返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

我出帖, 都唔係為咗要說服你既, 
(說得服,當然好)
係俾其他人睇到井外尚有天, 唔係得你一種睇法既, 你既論據.............一樣係唔夠說服力 (尤其係參考過我既睇法之後)
beebeechan 發表於 2020/2/20 12:46

你既睇法可能對其他人有說服力
呢個就要咁睇真啲。。。。

(1) 乜野先叫係『全知』
(2) 即使神有野唔知, 咁係咪代表佢無能先 ...
beebeechan 發表於 2020/2/20 13:14

1.全知按照理解,就係冇所不知,如果佢有野不知,就稱不上全知。
2.有野唔知不代表無能,例如人類有野唔知,不表示人類無能。
有一派既哲學家係咁解釋「全知」既
全知, 係指一切可知的事。
未發生的事, 是不可知。
神不會去知不可知的事。
正如神不會劃出一個有角的圓形, 四角的三角形, 不會把2+2=5。
之前唔拎出講, 因為我都唔係幾認同。
或者呢個先對你有說服力卦, 岩你耳。
beebeechan 發表於 2020/2/20 13:22

2+2=5同有角的圓既例子雖然係"不可能",但仍然可知佢地係真的或假的。
依家係講緊選擇, 唔係真假。
一日人未用自由旨意選擇前, 你既未來唔會出現在神的認知範疇內

好比賭 ...
beebeechan 發表於 2020/2/20 13:35

按照你既理解會導致"神的認知範疇"並非係全知。
未來同你既選擇係一件邏輯上允許發生既事件,
並非如同"2+2=5"一樣屬於不可發生事件。
所以上邊#176咪提提你.....『全知』的範疇有多大, 係咪無限大?
beebeechan 發表於 2020/2/20 23:16

全知唔係無限難度係有限嗎?
你呢帖, 說明你老早就唔認同#176既野:
點解你又唔發表下你既睇法, 要屈住屈住咁呢?
係咪你唔同意時, 又唔知點解#176既野有乜唔掂, 又唔知點解佢無說服力.
(其實, 當你諗唔到有乜可以反駁理據時,人地既論據就係有說服力㗎哩啵。)
(你淨係識坐係到講: 「無說服力」
我都係有限到既全知囉)
beebeechan 發表於 2020/2/21 22:21

你比左幾個例子「方圓、2+2=5」去解釋為何未來係"不可知"
我回應左你比既例子,但唔見你有跟進回應
咁你是旦, 求求其其翕句:『無說服力』。。。。都可以話係回應咗既 ...
beebeechan 發表於 2020/2/22 12:50

睇真D 我既回應
未來同你既選擇係一件邏輯上允許發生既事件,
並非如同"2+2=5"一樣屬於不可發生事件。
daniel99266 發表於 2020/2/20 14:04
#176既重點就係話未發生既事係「不可知」,要知不可知既事已經係不合邏輯。
神唔會做不合邏輯既事。
beebeechan 發表於 2020/2/22 14:09

未來是否不可知,並非不證默認,否則你就唔洗舉「方圓、2+2=5」既例子去嘗試說服人接受呢點。
一條時間線,左邊係過去,中間係現在,右邊係未來,憑咩只有右邊係"不可知"?
就憑人類既經驗係往右向前嗎?
2+2=5
都唔係不可發生㗎喎
beebeechan 發表於 2020/2/22 14:20

第5步計錯數了,分母=0不可約
你就說因為有全知未來, 所以現在的選擇是被限了, 没有自由旨意。

你就說因為有全知未來, 所以現在的選擇是被限了, 没有自由旨意。

那麼, 現在倒回看過往呢?
你「現在」知道3日前的你選了A餐, 
那你回想3日前你選A餐時, 是受到威逼的嗎? 是你自願選的嗎?

既然「過往你的選揀」没有受「現在的知」而限制了, 
為甚麼現在你的選揀會是受未來的知而限制了呢?

