返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

呢種係全知者做成既結論,全知同自由意志不相容
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:04

咁#38講既呢?
又有全知, 又有自由旨意㗎啵
假設神知我選A,我咁只能選A,除非神根本不知我怎麼選,
如果你將神當作並非真的全知,咁就冇呢個難題。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:06

你選A的結果, 只是因為你選了A而已。
是你選的, 又不是神選
當今既量子物理學家, 都認為會有多維空間, 宇宙中會有幾個你, 做著不同的事。
(詳細我都唔識講勒)

所以, 可唔可以咁諗, 你現在的自由旨意作一個選擇, 決定了你的一個未來。
這個未來, 在上主前顯示了。
但若你用自由旨意作另一個選擇時,就有另一個未來。

上主看到你現在選擇的路, 未來不太好, 
於是便設法令你運用你的自由旨意, 去作另一個選擇, 得出另一個未來。
問題也是你的自由旨意能否配合。
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:03

呢種方法似乎解決唔到...
因為只係換左個複雜既方式黎講,就係在唔同宇宙(未來)之間選擇一個宇宙(未來)。
你選A的結果, 只是因為你選了A而已。
是你選的, 又不是神選
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:15

問題係根據自由意志,人有選撢不同結果既可能性,
但全知者說只有一種結果 (因為佢早就知結果),兩者矛盾,放棄其一就講得通。
但全知者說只有一種結果 (因為佢早就知結果),兩者矛 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:23

係邊個埸合講, 幾時講?
就算有, 都係指你依家所選擇的結果。
係邊個埸合講, 幾時講?
就算有, 都係指你依家所選擇的結果。 ...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:30

結果當然只有一種,你在平宇宙當了總統呢種結果,
要分身還分身,本尊還本尊,本尊的結果只有一種,神要麼知, 要麼不知。全知者只能係知囉...
結果當然只有一種,你在平宇宙當了總統呢種結果,
要分身還分身,本尊還本尊,本尊的結果只有一種,神要 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:35

現在的你, 是一個本尊, 還只是平行宇宙另一個本尊的分身?
現在的你, 是一個本尊, 還只是平宇宙另一個本尊的分身?
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:37

每個平行宇宙既自己會說其他宇宙的是分身,自己所住的宇宙是本尊。大家各自既結局係獨立而且只有一個,你總不能就2重結果,當總統,同時結果又不是當總統吧。
就係在唔同宇宙(未來)之間選擇一個宇宙(未來)。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:16

呢個又真係基督教既精神嚟喎

天國, 或是地獄。。。兩個未來都是可以出現的。
在乎你現在的自由旨意選擇
呢個又真係基督教既精神嚟喎

天國, 或是地獄。。。兩個未來都是可以出現的。
在乎你現在的自由旨意選 ...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:42

當全知者知道你上天堂,咁你就只能上天堂,冇第二個揀了。
每個平行宇宙既自己會說其他宇宙的是分身,自己所住的宇宙是本尊。大家各自既結局係獨立而且只有一個,你 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:40

講平行宇宙既科學家, 係會話可以由呢個宇宙空間, 通過虫洞, 去到另一個宇宙空間㗎啵
(等我讀完大學先詳細跟你解勒)
當全知者知道你上天堂,咁你就只能上天堂,冇第二個揀了。
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:46

全知者知道我上天堂
因為我今日做了一個好選擇

若我今日選了另一個生活方式呢:如姦淫擄掠無惡不為呢?
咁我都仲係上天堂, 因為預咗我有份?
(呢個又真係有部份新教既講法嚟, 好似係卡爾文的跟隨者)
全知者知道我上天堂
因為我今日做了一個好選擇

若我今日選了另一個生活方式呢:如姦淫擄掠無惡不為呢?
...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:48

咁都係同選擇A餐、B餐一樣,全知者預先知道你揀A,咁你就冇揀B既可能了
咁都係同選擇A餐、B餐一樣,全知者預先知道你揀A,咁你就冇揀B既可能了 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:52

唔係喎, 我今日的確可以姦, 淫, 擄, 掠㗎喎,
係我唔想做之啵

你俾你靚女朋友情人今晚倍我過情人節吖, 
我既選項馬上會唔同咗, 結果都唔同, 未來都唔同咗

雖然我係揀咗 A 餐
我認為我絕對有能力, 有自由去揀 B 餐既, 或者 AB餐都叫, 甚至起身行人, 乜都唔食。
講平行宇宙既科學家, 係會話可以由呢個宇宙空間, 通過虫洞, 去到另一個宇宙空間㗎啵
(等我讀完大 ...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:46

宇宙有唔同定義,你呢個應該只係指由一個空間去另一個空間咁解,例如香港去美國。
上面講既宇宙係互相獨立,例如你一個宇宙揀左做總統,一個揀做的士佬,
各自獨立,做總統既你唔會去到另一邊搵做的士佬既你,唔會兩個你一齊見面食早餐。
各自獨立,做總統既你唔會去到另一邊搵做的士佬既你,唔會兩個你一齊見面食早餐。
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:58

你點知唔會?

(都係等我攞埋個博士學位先解俾你聽)
宇宙有唔同定義,你呢個應該只係指由一個空間去另一個空間咁解,例如香港去美國。
上面講既宇宙係互相獨 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:58

你講得仲肯定過講多維空間既物理學家
你點知唔會?

(都係等我攞埋個博士學位先解俾你聽)
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:02

因為根據定義,平行宇宙入面既「平行」指永不相交。
上面講既宇宙係互相獨立,例如你一個宇宙揀左做總統,一個揀做的士佬,

你咁講, 也即係全知既神唔會只係全知你一個未來囉, 
原來, 你有不同既未來,(可以當總統, 可以當司機, 咁你可以落地獄又可以上天國) 個神都知哂。

既然你可以有不同既未來, 咁你今日既選擇更加不會只得一個。
只能說是你這個選擇, 有呢個未來。
你咁講, 也即係全知既神唔會只係全知你一個未來囉, 
原來, 你有不同既未來,(可以當總統, 可以當司機, 咁你可以落地獄又可以上天國) 個神都知哂。
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:06

每個人只有一個未來,呢點係無錯的。
你能同時又當總統又不當總統嗎? 其他宇宙既結果同你係獨立的。
高級模式 | 發新話題
換一個