返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

神在創造你之前就知你揀A款,然後佢創造你,呢個係完整既因果關係
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:53

咁咪返番去 #37 又再論過?

你再睇一遍便是, 無謂重復
咁咪返番去 #37 又再論過?

你再睇一遍便是, 無謂重復
beebeechan 發表於 2020/2/15 01:02

討論過就OK了
神在創造你之前就知你揀A款,然後佢創造你,呢個係完整既因果關係
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:53

那神為甚麼要造一堆無得救要落地獄的人?貪得意咩

好比個廚師去煮一席要倒落垃圾桶的菜?

每一個人的未來, 都是由那人的自由旨意來定, 神只是早看到那人的未來而已。
神就是見你死路一條, 叫你快啲轉台唶
可能只要人肯更改佢既自由旨意, 就可更改佢既未來。
如上邊比喻, 按下個搖控, 個電視畫面就唔同咗
那神為甚麼要造一堆無得救要落地獄的人?貪得意咩

好比個廚師去煮一席要倒落垃圾桶的菜? ...
beebeechan 發表於 2020/2/15 01:04

呢個又係全知衍生出黎既問題
呢個又係全知衍生出黎既問題
daniel99266 發表於 2020/2/15 01:08

無錯, 係仲有好多要論既野跟尾
例如, 全知既神知道有惡事, 悲慘事將要發生, 
點解唔依家阻止。

(最怕論論下, 就有啲旁觀者插咀, 打亂埸)
全知既神
beebeechan 發表於 2020/2/15 01:12

移鼠吹牛話係「上帝」嘅仔,「上帝」還住響佢肚入便,一個「先知」。
    又吹牛話除咗佢以外,冇人升過天。點知一掀開佢個屎塌蓋,乜都揚曬開來。原來響佢之前已有無數人升過天:黃帝(網友沙文提供)、少昊時嘅百姓、《山海經》入面講嘅互人、夏禹。
    「先知」,原來乜都唔知﹗可憐班蠢肉重日日拜個大騙子,讚美佢係「救世主」。
原來響佢之前已有無數人升過天:黃帝(網友沙文提供)、少昊時嘅百姓、《山海經》入面講嘅互人、夏禹。
    「先知」,原來乜都唔知﹗
旁觀者 發表於 2020/2/16 03:41

睇下係邊個乜都唔知先。

《史記。五帝本紀》還說,「黃帝崩,葬橋山」。

崩。。。。點解既呢, 崩咗牙?

好好一本史書記下既野你唔信 (查實係唔知), 聽埋啲沙姑文婆既野。。。。。唉!!!
《史記.封禪書》:
    「黃帝采首山銅,鑄鼎於荊山下。鼎既成,有龍垂鬍珣。下迎黃帝。黃帝上騎,群臣後宮從上者七十餘人,龍乃上去。餘小臣不得上,乃悉持龍珣,龍珣拔,墮,墮黃帝之弓。百姓仰望黃帝既上天,乃抱其弓與鬍珣號。」
    後來秦始皇封禪,對群臣提出過BB仔你嘅疑問:
    「上(秦始皇)曰:『吾聞黃帝不死,今有塚,何也?』或對曰:『黃帝已仙上天,群臣葬其衣冠。』」(《史記.封禪書》)
    BB仔,爺爺本來唔想嘥時間,但見你係半桶水(2個低B),就勉強幫你上堂歷史堂啦。
《史記.封禪書》:
    「黃帝采首山銅,鑄鼎於荊山下。鼎既成,有龍垂鬍珣。下迎黃帝。黃帝上騎,群臣後 ...
旁觀者 發表於 2020/2/17 01:11

黃帝事蹟, 是公元前4000年前的事, 
中國青銅器年代, 始於 公元前2000年左右。
那怎會有公元前黃帝采銅鑄鼎?
故事與考古不配合,
說明傳說是青銅年代之後才有的民間故事。

有點話90年代就有人用iphone.....白痴了!
史記有話係青銅咩﹖
史記有話係青銅咩﹖
旁觀者 發表於 2020/2/17 01:45

乜銅器年代, bronze age 有分咩銅㗎咩?
BB仔,爺爺本來唔想嘥時間,但見你係半桶水(2個低B),就勉強幫你上堂歷史堂啦。
旁觀者 發表於 2020/2/17 01:11

出一個B 已經夠磧死你哩
說一下樓主的錯誤吧...

樓主只想 "證明" 自己的說法, 任何人的 "回應", 就把別人說法 "歪曲", 再說成 "不正確".

別人回應跟本 "不是" 這樣說, 為何變了 "另一個版本"?

又或者是在別人說話中找一點 "沒關係" 的來說, 目標只是想說 "自己正確".

這正正是 "自我中心", "自以為是" 的做法.

了解了別人的說法, 正面回應, 而不是把別人的說法 "歪曲". 這才是討論.

說回主題.

樓主的說法是. 說明 "全知", 有任何 "不知道" 的答案就不是 "全知". 正確嗎?

那 "不知未來", 就不是 "全知".  正確嗎?

說回 "知到未來", 知道 "有很多個未來", 是否 "全知" 呢?

如果用 "推測論", 知道有 "90% 是 A, 10% 是 B", 是否 "全知" 呢?

