覆  beebeechan

您話我听個餅入面耶穌身高若干, 我話埋您知peace楼底幾高都得 ...
沙文 發表於 2020/1/22 01:35

你講唔出peace楼底幾高就算哩, 唔使太勉強
回覆 120# beebeechan

您話我听個餅入面耶穌身高若干, 我話埋您知peace楼底幾高都得
係咯, 您唔離教就係自己友, 駛L個個星期啪一劑
沙文 發表於 2020/1/22 01:30

上邊都講咗
你同羅莎蓮簽咗結婚証書就已經係老公老婆哩
使鬼成日扑!
羅莎蓮話: 唔使扑哩, 我地都係夫妻咯
(你即刻發啷嚟哩!)
咁就有住啦
Those who eat my flesh and drink my blood live in me, and I live in them.

沙文 發表於 2020/1/22 01:24

唔通 live in peace , 就係住係 peace 到咩?
peace 有幾多呎實用面積?
呢句仲籠統, you are one with me, and I with him即係「自己友」囉
beebeechan 發表於 2020/1/21 09:27

係咯, 您唔離教就係自己友, 駛L個個星期啪一劑
撈埋一舊嘅版本都有, 您拆唔拆得開
If you eat my flesh and drink my blood, you are one with me, and I  ...
沙文 發表於 2020/1/22 01:23

呢句仲籠統, you are one with me, and I with you 即係「自己友」囉
就無『住』既意思
Whoever eats my flesh and drinks my blood remains in me and I in him. ...
beebeechan 發表於 2020/1/21 09:12

咁就有住啦
Those who eat my flesh and drink my blood live in me, and I live in them.
撈埋一舊嘅版本都有, 您拆唔拆得開
If you eat my flesh and drink my blood, you are one with me, and I am one with you.
或者您嘅番文本吾權威呢?

沙文 發表於 2020/1/22 01:17

咁你又有乜權威話我過本唔夠權威先
remains in me and I in him.
beebeechan 發表於 2020/1/21 09:12

或者您嘅番文本吾權威呢?
不过咁仲方便。remains in me and in him. 唔会走嘛
好似鬼上身 唔係阿稣趕都吾会走
高級模式 | 發新話題
換一個