返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

回覆 100# daniel99266

為何不回看一下自己問題呢? ... 這就是 "自以為是", 永遠看不到 "現實世界".

你所謂的 "全知", 就是這世界是沒意思的. 一定要照一個 "預定的軌跡" 運行.

這種 "全知", 這世界不存在.
回覆  daniel99266

為何不回看一下自己問題呢? ... 這就是 "自以為是", 永遠看不到 "現實世界".

你所謂的 "全知", 就是這世界是沒意思的. 一定要照一個 "預定的軌跡" 運行.

這種 "全知", 這世界不存在.
bigmonster 發表於 2020/2/18 12:42

我所理解既全知,就係指知道所有事、所有答案,否則並不全知。
如果你所謂"有意思"既全知指可以有野係唔知,咁唔係我理解既全知。
如果你係全知,你早就知佢選擇包拗頸,
咁佢唯一能做既選擇就係包拗頸,佢係選擇唔到otherwise的
自由意 ...
daniel99266 發表於 2020/2/18 12:16

討論過就OK了
如果你係全知,你早就知佢選擇包拗頸,
咁佢唯一能做既選擇就係包拗頸,佢係選擇唔到otherwise的
自由意 ...
daniel99266 發表於 2020/2/18 12:16

你既理解是:
只要知道了結果, 就没有了自由旨意。
早知道結果的, 只係神,
人永遠不會『早知結果』的,
所以, 人是有自由旨意。

請你告訴大家下期六合彩開甚麼冧把
因為你講不出, 
投注的人仍可以各買佢地心目中的心水號嗎
你既理解是:
你既理解是:
只要知道了結果, 就没有了自由旨意。
早知道結果的, 只係神,
人永遠不會『早知結果』的,
所以, 人是有自由旨意。
beebeechan 發表於 2020/2/18 13:28

若神知道你既選擇,意味住你每個選擇都已固定,你並無選擇otherwise既自由。
第2個問題係全知者自己也冇選擇otherwise既自由,
全知者知5分鍾後食蘋果,咁佢5分鍾後就選擇不了食橙。
若神知道你既選擇,意味住你每個選擇都已固定,你並無選擇otherwise既自由。
第2個問題係全知者自己也冇 ...
daniel99266 發表於 2020/2/18 13:46

我唔選食橙, 唔等如我當時無選可以食橙既自由啵
我唔選食橙, 唔等如我當時無選可以食橙既自由啵
beebeechan 發表於 2020/2/18 13:51

假設全知者知道5分鍾後食蘋果,咁除了食蘋果已經別無選擇。
我覺得呢度有個盲點大家冇講到:天主叫揀5唔好揀6,因為5係好,6係衰,5令人開心,6令人痛苦;但同時在場嘅扮曬賭俠嘅微服賭場老闆大大聲勸人哋買6唔好買5,仲播曬錄影叫曬人做媒嚟證明曾經買6嘅人贏到開巷,個個喺度花天酒地享受緊人生,而曾經買5嘅人全部已經賣身為奴,供買6嘅人使喚,魚肉差遣 ,炳到豬頭噉阿媽都唔認得。賭客睇到「賭俠」所講嘅嘢「證據確鑿」,佢哋嘅自由意志會點樣揀呢?
我覺得大家忽視咗「賭俠」嘅存在同作用。
回覆 108# 逃出魔幻紀

好似唔係好關事
回覆  逃出魔幻紀

好似唔係好關事
daniel99266 發表於 2020/2/18 16:01

賭場嘅裝修、廣告宣傳、洗牌開牌等工作,均由賭場老細統籌,至於賭客嘅自由意志選擇信天主定信賭場老細,或者覺得關唔關事,見仁見智,信天主與否嘅人,肯定有唔同嘅體會,呢點你應該同意啦掛。
回覆 110# 逃出魔幻紀

你意思係信則有,不信則冇嗎?
daniel99266 發表於 2020/2/18 13:56

你既角度看自由旨意, 是先有「未來」 由「未來」限制了「現在」。

我既角度, 是「現在」的自由旨意, 得出「未來」。只是神比人早看到未來。

我既角度看自由旨意, 是在人的框架內, 在時空框架內看。
你的, 是超越了人的認知本能, 超出了時間以外來看。

所以, 我的角度是踏實的, 實在的,合乎人的邏緝。
你的角度是天馬行空, 不切實際。
daniel99266 發表於 2020/2/18 13:56

你既角度看自由旨意, 是先有「未來」 由「未來」限制了「現在」。
「現在」是「未來」的產品。

我既角度, 是「現在」的自由旨意, 得出「未來」。只是神比人早看到未來。
「未來」是「現在」產生的。

「現在」是「未來」的產品。那麼『過去』也要是『現在』產生了囉。
那就有不合邏輯的思路了。
比方說因為現在要有個聯合國來在國與國間未動武前解決紛爭,
所以在1914, 1938年便要有世界大戰來促成聯合國成立。

現實是『現在』是『過往』生成的, 就說來比較現實。
說因為過往有過世界大戰, 所以現在有聯合國。

兩個分析, 那個合理, 用一下你的自由旨意來選囉。
回覆  逃出魔幻紀

你意思係信則有,不信則冇嗎?
daniel99266 發表於 2020/2/18 16:50

噉你認為108樓D賭仔信天主定賭場老細吖?

回覆 113# beebeechan

有一點本質既分別要注意,即使你現在知道關於過去既結果,不等於人類在過去做選擇既一刻是預先就被知結果的,當冇假設到有全知者就更加如此。
例如: 阿甲3年前食A餐,你現在知道了,不等於阿甲當時揀食A餐那一刻係被預知的。
但若有全知者,你現在做未來選擇既一刻就係預知的,既然被預知了A 餐,
就排除了選擇otherwise既自由了。
噉你認為108樓D賭仔信天主定賭場老細吖?
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/18 23:02

唔知
回覆  beebeechan

有一點本質既分別要注意,即使你現在知道關於過去既結果,不等於人類在過去做選擇既一 ...
daniel99266 發表於 2020/2/18 23:31

你要用全知未來嚟睇現在,
在用現在睇過去時,就唔俾全知?
奇葩囉!
你要用全知未來嚟睇現在,
在用現在睇過去時,就唔俾全知?
奇葩囉! ...
beebeechan 2020/2/18 23:50 提交

冇唔比阿, 你加埋全知既假設唔影響我既論述的
回覆  beebeechan

但若有全知者,你現在做未來選擇既一刻就係預知的,既然被預知了A 餐,
就排除了選擇otherwise既自由了。
daniel99266 發表於 2020/2/18 23:31

全知者無走出嚟勉強你既選擇,咁無影響你有既自由旨意既。

即使係設法引誘你,你揀咗。。(正如今日既商業廣告,有乜乜著數。。。)都係你既自由旨意嚟。

正如經上蛇只係誘人食果,唔係強逼人去食果。唔食就打柒你咁。
園中亦唔係只得一棵樹, 唔食就咪食哩。。。咁
唔知
daniel99266 發表於 2020/2/18 23:37

噉即係你嘅自由意志wang咗,做唔到選擇。哈佛專家有時都話自己wang wang哋,之後又話好返做到選擇噉。如果選擇功能失靈咗就傾唔到落去喇。
高級模式 | 發新話題
換一個