返回列表 回覆 發帖

你們不可停止聚會

搶罩, 何嘗不是造成不必要既人群聚集?
當中有一個人舐咗野, 其他人咪一樣中招, 咁又大無畏既精神,死都去搶既?
呢方面既意識又好低下啵
「新天地受害人連團結」於首爾集會
抽刀斷水 發表於 2020/3/2 20:14

用集會, 去指責他人好來集會。。。。。。
(即係講住粗口去鬧人做乜隠野要講粗口)
召集信徒去教堂崇拜是為了爭取機會繼續傳播迷信,收奉獻,妄顧信徒的生命安全,只為自己教堂利益去做出發點!
leefeng 發表於 2020/3/4 02:38

話你白膠黐真無批錯。
呢啲教會讓信徒死哂, 仲搵邊個嚟奉獻?!
自斷米路, 截水源?

係要保住信徒條命, 長做長有嘛。。。。點會殺雞取撚!  你懵盛盛!
惱筍都未生埋。包皮仲包實龜頭既花靚仔
宗教與傳染疫症
反觀中國,用的是雷霆手法,把城也封了,不少省市連建大批小湯山級的抗疫醫院,硬把每月新增的確診個案,從高峰的逾14,000宗壓至稍多於100宗。

抽刀斷水 發表於 2020/4/3 00:18

令我睇到獨裁統治的好處, 不是儘都是壞。
反觀在香港? 政府做乜春都有啲人係到阻頭阻勢, 不曉顧大局
宗教與傳染疫症

中國與美國應付疫情的態度完全不同。美國到今天為止,對新冠病毒只測試過幾百 ...

全文將疫症宗教化了。
不如幻想埋是中國和美國在打生化戰,
貿易對峙升級
公元前200至800年之間,大量城市出現,

公元前200至800年, 都未有工業革命, 
會有大量城市出現?

嚴重欠缺常理囉。。。。有病!
宗教與傳染疫症
猶太教認為只有上帝才能治病,所以對是否為病人治病,並不積極;伊斯蘭教則有不少人否定傳染病的傳在,所以並無避開病人的意識;天主教/基督教視幫助病人為自己可到天堂的路徑,照顧病人帶來的風險值得去冒。這些不同的態度,在傳染病面前,是否要調整一下,見仁見智。

那平日高唱大慈大悲的佛教呢?
如何?????

作者很刻意地省去不提佛教, 
是否說佛教根本不入流, 不能與猶, 基, 回平坐起平坐?
佛教無咀神像咀墳墓之類儀式,又無鼓勵信徒唔戴口罩。作者成篇有五個「佛」字,而且表達咗「香港最 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/3 08:09

你又唔好只睇到你想睇既野。

咀神像, 回教徒咀聖墓, 呢啲唔係今年先有既, 更唔係因為有咁既儀式引至大規模病毒散播㗎喎。
咀神像,咀聖墓既習俗無一千年都有幾百年歷史哩, 照你咁講年年復活節期間全球都有疫症哩。

咀神像,咀聖墓的確係存在會傳播病毒風險, 過往即使信徒感染到, 都是身體有抗體, 成病時也有藥醫治的病毒, 不似現在面對的是變了種, 傳播性極高, 死亡率高,  暫時無疫苖對抗的新型病毒。 

況且, 今年回教徒往聖地朝聖活動也禁止了, 
天主教徒咀聖像儀式也取消了,你無理由把 covid-19 散播歸罪於『咀神像,咀聖墓』上既。
呢次啱咗, 佛教的確不入流:不入邪教之流!
leefeng 發表於 2020/4/13 04:03

咁三教九流又如何?
冇法啦,而家尐人冚扮冷都係咁綺話信,其實根本都唔係攞勇氣出黎信。
沙文 發表於 2020/4/14 03:44

有啲人以為教徒停止崇拜活動係教徒怕死, 無勇氣咁講, 無信心。
其實都可以話係保護公眾之喎。

教徒聚會染得病毒, 再將病毒傳俾其他人, 例如無去教會既沙文, 抽水, 旁觀者, 大怪獸, 二手瘋。
病死過個唔一定係傳毒既教徒, 可以係上邊呢堆人 (一來佢地唔要神庇佑丫嘛, 俾都唔受,二來神亦唔識佢地乜水, 點保佑? ), 瓜哂都得。

所以, 停止聚會, 都係為咗你地, 唔一定只係教徒滕雞。

因為。。。。。。。病起上嚟, 都唔知係邊個會死。
I don't want to kill you.
回覆  beebeechan

, 我地就唔会有事。

沙文 發表於 2020/4/14 15:45

唔好咁大聲,
中咗招..可以幾日就埋單㗎哩

上埋架都得

呢排需求大過供應, 會起價,
你襯早訂番個位, 有得炒
我地就唔会有事。

沙文 發表於 2020/4/14 15:45

有時講野唔好講到太串咀喎,
舉個例:

1985年坦克雷多·內維斯選巴西總統
誇口話若得到500000票,  連神也不能把他拉下台

無錯, 佢係得超過500000票,當選
不過, 在就職前一天就染大病, 就職儀式押後,
但幾日後佢就香菇咗, 無總統做

或者真係有咁岩得咁轎哩。

(你上邊把咀, 同佢差唔多串)

速戰速決都好啫。您驚冇位, 我讓畀您先咯。唔話得啦?
沙文 發表於 2020/4/15 00:14

你個位係劏房, 格仔舖嚟, 
唔啱用。
 天主教係唔贊成火葬, 最好係土葬既。
我有豪宅,呢間屋仔留番你自用。

巴西太多癲鼠教, 係格外邪過人
咁L大個公仔邪住 時運稍為低尐就好易畀佢剋死

...
沙文 發表於 2020/4/15 00:21

你未見過大L像勒,
李先生既觀音都L大過巴西嗰公仔哩。。。
咪仲邪?
奇怪,雷神劈9耶稣不是劈一兩次啵?
而是呢個代表耶稣權威既耶稣像建成至今已經被雷劈了上百次咁多?
leefeng 發表於 2020/4/17 01:33

係囉,
劈咗咁多次都劈唔冧, 仲唔死開?
唔夠功力囉

唔夠料仲唔死忍開........
(咪好似你囉, 又無料又要發帖)
奇怪,雷神劈9耶稣不是劈一兩次啵?
而是呢個代表耶稣權威既耶稣像建成至今已經被雷劈了上百次咁多?
leefeng 發表於 2020/4/17 01:33

不如你又試下俾雷劈百多次,
睇下你勁定係耶穌像勁
冚家鏟吖笨!
leefeng 發表於 2020/4/17 04:16

你日鏟夜鏟,全家出動嚟鏟,一定好辛苦
我送袋 Hunger Orange 慰勞下你勒

抽水怎樣按?
回覆  沙文

無基督徒答到你喎
抽刀斷水 發表於 2023/10/8 17:13

有屋頂無地基都死喇。