返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

唔係喎, 我今日的確可以姦, 淫, 擄, 掠㗎喎,
係我唔想做之啵

你俾你靚女朋友情人今晚倍我過情人節吖, 
我既選項馬上會唔同咗, 結果都唔同, 未來都唔同咗

雖然我係揀咗 A 餐
我認為我絕對有能力, 有自由去揀 B 餐既, 或者 AB餐都叫, 甚至起身行人, 乜都唔食。
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:53

既然全知者早知你揀A餐,無論咩原因你都冇揀B餐呢個可能性,無論你想定唔想,揀A係你唯一結果
既然全知者早知你揀A餐,無論咩原因你都冇揀B餐呢個可能性,無論你想定唔想,揀A係你唯一結果 ...
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:13

自由旨意, 指你揀既時候有無自由,係咪你自己既決定嚟
唔係指你揀咗乜㗎喎

我雖然沒有太大興趣參加討論,因爲我知道天主是不在時間內,而且人企望用自己的頭腦去完全明白無限的天主是不可能的事,但若懷著謙虛去盡量瞭解則是一種合理的態度。

忽然想起我發的《今天確實感覺到聖神的帶領》一貼有討論人的自由意志與天主的相關態度,天主在人斷氣之前,一直在其身邊,渴望浪子回頭。雖然我並不完全明白天主是如何調節過去未來的,但按邏輯分析,天主若早知你回頭或不回頭,何需不厭其煩地告誡並不斷盼望呢?
每個人只有一個未來,呢點係無錯的。
你能同時又當總統又不當總統嗎? 其他宇宙既結果同你係獨立的。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:09

每個人只有一個未來, 
會有唔同款,
款。。。就可以揀卦
因為根據定義,平行宇宙入面既「平行」指永不相交。
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:04

永不相交, 但又可以連接。
(好深吓喎)
永不相交, 但又可以連接。
(好深吓喎)
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:29

唔深,永不相交就不可以連接了。
忽然想起我發的《今天確實感覺到聖神的帶領》一貼有討論人的自由意志與天主的相關態度,天主在人斷氣之前,一直在其身邊,渴望浪子回頭。雖然我並不完全明白天主是如何調節過去未來的,但按邏輯分析,天主若早知你回頭或不回頭,何需不厭其煩地告誡並不斷盼望呢?
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/15 00:24

又令我想起人生有如坐上一部將會衝落斷崖的火車上, 
上主叫人快啲跳車, 保命。
有啲人唔聽, 有啲人話上主:你講笑咋。。
主若早知你回頭或不回頭,何需不厭其煩地告誡並不斷盼望呢?
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/15 00:24

非全知就冇呢個疑問
每個人只有一個未來, 
會有唔同款,
款。。。就可以揀卦
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:25

係,可以有a,b,c,d... 款,如果全知者早知你揀a款,你就揀唔到其他款,a款係唯一選擇
唔深,永不相交就不可以連接了。
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:33

唔係啵, 我未讀完大學都聽過佢地話有虫洞 (wormhole)呢樣野
就係接埋兩個空間既通道
係,可以有a,b,c,d... 款,如果全知者早知你揀a款,你就揀唔到其他款,a款係唯一選擇 ...
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:37

無其他款, 只因你現在既自由旨意揀咗A款

好似你撳電視搖控, 你撳 channel 1 , 個電視畫面就出 channel 1 節目
你揿2, 個畫面都轉哩。

你用另一個選擇, 你既未來畫面都會轉咗卦。(你睇唔到唶, 神睇到卦)
唔係啵, 我未讀完大學都聽過佢地話有虫洞 (wormhole)呢樣野
就係接埋兩個空間既通道 ...
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:43

連接兩個空間就好似連接香港同美國,香港同美國可以相交
不是連接兩個平行宇宙。
無其他款, 只因你現在既自由旨意揀咗A款
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:44

自由意志意味著你有揀B款既可能,但全知者早知你揀A款,咁就不存在B款既可能,無論係咩原因導致。
連接兩個空間就好似連接香港同美國,香港同美國可以相交
不是連接兩個平行宇宙。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:47

相交, 而又不連接。
你講乜
自由意志意味著你有揀B款既可能,但全知者早知你揀A款,咁就不存在B款既可能,無論係咩原因導致。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:49

全知者係知你揀A款, 
不是導至你揀A款的原因

又正如你目睹人打劫銀行,
不是你使人打劫銀行㗎喎
相交, 而又不連接。
你講乜
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:50

我冇話過相交而又不連接
全知者係知你揀A款, 
不是導至你揀A款的原因
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:51

神在創造你之前就知你揀A款,然後佢創造你,呢個係完整既因果關係
我冇話過相交而又不連接
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:52

係你用香港, 美國來比喻兩個平行空間㗎喎
「自由意志」只是妖教傳銷人跌落地la番揸沙嘅講法,因為「全能」的「天主」並無「全能」這個能耐,若有,早已將不信者殺個清光咯:
    「這百姓藐視我要到幾時呢?我在他們中間行了這一切神蹟,他們還不信我要到幾時呢?我要用瘟疫擊殺他們。」《民數記》14:11
    「(『上帝』)向愛他守他誡命的人,守約施慈愛,直到千代;向恨他的人當面報應他們,將他們滅絕。凡恨他的人,必報應他們,決不遲延。」《申命記》7:9
    「耶和華曉諭摩西說:把那咒詛聖名的人帶到營外,叫聽見的人都放手在他頭上,全會眾就要用石頭打死他。你要曉諭以色列人說:『凡咒詛上帝的,必擔當他的罪。那褻瀆耶和華名的,必被治死,全會眾總要用石頭打死他。不管是寄居的、是本地人,他褻瀆耶和華名的,必被治死。』」《利末記》24:13
係你用香港, 美國來比喻兩個平行空間㗎喎
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:58

我冇用過香港,美國比喻兩個平行空間,我講明香港同美國係可以相交 (並非平行)。
高級模式 | 發新話題
換一個