返回列表 回覆 發帖

天主教會如何解讀《聖經》

好在我冇女。唔係就難講, 始终都
Don't know where God is but the Devil is in the details
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁整到西樵大餅咁,附質營養價值咪高尐咯
沙文 發表於 2020/1/19 09:39

少, 你醒啲好無!

附質唔係講大小既
好似60年代既電腦磁碟, 大到面盤咁, 都係得10Mb

已經係巴之閉咁

家下。。。。一粒片都激激聲哩

聖體, 即使搣到一粒米咁, 都係耶穌的全部,
同食塊西樵大餅咁大既功效都係一樣
沙文 發表於 2020/1/19 09:47

我生親都女, 要唔要借我啲種你試試
千金, 千金。。喎!

我一定唔會好似俄南咁。。。。。。。。。
回覆 23# beebeechan
咁一米芝麻咁都得啦,做乜L嘢聖餅直徑要成寸長呢?唔驚哽親老人家咩?
回覆  beebeechan
咁一米芝麻咁都得啦,做乜L嘢聖餅直徑要成寸長呢?唔驚哽親老人家咩? ...
沙文 發表於 2020/1/19 09:55

有時神父發覺領聖體既人多, 唔夠聖體
真係搣碎個啲成寸直徑既, 一開四, 八, 十六。。。
咁一米芝麻咁都得啦,做乜L嘢聖餅直徑要成寸長呢?唔驚哽親老人家咩? ...
沙文 發表於 2020/1/19 09:55

成吋直徑, 放便放入口同派發
一粒細既, 用手指尖拈住, 又易跌, 又要成隻神父手指懟哂入個領受者個口, 唔合衛生
最多揻到幾多呀
最多揻到幾多呀
沙文 發表於 2020/1/19 10:01

搣到夠派哂俾所有人囉
有剩既, 神父一啖清埋佢, 唔會打包。
譬如,聖餅本來附質係X,咁搣16份,附質就變X/16。教友的確係領少咗喎
譬如,聖餅本來附質係X,咁搣16份,附質就變X/16。教友的確係領少咗喎
沙文 發表於 2020/1/19 10:07

少多你一次

白色既馬, 白色。。。係附質嚟

咁一隻白色既高頭大馬, 同一隻白色小馬,
「白色」會唔會少咗?!
少。。。
明明岩岩先增咗值, 仲要check balance?
仲話要打印張 slip? 咁很無信心
你好得閒咩。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/18 17:31
未必冇信心,有時會唔記得咗駛咗幾多,咁駛多咗味要早尐reload咯
未必冇信心,有時會唔記得咗駛咗幾多,咁駛多咗味要早尐reload咯
沙文 發表於 2020/1/19 10:10

係囉, 使哂咪要reload
領聖體, 都要經常reload , 最好每日撈一撈
咁又未必要咁密,有balance就唔駛撈。所以check balance係要嘅
回覆 31# beebeechan
梗係會啦。大馬的表面積大,小馬的表面積小。咁都唔識計
梗係會啦。大馬的表面積大,小馬的表面積小。咁都唔識計
沙文 發表於 2020/1/19 10:15

依家同你講緊面積咩?!
係講白色喎
係咯,大馬白色多過小馬白色,唔信您買白漆油大白馬,睇下要幾罐。再買白漆油白小馬,嗱,係咪大白馬要用多尐白色?
係咯,大馬白色多過小馬白色,唔信您買白漆油大白馬,睇下要幾罐。再買白漆油白小馬,嗱,係咪大白馬要用多 ...
沙文 發表於 2020/1/19 10:31

真係少你無限次

你問人, 
左邊門同右邊門乜野色?

唔通條友會話: 左邊係小白色, 右邊係大白色?
左邊白色小,右邊白色大,冇錯喎
搣到一粒米咁, 都係耶穌的全部
beebeechan 發表於 2020/1/18 17:47
都唔合邏輯。個個都曬耶穌的全部,要幾多個耶穌先夠?
高級模式 | 發新話題
換一個