這個論點, 其實在#113便提過了。
又要打回原形再論過?
beebeechan 發表於 2020/2/22 21:32

呢點我#115 回應左,又係唔見你有跟進到。

有一點本質既分別要注意,即使你現在知道關於過去既結果,不等於人類在過去做選擇既一刻是預先就被知結果的,當冇假設到有全知者就更加如此。
例如: 阿甲3年前食A餐,你現在知道了,不等於阿甲當時揀食A餐那一刻係被預知的。
但若有全知者,你現在做未來選擇既一刻就係預知的,既然被預知了A 餐,
就排除了選擇otherwise既自由了。
daniel99266 發表於 2020/2/18 23:31
我數學很爛喎,
我數學很爛喎,
其實我都唔知啲算式翕乜㗎, 只係見2+2=5岩用咋。
就好似沙文, 旁觀者貼文咁, 只係見個標題合心水, 就掉出嚟,
內容有無錯, 話之佢咁囉。

2+2=5 只係計錯數
的確, 人憑過往經驗, 是可以預知未來㗎喎。
天文台的氣象預測, 就是這類, 今日, 能頗準繩 ...
beebeechan 發表於 2020/2/22 22:13

同你一開始捉棋既例子係一樣,我回應過。
捉棋高手只係"推測"你點行,實際上點行係要到未來下手一刻先知,可以亦可不吻合預測。
天文台的氣象預測都一樣只係"推測",並唔係真正知道未來既天氣,真正既天氣要到未來當刻先知。推測必然基於某程度既無知,全知者是實際上知道未來,並非基於無知既"推測"
為甚麼一條時間線, 未來的神可以預知現在人的選擇,
而過往人的選擇就不會為現在的神所預知??你是否自己在否定自己?
beebeechan 發表於 2020/2/23 14:35

你誤解了
作為全知者,無論你既過去、現在、未來的選擇都係被預知的,
但作為人類(並非全知者),你知道過去既結果,不表示你在過去選擇既一刻係被你自己預知。

你是在說:
過往的人做選擇時有自由旨意 (因為他們所選的未被全知)
現在人選A或B餐時就無自由旨意, 因為他們所選的早被知?
究竟你諗緊乜, 咁矛盾既??
beebeechan 發表於 2020/2/23 14:35

你呢點覆述無錯,並無矛盾的。但需要注意第一句假設沒有全知者,所以人有自由意志,
而第二句假設有全知者,所以人冇自由意志。自由由志同全知並不相容。
#203 便早建議焦點放在人在選時有没有自由旨意上,
不是論神是否全知了.,

我本人都傾向神是全知, 不是預知.
人是照神肖像, 不似十足, 所以不能全知, 全知本領只能有幾成, 變成可以預知, 預測卦.
beebeechan 發表於 2020/2/23 14:58

我建議全知同自由意志一齊討論。
全知者無所不知,預知就係全知者所知既一部份。
論點忽東忽西, 說明你思維混亂,
未想透便出帖.
beebeechan 發表於 2020/2/23 14:54

其實可以唔洗咁心急回覆我,
好似你之前講空間又平行又相交,只要諗清楚D 就知自己係咪理解錯左人地既說話。批評人既說話盡量少講,集中返少少個討論比較好。
計錯邊度?請以「分母=0不可約」為基礎正確演算第5步。
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/23 12:57

第1步, a=b
第5步, 分母=a-b=a-a=0
點解一時你就話人選擇「被預知」(當然是被神知哩)
二時又話過去既選擇「不被自己預知」
究竟邊個係做緊全知者既角色,係人定係神?
beebeechan 發表於 2020/2/23 15:39

呢個係你比既例子既跟進回應,
你問人知道3日前選A餐,是否導致你3日前既選擇係受到3日後既你所知既過去受"影響",令到過去既果一刻選擇並冇自由意志,
呢個情況,人並非全知者,情況同全知者不同,不同既點可以睇返我果個跟進回應既分析。
高級模式 | 發新話題
換一個