如果用 "時空論", 能穿越 "時空", 但 "未來" 的 "時空" 有不只一個. 知道 "兩個未來", 是否 "全知" 呢?

是否知道只有 "100% 是 A" 才是 "全知" 呢?

"全知" 還沒說清楚 "定義" ...

記得本人說的是 "全知" 的 "定義", 不是 "神的本質".

"神的本質" 才是 "神的問題".
快離開教會. 地上所有 "教會" 正是 "主耶穌" 所說的 "假先知". 憑他們的果子 (所作所為) 便可以分辨. 所有 "教會" 都不是說 "主耶穌" 道理. "基督" 從來只有 "主耶穌" 本人, 不是教會. 教會並不是神. 也不代表神.
『如果你願意,就能遵守上主的誡命;你是否忠信,完全在於你的自決。上主在你面前,放置了火與水,你可任意伸手選取。生死善惡,都擺在人面前;人願意什麼,就賜給他什麼。因為,上主的智慧,廣大無邊;他無所不能,無所不見。
他的眼睛注視敬畏他的人;他洞悉人的一切行為。他從不吩咐人作惡,也從未准人犯罪。』(德訓篇15:16-21)
乜銅器年代, bronze age 有分咩銅㗎咩?
beebeechan 發表於 2020/2/17 01:58

BB仔,你太蠢,爺爺不得不再幫你補堂歷史課。人類歷史,是先經過銅文明(雖然時間不明、資料不多)再有青銅。
    「中國是世界上已知的第一個銅冶煉技術的文明,目前世界上最早的冶煉銅發現於中國的陝西姜寨遺址。姜寨遺址出土的西元前4700年前冶煉黃銅片及黃銅圓環為世界上最古老的冶煉黃銅,標誌著人類初步掌握了金屬冶煉技術,為青銅時代的到來打下基礎。而位於中亞的美索不達米亞則是世界上第一個已知的最早掌握青銅冶煉技術的文明,出土了西元前4000年的冶煉青銅器,人類初步踏入了青銅時代的門檻。」(見百度百科.青銅時代條)
    移鼠害世前4700年,中國已有黃銅製品。
人願意什麼,就賜給他什麼。因為,上主的智慧,廣大無邊;他無所不能,無所不見。
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/17 18:53

佢個「仔」移鼠想食粒無花果,都冇得傾,唔好再講其他咯。
    「上主」其實係無能到極,佢話講句屌佢屎窟嘅都要殺死,都唔知幾多人話過屌佢屎窟,可有絲毫受損﹖
    「無所不見」亦很可笑,連個「仔」够唔够料「做王」都未知,重要叫魔鬼去試探。
    「上主」篤穿咗就係條無知、無能、不善嘅廢柴﹗
中國是世界上已知的第一個銅冶煉技術的文明,目前世界上最早的冶煉銅發現於中國的陝西姜寨遺址。姜寨遺址出土的西元前4700年前冶煉黃銅片及黃銅圓環為世界上最古老的冶煉黃銅,

旁觀者 2020/2/18 01:47 提交

黃銅的使用仲早過青銅?
唔係蔴?
你做多啲功課好喎。
說一下樓主的錯誤吧...

樓主只想 "證明" 自己的說法, 任何人的 "回應", 就把別人說法 "歪曲", 再說成 "不 ...
bigmonster 發表於 2020/2/17 15:08

// 樓主的說法是. 說明 "全知", 有任何 "不知道" 的答案就不是 "全知". 正確嗎?  //
正確的,對全知合理既理解就係知道任何答案,否則就稱不上全知,做不到就頂多能稱佢所知甚多。

//如果用 "推測論", 知道有 "90% 是 A, 10% 是 B", 是否 "全知" 呢?
如果用 "時空論", 能穿越 "時空", 但 "未來" 的 "時空" 有不只一個. 知道 "兩個未來", 是否 "全知" 呢?
是否知道只有 "100% 是 A" 才是 "全知" 呢?//

所謂推測,就係對未來既無知做既推斷,玩一局擲骰仔,你推測1/6機會擲到6,因為你並不知道未來實際上會開出幾多號,
但假設你有知道未來既能力,知道實際上會開出5,咁你就不存在擲到6既機會。
/
但假設你有知道未來既能力,知道實際上會開出5,咁你就不存在擲到6既機會。
Guest from 219.79.88.x 發表於 2020/2/18 11:43

我有預知,全知既能力,我知會開5, 唔係開6
我告訴你唔好訓身去買6 哩。。。。死路嚟㗎
(你在賭桌上,下注前,會唔會聽我講先?你都唔多信我係全知添哩,甚至包拗頸,我係要買6 ,你吹呀!。。。。。
呢啲咪自由旨意嚟囉)
我告訴你唔好訓身去買6 哩。。。。死路嚟㗎
(你在賭桌—上,下注前,會唔會聽我講先?你都唔多信我係全知添哩,甚至包拗頸,我係要買6 ,你吹呀!。。。。。
呢啲咪自由旨意嚟囉)
beebeechan 發表於 2020/2/18 12:07

如果你係全知,你早就知佢選擇包拗頸,
咁佢唯一能做既選擇就係包拗頸,佢係選擇唔到otherwise的
自由意志既核心就係能選擇otherwise,咁會同你既全知不相容。
高級模式 | 發新話題
換一個