返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

iOS 只要用家批準便可以安裝㗎喎, 責任自負唶
beebeechan 發表於 2020/2/20 09:49

We carefully review each app and require developers to follow strict guidelines on privacy, design, and business models.

https://www.apple.com/hk/en/ios/app-store/principles-practices/
依家不完美既OS,都有跟機提供防病毒程式(Windows),又或者只容許已批准的程式安裝(iOS)。

整 ...
抽刀斷水 發表於 2020/2/20 09:35
整到人咁容易受引誘落地獄,相當於一套電腦系統保安不足好容易染病毒,難辭其咎喎。

又兜返去講到口臭嘅話題:想做機械人定做自由意志人
#122 是我對你「對全知既理解」既評語

全知,與全定。。。係咪一樣既哩 ...
beebeechan 發表於 2020/2/20 00:34

佢創造之前就知一部份人會落地獄,一係知,一係唔知。
你咁講, 過位丹尼耳就會話: 只是是說天主識的東西比人多而已, 不是「全知」。
佢理解既全知, 係有預知未來意思既。
beebeechan 發表於 2020/2/20 04:16

呢種對全知既理解我覆述左幾次,暫時我覺得冇有說服力既反駁。
        We carefully review each app and require developers to follow strict guidelines on privacy, design, and business models.

https://www.apple.com/hk/en/ios/app-store/principles-practices/
抽刀斷水 發表於 2020/2/20 10:19

我個iOS,
係可以從 Third Party 安裝軟件㗎喎
要點樣設定,係我既自由旨意嚟

你上邊講既係  AppStore 既 apps
daniel99266 發表於 2020/2/20 11:45

關於井口以外景物嘅任何敘述,對井內青蛙應該唔會有任何說服力,呢個合邏輯。唔止你係青蛙,我都係,不過我就相信井外人講嘅嘢。
daniel99266 發表於 2020/2/20 11:45

我出帖, 都唔係為咗要說服你既, 
(說得服,當然好)
係俾其他人睇到井外尚有天, 唔係得你一種睇法既, 你既論據.............一樣係唔夠說服力 (尤其係參考過我既睇法之後)
佢創造之前就知一部份人會落地獄,一係知,一係唔知。
daniel99266 發表於 2020/2/20 11:39

神要做一批為咗要落地獄既人?
地獄空, 神不自在了?
神唔止全能, 全知, 全善, 仲係全無聊囉。
呢種對全知既理解我覆述左幾次,

無錯, 你只係靠覆述
我......不時都有更新的見解。
服不服, 見仁見智唶
關於井口以外景物嘅任何敘述,對井內青蛙應該唔會有任何說服力,呢個合邏輯。唔止你係青蛙,我都係,不過我就相信井外人講嘅嘢。
...
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/20 12:24

井內蛙根本唔知井外有人卦

一樣米養百樣人。。。。係正常既
一句話講百次 (仲係對住同一個對象嚟講)。。。。就有點失常勒
神要做一批為咗要落地獄既人?
地獄空, 神不自在了?
神唔止全能, 全知, 全善, 仲係全無聊囉。 ...
beebeechan 發表於 2020/2/20 12:50

一係知,一係唔知,按照我對全知既理解,神係知既,
咁創造果堆人之前,就知果堆人就會落地獄。
我出帖, 都唔係為咗要說服你既, 
(說得服,當然好)
係俾其他人睇到井外尚有天, 唔係得你一種睇法既, 你既論據.............一樣係唔夠說服力 (尤其係參考過我既睇法之後)
beebeechan 發表於 2020/2/20 12:46

你既睇法可能對其他人有說服力
一係知,一係唔知,按照我我對知既理解,神係知既,
咁創造果堆人之前,就知果堆人就會落地獄。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/20 13:12

呢個就要咁睇真啲。。。。

(1) 乜野先叫係『全知』
(2) 即使神有野唔知, 咁係咪代表佢無能先?
呢個就要咁睇真啲。。。。

(1) 乜野先叫係『全知』
(2) 即使神有野唔知, 咁係咪代表佢無能先 ...
beebeechan 發表於 2020/2/20 13:14

1.全知按照理解,就係冇所不知,如果佢有野不知,就稱不上全知。
2.有野唔知不代表無能,例如人類有野唔知,不表示人類無能。
1.全知按照理解,就係冇所不知,如果佢有野不知,就稱不上全知。
2.有野唔知不代表無能,例如人類有野唔 ...
daniel99266 發表於 2020/2/20 13:18

有一派既哲學家係咁解釋「全知」既
全知, 係指一切可知的事。
未發生的事, 是不可知。
神不會去知不可知的事。
正如神不會劃出一個有角的圓形, 四角的三角形, 不會把2+2=5。

之前唔拎出嚟講, 因為我都唔係幾認同。

或者呢個先對你有說服力卦, 岩你耳。
有一派既哲學家係咁解釋「全知」既
全知, 係指一切可知的事。
未發生的事, 是不可知。
神不會去知不可知的事。
正如神不會劃出一個有角的圓形, 四角的三角形, 不會把2+2=5。
之前唔拎出講, 因為我都唔係幾認同。
或者呢個先對你有說服力卦, 岩你耳。
beebeechan 發表於 2020/2/20 13:22

2+2=5同有角的圓既例子雖然係"不可能",但仍然可知佢地係真的或假的。
2+2=5同有角的圓既例子雖然係"不可能",但仍然可知佢地係真的或假的。
daniel99266 發表於 2020/2/20 13:31

依家係講緊選擇, 唔係真假。
一日人未用自由旨意選擇前, 你既未來唔會出現在神的認知範疇內

好比賭埸個荷官, 佢偷睇到骰寶內的點數, 是會開大,
但你一日未下注, 佢唔可以話你中, 或是不中。
你一選擇咗, 佢就係全知勒, 至少知得比你早。

佢想益你, 猛咁打眼色引你買大㗎, 你唔信之嘛。
正如神, 依家打哂眼色俾你。。。。。悔改哩。。。。咁
依家係講緊選擇, 唔係真假。
一日人未用自由旨意選擇前, 你既未來唔會出現在神的認知範疇內

好比賭 ...
beebeechan 發表於 2020/2/20 13:35

按照你既理解會導致"神的認知範疇"並非係全知。
未來同你既選擇係一件邏輯上允許發生既事件,
並非如同"2+2=5"一樣屬於不可發生事件。
我個iOS,
係可以從 Third Party 安裝軟件㗎喎
要點樣設定,係我既自由旨意嚟
beebeechan 發表於 2020/2/20 12:07

希望你概念清楚返先:用係Mac機上面的叫macOS,同用係iPhone上面既iOS不一樣。
高級模式 | 發新話題
換一個