返回列表 回覆 發帖

天主教會如何解讀《聖經》

精神病人的囈語,只有精神病人才「明白」﹗
旁觀者 發表於 2020/1/17 04:11

典型「吃不到的葡萄是酸」的思維。
其實酸葡萄古仔,

同聖經一樣係揾笨柒嘅。得閒去欧洲酒莊葡萄園玩下, 葡萄樹好矮, 细蚥仔都摘到

...
沙文 發表於 2020/1/18 05:07

人地都未熟你就o趙。。。?
咪即係與未成年少女............................衰十一
這方面貴教領先全球, 您地o趙晒,幾時輪到我
沙文 發表於 2020/1/18 06:21

唔知你有乜數據可以話敝教呢方面「領先全球」呢。

正如阿 PK鄧處長話齋, 對呢啲只係情緒上既發洩, 深表遺憾
以色列人嘅嫡長子一生落嚟,就要奉獻俾「天主」(口趙),BB仔都未成年,「神父」就屌佢哋屎窟。 ...
旁觀者 發表於 2020/1/19 03:55

你呢啲仲係睇緊《辟邪紀實》級數既, 真係知得幾多吖!

經上係有講頭生子要獻給上主, 
不過, 在出埃及紀上主便吩咐過首生的以色列兒子是要贖回啵:

34:20 頭生的驢、要用羊羔代贖、若不代贖、就要打折他的頸項。凡頭生的兒子都要贖出來。誰也不可空手朝見我。

在拜金牛事件後, 肋未族已被指定是當司祭的支派, 所以不用各家的首生子來升任。
父親便要向司祭給五個銀錢贖回長子。

呢個習俗, 今日既猶太人中仲有人遵行:

另外, 呢啲係猶太人既規定, 唔係對基督徒既。
猶太佬只需奉獻長子。
基督徒就更加大檸樂,children dedication. 逢BB仔都要

我幫BB陳版友攞埋申請表, ...
沙文 發表於 2020/1/19 04:58

超, 
呢啲就叫「獻給上主」?

玩得咁兒嬉, 連七小福

泰國既和尚仔

都認真過佢。

撒慕爾便是由他母親亞納獻給上主的了,
去讀讀撒慕爾傳上, 甚麼是『獻』
若照足經上所寫的, 教友想獻子, 過啲基督教會牧師都耍手擰頭, 說「咪玩咁大好無」?
都係填張 form 好勒
貴教係咁兒戲咖啦,幾十歲仲玩煮飯仔,食件餅就詐家依食咗唔知邊忽基督落肚。您想幾認真?不如讀讀撒慕爾傳 ...
沙文 發表於 2020/1/19 06:38

「食件餅就詐家依食咗唔知邊忽基督落肚,」
唔係咁難明既,

又即係咁, 嗱, 八達通一張, 塑膠咭嚟唶

不過, 去增值$500後, 就係有$500係裡面
你就會慎而重之咁放番入銀包。

你會唔會增值$500後, 講話:詐家依就話係$500? 咪仲係膠咭一張!! 咁L兒嬉!
然後你隨手丟咗佢丫。。。。。笨實!!
咁您含住塊餅去check balance print張slip黎研究下
沙文 發表於 2020/1/19 09:25

少。。。
明明岩岩先增咗值, 仲要check balance?
仲話要打印張 slip? 咁很無信心
你好得閒咩。。。
咁您含住塊餅去check balance print張slip黎研究下
沙文 發表於 2020/1/19 09:25

張膠咭變咗$500, 係事實啵
咁個餅酒變咗係耶穌身體同血, 又唔得咩? 雖然餅同酒既本質無變。附質就唔同咗。
咁整到西樵大餅咁,附質營養價值咪高尐咯
沙文 發表於 2020/1/19 09:39

少, 你醒啲好無!

