返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

「自由意志」只是妖教傳銷人跌落地la番揸沙嘅講法,因為「全能」的「天主」並無「全能」這個能耐,若有,早已將不信者殺個清光咯:
    「這百姓藐視我要到幾時呢?我在他們中間行了這一切神蹟,他們還不信我要到幾時呢?我要用瘟疫擊殺他們。」《民數記》14:11
    「(『上帝』)向愛他守他誡命的人,守約施慈愛,直到千代;向恨他的人當面報應他們,將他們滅絕。凡恨他的人,必報應他們,決不遲延。」《申命記》7:9
    「耶和華曉諭摩西說:把那咒詛聖名的人帶到營外,叫聽見的人都放手在他頭上,全會眾就要用石頭打死他。你要曉諭以色列人說:『凡咒詛上帝的,必擔當他的罪。那褻瀆耶和華名的,必被治死,全會眾總要用石頭打死他。不管是寄居的、是本地人,他褻瀆耶和華名的,必被治死。』」《利末記》24:13
全知既神
beebeechan 發表於 2020/2/15 01:12

移鼠吹牛話係「上帝」嘅仔,「上帝」還住響佢肚入便,一個「先知」。
    又吹牛話除咗佢以外,冇人升過天。點知一掀開佢個屎塌蓋,乜都揚曬開來。原來響佢之前已有無數人升過天:黃帝(網友沙文提供)、少昊時嘅百姓、《山海經》入面講嘅互人、夏禹。
    「先知」,原來乜都唔知﹗可憐班蠢肉重日日拜個大騙子,讚美佢係「救世主」。
《史記.封禪書》:
    「黃帝采首山銅,鑄鼎於荊山下。鼎既成,有龍垂鬍珣。下迎黃帝。黃帝上騎,群臣後宮從上者七十餘人,龍乃上去。餘小臣不得上,乃悉持龍珣,龍珣拔,墮,墮黃帝之弓。百姓仰望黃帝既上天,乃抱其弓與鬍珣號。」
    後來秦始皇封禪,對群臣提出過BB仔你嘅疑問:
    「上(秦始皇)曰:『吾聞黃帝不死,今有塚,何也?』或對曰:『黃帝已仙上天,群臣葬其衣冠。』」(《史記.封禪書》)
    BB仔,爺爺本來唔想嘥時間,但見你係半桶水(2個低B),就勉強幫你上堂歷史堂啦。
史記有話係青銅咩﹖
乜銅器年代, bronze age 有分咩銅㗎咩?
beebeechan 發表於 2020/2/17 01:58

BB仔,你太蠢,爺爺不得不再幫你補堂歷史課。人類歷史,是先經過銅文明(雖然時間不明、資料不多)再有青銅。
    「中國是世界上已知的第一個銅冶煉技術的文明,目前世界上最早的冶煉銅發現於中國的陝西姜寨遺址。姜寨遺址出土的西元前4700年前冶煉黃銅片及黃銅圓環為世界上最古老的冶煉黃銅,標誌著人類初步掌握了金屬冶煉技術,為青銅時代的到來打下基礎。而位於中亞的美索不達米亞則是世界上第一個已知的最早掌握青銅冶煉技術的文明,出土了西元前4000年的冶煉青銅器,人類初步踏入了青銅時代的門檻。」(見百度百科.青銅時代條)
    移鼠害世前4700年,中國已有黃銅製品。
人願意什麼,就賜給他什麼。因為,上主的智慧,廣大無邊;他無所不能,無所不見。
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/17 18:53

佢個「仔」移鼠想食粒無花果,都冇得傾,唔好再講其他咯。
    「上主」其實係無能到極,佢話講句屌佢屎窟嘅都要殺死,都唔知幾多人話過屌佢屎窟,可有絲毫受損﹖
    「無所不見」亦很可笑,連個「仔」够唔够料「做王」都未知,重要叫魔鬼去試探。
    「上主」篤穿咗就係條無知、無能、不善嘅廢柴﹗
黃銅的使用仲早過青銅?
唔係蔴?
你做多啲功課好喎。
beebeechan 發表於 2020/2/18 10:18

話你係BB仔即係BB仔,青銅係銅加錫合成,工藝較純銅複雜,自然晚於純銅。
    爺爺冇你咁得閒,唔再教你咯。
「都是戴茜惹的禍」電影裏,小女孩對她做「牧師」老竇的睇法最真切:
    傳教士像躲在殼裏的烏龜,從來不伸出頭來。
高級模式 | 發新話題
換一個