返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

1. 全知 / 自由意志
如果神係全知,神知道我一陣會食A餐定B餐,神知道我會食A餐,
咁我就沒有選擇B餐的自由 ...
daniel99266 發表於 2020/2/13 16:00

我估計螞蟻認為人的腦袋及螞蟻的腦袋是相同體積的,對世界的認知也是相同的。

我雖然沒有太大興趣參加討論,因爲我知道天主是不在時間內,而且人企望用自己的頭腦去完全明白無限的天主是不可能的事,但若懷著謙虛去盡量瞭解則是一種合理的態度。

忽然想起我發的《今天確實感覺到聖神的帶領》一貼有討論人的自由意志與天主的相關態度,天主在人斷氣之前,一直在其身邊,渴望浪子回頭。雖然我並不完全明白天主是如何調節過去未來的,但按邏輯分析,天主若早知你回頭或不回頭,何需不厭其煩地告誡並不斷盼望呢?
『如果你願意,就能遵守上主的誡命;你是否忠信,完全在於你的自決。上主在你面前,放置了火與水,你可任意伸手選取。生死善惡,都擺在人面前;人願意什麼,就賜給他什麼。因為,上主的智慧,廣大無邊;他無所不能,無所不見。
他的眼睛注視敬畏他的人;他洞悉人的一切行為。他從不吩咐人作惡,也從未准人犯罪。』(德訓篇15:16-21)
我覺得呢度有個盲點大家冇講到:天主叫揀5唔好揀6,因為5係好,6係衰,5令人開心,6令人痛苦;但同時在場嘅扮曬賭俠嘅微服賭場老闆大大聲勸人哋買6唔好買5,仲播曬錄影叫曬人做媒嚟證明曾經買6嘅人贏到開巷,個個喺度花天酒地享受緊人生,而曾經買5嘅人全部已經賣身為奴,供買6嘅人使喚,魚肉差遣 ,炳到豬頭噉阿媽都唔認得。賭客睇到「賭俠」所講嘅嘢「證據確鑿」,佢哋嘅自由意志會點樣揀呢?
我覺得大家忽視咗「賭俠」嘅存在同作用。
回覆  逃出魔幻紀

好似唔係好關事
daniel99266 發表於 2020/2/18 16:01

賭場嘅裝修、廣告宣傳、洗牌開牌等工作,均由賭場老細統籌,至於賭客嘅自由意志選擇信天主定信賭場老細,或者覺得關唔關事,見仁見智,信天主與否嘅人,肯定有唔同嘅體會,呢點你應該同意啦掛。
回覆  逃出魔幻紀

你意思係信則有,不信則冇嗎?
daniel99266 發表於 2020/2/18 16:50

噉你認為108樓D賭仔信天主定賭場老細吖?
唔知
daniel99266 發表於 2020/2/18 23:37

噉即係你嘅自由意志wang咗,做唔到選擇。哈佛專家有時都話自己wang wang哋,之後又話好返做到選擇噉。如果選擇功能失靈咗就傾唔到落去喇。
呢個係我對全知既理解
daniel99266 發表於 2020/2/20 00:14

有冇諗過天主嘅全知形態超出咗你我嘅理解同想像範圍?我哋百零嘅IQ係咪確定理解到佢嘅無限IQ?井底蛙可否想像到井外嘅人描述「落霞與孤鶩齊飛,秋水共長天一色」等落日出日落碧水連天景像?呢個係我對天主全知嘅理解。
依家不完美既OS,都有跟機提供防病毒程式(Windows),又或者只容許已批准的程式安裝(iOS)。

整 ...
抽刀斷水 發表於 2020/2/20 09:35
整到人咁容易受引誘落地獄,相當於一套電腦系統保安不足好容易染病毒,難辭其咎喎。

又兜返去講到口臭嘅話題:想做機械人定做自由意志人
呢種對全知既理解我覆述左幾次,暫時我覺得冇有說服力既反駁。
daniel99266 發表於 2020/2/20 11:45

關於井口以外景物嘅任何敘述,對井內青蛙應該唔會有任何說服力,呢個合邏輯。唔止你係青蛙,我都係,不過我就相信井外人講嘅嘢。
依家係講緊選擇, 唔係真假。
一日人未用自由旨意選擇前, 你既未來唔會出現在神的認知範疇內

好比賭 ...
beebeechan 發表於 2020/2/20 13:35

同意呢個觀點,天主知道會地震,個井會冧,全部青蛙死梗,佢用各種方法通知青蛙,自己變身成一把梯吊落井叫青蛙爬梯逃走(佢明知青蛙多數唔信兼會拆爛把梯,不過諗住救得幾隻得幾隻),大多數青蛙果然唔信兼唔捨得井入邊嘅昆蟲螞蟻曱甴美食,但亦有部分青蛙選擇相信而爬梯逃離。
天主係知道青蛙性格,任由青蛙自由選擇逃離與否,喺度不停敢勸,一直等一直期待多啲青蛙選擇逃走。如果邊個認為天主估唔中你嘅選擇,唔孭你走,所以拒絕相信拒絕離開,噉你自便啦。
我就自認井底蛙唔知天主嘅全知狀態係點樣,但係我情願做有自由意志嘅人而唔做機械人,爬梯逃出咗生天先算,以免拗得嚟地震發生時想走都走唔到。
不過我知道天主有少少後悔俾左自由意志我哋,因為聖經有寫:
『上主見人在地上的罪惡重大,人心天天所思念的無非是邪惡;上主遂後悔在地上造了人,心中很是悲痛。』(創世紀6:5-6)
第5步計錯數了,分母=0不可約
daniel99266 發表於 2020/2/22 14:31

我數學都很爛喎,唔明點解分母係0? 我覺得約咗佢冇問題喎。
2+2=5 只係計錯數
daniel99266 發表於 2020/2/23 11:32

計錯邊度?請以「分母=0不可約」為基礎正確演算第5步。
第1步, a=b
第5步, 分母=a-b=a-a=0
daniel99266 發表於 2020/2/23 15:34

係喎,第5步成條數變成無意義。
高級模式 | 發新話題
換一個