附質唔係講大小既
好似60年代既電腦磁碟, 大到面盤咁, 都係得10Mb

已經係巴之閉咁

家下。。。。一粒片都激激聲哩

聖體, 即使搣到一粒米咁, 都係耶穌的全部,
同食塊西樵大餅咁大既功效都係一樣
好在我冇女。唔係就難講, 始终都
沙文 發表於 2020/1/19 09:47

我生親都女, 要唔要借我啲種你試試
千金, 千金。。喎!

我一定唔會好似俄南咁。。。。。。。。。
回覆  beebeechan
咁一米芝麻咁都得啦,做乜L嘢聖餅直徑要成寸長呢?唔驚哽親老人家咩? ...
沙文 發表於 2020/1/19 09:55

有時神父發覺領聖體既人多, 唔夠聖體
真係搣碎個啲成寸直徑既, 一開四, 八, 十六。。。
咁一米芝麻咁都得啦,做乜L嘢聖餅直徑要成寸長呢?唔驚哽親老人家咩? ...
沙文 發表於 2020/1/19 09:55

成吋直徑, 放便放入口同派發
一粒細既, 用手指尖拈住, 又易跌, 又要成隻神父手指懟哂入個領受者個口, 唔合衛生
最多揻到幾多呀
沙文 發表於 2020/1/19 10:01

搣到夠派哂俾所有人囉
有剩既, 神父一啖清埋佢, 唔會打包。
譬如,聖餅本來附質係X,咁搣16份,附質就變X/16。教友的確係領少咗喎
沙文 發表於 2020/1/19 10:07

少多你一次

白色既馬, 白色。。。係附質嚟

咁一隻白色既高頭大馬, 同一隻白色小馬,
「白色」會唔會少咗?!
未必冇信心,有時會唔記得咗駛咗幾多,咁駛多咗味要早尐reload咯
沙文 發表於 2020/1/19 10:10

係囉, 使哂咪要reload
領聖體, 都要經常reload , 最好每日撈一撈
梗係會啦。大馬的表面積大,小馬的表面積小。咁都唔識計
沙文 發表於 2020/1/19 10:15

依家同你講緊面積咩?!
係講白色喎
係咯,大馬白色多過小馬白色,唔信您買白漆油大白馬,睇下要幾罐。再買白漆油白小馬,嗱,係咪大白馬要用多 ...
沙文 發表於 2020/1/19 10:31

真係少你無限次

你問人, 
左邊門同右邊門乜野色?

唔通條友會話: 左邊係小白色, 右邊係大白色?
左邊白色小,右邊白色大,冇錯喎
沙文 發表於 2020/1/19 11:07

梗係錯到離很哂譜哩

大小係指車房門之卦
其實,阿穌聖餐係copy非洲土炮信仰。佢地以為個仔死咗死豆,就食老豆條屍,咁老豆嘅靈魂就會走咗入去個仔入 ...
沙文 發表於 2020/1/19 14:26

哦, 怪唔知阿羅莎蓮吞哂你啲『子孫』。
都唔合邏輯。個個都曬耶穌的全部,要幾多個耶穌先夠?
沙文 發表於 2020/1/19 11:10

其實又一啲都唔難明㗎喎,
只係你只有抗拒心, 習近平唔肯聽小英講咁唶。

又好比, 家家戶戶個電視都係睇緊阿天后唱歌,
咪只係得一個天后係電視台唱緊, 家家戶戶都收到, 唔等如有好多個天后去家家戶戶到唱。
大家都係睇同一個騷。

所以聖體聖事, 唔係要好多個耶穌, 
大家都係食同一個餅。

五餅二魚, 好多人以為耶穌係用五個餅二條魚, 係咁搣, 係咁搣。。。餵哂咁多人。
但宗徒最後收番12筐食唔哂既, 比原本還要多?

有神學家就說, 耶穌是每人都派五個餅兩條魚,不是五餅二魚的一部份。
份餐咁大份, 當然有人胃口小, 食唔哂哩。
聖體, 也不是食耶穌身體的一部份, 燒豬斬件咁,
每一個都係耶穌的全體。
高級模式 | 發新話題
換一個