返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

1. 全知 / 自由意志
如果神係全知,神知道我一陣會食A餐定B餐,神知道我會食A餐,
咁我就沒有選擇B餐的自由 ...
daniel99266 2020/2/13 16:00 提交

神知道你會選A餐,不等如他限制了你選B餐的自由。你選餐時是有100%自由選a或b的囉。

猶如你跟高手(我)下棋,高手跟本預計到你下幾步想怎樣走,一點不難。
1,捉棋高手都冇辦法預先知道其他人實際上點選擇,我舉個例,
AlphaGo 比任何高手既計算能力都要強好多, ...
daniel99266 發表於 2020/2/13 17:24

你尚未回答到, 當你選餐時,
有誰, 有甚麼規條是使你不能選B餐, 只能選A餐呢
如果神預先知道你實際上會選A餐,咁樣你選B餐就會違反全知者所知既未來,
所以當有一個全知者知道係A餐, ...
daniel99266 2020/2/13 23:22 提交

咁你下次點餐時,點咗a餐,
無耐就叫伙記改單,話都係食b餐勒。
睇吓上主會唔會因為你違反咗佢全知既大能,馬上使你反白眼,反肚。。累落地。返上去同佢解釋。
什麼是 "全知" 呢? "全知" 是 "知道所有事".

我 "知道" 你有 90% 機會食 A, 還有 10% 機會食 B 這是可以的 ...
bigmonster 發表於 2020/2/14 01:32

總算見到你出番個似樣啲既帖
如果神唔知你會改餐,咁就唔係全知者啦,當然唔排除神可能睇得開唔需要全知既。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 00:29

就算你冇跟神的「全知」來行事, 
神都『睇得開』, 唔郁你。。。。
咁你仲話無自由旨意?
如果你既選擇同全知者所知既未來唔同,咁佢就唔係全知啦,
極其量只可以當佢知好多野,並唔係乜都知。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 10:35

其實係你以為全知者知你會選B,
所以你特登選A。
咁你又點知全知者根本就知你會選A既哩?
你想話未來既事,對現在來說並不存在,呢點我認同左
未來的事係存在於未來。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 17:19

未來, 對人是不存在。
但對神呢?

神對亞巴郎介紹祂自己時, 說他就是『過去, 現在, 未來』 (即YHWH的意思)
人的『未來』, 也可以是神的『現在』
所以, 在你打算選餐, A 或 B 時, 神就見到你的未來: 你在吃A餐。
神没有干擾你怎樣選餐喎, 怎說你不是在無自由旨意下選呢?

打個比喻, 你在看一部偵探片, 你不知誰是兇手, 靚女主角會不會給殺掉。。。
有人老早看過了, 所以能知會發生甚麼。但不會對你看片時得到的緊張, 懸疑感。

又如, 你手上能有明天的報章, 你在今天都可以做全知。。知道有甚麼大事會發生, 乜乜股會升到甚麼價位。(正如上邊說的, 其他人的未來, 是你的現在)

神是早你一步看到對你仍是未存在的未來而已。
因為神是在你的『現在』, 也是在你的『未來』。

你的理解, 是神早定了你的未來, 
所以, 你今日要做, 要選的, 都要跟神定的一樣,
你没有自由選擇權。

那不可以說你的未來, 是今日的你, 在自由旨意下作出的選擇嗎。
神只是知道你的未來, 不是為你決定你的未來。
全知者如果連一個人會點選擇都唔知,仲可以係全知嗎?
頂多當佢所知甚多,但未到全知 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 22:33

(1)知你會怎樣選, 和(2)要你怎樣選, 是兩回事啵
你是聚焦在 (2)
神係造人之前已經知道所有人點選擇佢地既行為,因為佢係全知者。
然後佢就將呢堆人造出來,正如神預先所 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 22:29

你是在說神是造一批老早編定程式的機械人囉,
人只是跟程式執行。
這種創造就無意思囉。
人只如天上繁星咁, 依一定物理規律來走。

人與其它受造物不同既地方, 就是有自由旨意,(連天使也没有, 天使是造出來要崇拜服侍上主的) 是所有受造物中最尊貴的囉。
全知者如果連一個人會點選擇都唔知,仲可以係全知嗎?
頂多當佢所知甚多,但未到全知 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 22:33

當今既量子物理學家, 都認為會有多維空間, 宇宙中會有幾個你, 做著不同的事。
(詳細我都唔識講勒)

所以, 可唔可以咁諗, 你現在的自由旨意作一個選擇, 決定了你的一個未來。
這個未來, 在上主前顯示了。
但若你用自由旨意作另一個選擇時,就有另一個未來。

上主看到你現在選擇的路, 未來不太好, 
於是便設法令你運用你的自由旨意, 去作另一個選擇, 得出另一個未來。
問題也是你的自由旨意能否配合。
呢種係全知者做成既結論,全知同自由意志不相容
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:04

咁#38講既呢?
又有全知, 又有自由旨意㗎啵
假設神知我選A,我咁只能選A,除非神根本不知我怎麼選,
如果你將神當作並非真的全知,咁就冇呢個難題。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:06

你選A的結果, 只是因為你選了A而已。
是你選的, 又不是神選
但全知者說只有一種結果 (因為佢早就知結果),兩者矛 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:23

係邊個埸合講, 幾時講?
就算有, 都係指你依家所選擇的結果。
結果當然只有一種,你在平宇宙當了總統呢種結果,
要分身還分身,本尊還本尊,本尊的結果只有一種,神要 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:35

現在的你, 是一個本尊, 還只是平行宇宙另一個本尊的分身?
就係在唔同宇宙(未來)之間選擇一個宇宙(未來)。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:16

呢個又真係基督教既精神嚟喎

天國, 或是地獄。。。兩個未來都是可以出現的。
在乎你現在的自由旨意選擇
每個平行宇宙既自己會說其他宇宙的是分身,自己所住的宇宙是本尊。大家各自既結局係獨立而且只有一個,你 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:40

講平行宇宙既科學家, 係會話可以由呢個宇宙空間, 通過虫洞, 去到另一個宇宙空間㗎啵
(等我讀完大學先詳細跟你解勒)
當全知者知道你上天堂,咁你就只能上天堂,冇第二個揀了。
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:46

全知者知道我上天堂
因為我今日做了一個好選擇

若我今日選了另一個生活方式呢:如姦淫擄掠無惡不為呢?
咁我都仲係上天堂, 因為預咗我有份?
(呢個又真係有部份新教既講法嚟, 好似係卡爾文的跟隨者)
咁都係同選擇A餐、B餐一樣,全知者預先知道你揀A,咁你就冇揀B既可能了 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:52

唔係喎, 我今日的確可以姦, 淫, 擄, 掠㗎喎,
係我唔想做之啵

你俾你靚女朋友情人今晚倍我過情人節吖, 
我既選項馬上會唔同咗, 結果都唔同, 未來都唔同咗

雖然我係揀咗 A 餐
我認為我絕對有能力, 有自由去揀 B 餐既, 或者 AB餐都叫, 甚至起身行人, 乜都唔食。
各自獨立,做總統既你唔會去到另一邊搵做的士佬既你,唔會兩個你一齊見面食早餐。
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:58

你點知唔會?

(都係等我攞埋個博士學位先解俾你聽)
高級模式 | 發新話題
換一個