返回列表 回覆 發帖

妖徒聚會所可能係武肺毒窟

回覆 17# 旁觀者

講多一次,如果你繼續侮辱天主耶穌基督,就算你開我個名,我都唔會睬你。你如果想討論而唔係嗌交,呢點起碼嘅禮貌同誠意必須具備,我冇興趣嗌交。
你話我盲信,係講得唔夠徹底,我係篤信。你成日講嗰啲大屋摸病人嘅嘢,令我諗起耶穌基督嘅說話:

「經上又記載:『你不可試探上主,你的天主!』」(瑪4:7)

「幾時人為了我而辱罵迫害你們,捏造一切壞話毀謗你們,你們是有福的。你們歡喜踴躍罷!因為你們在天上的賞報是豐厚的,因為在你們以前的先知,人也曾這樣迫害過他們。」(瑪5:11-12)
對一個胡說八道、禍害世人嘅妖賊,不是侮辱,而是斥責。
    「講咗無數次嘅殺人啊住大屋啊神蹟啊等口號」,那是一個理性者以科學態度要求驗證移鼠是否代表「真理」、是否能行「神蹟」,而你總是講東講西,講些遁辭逃避。
    「經上又記載:『你不可試探上主,你的天主!』」(瑪4:7)那是妖人為逃避質疑嘅遁辭,真係有料嘅,就應直接證明:你話信徒可以「永遠不見死」,就應讓我扔入煉鋼爐,看是否真實。你話信徒唔怕食毒物,就應食些山埃俾我睇下。你話信徒可以講方言,你講下寧波話俾我聽﹖
    「就算你開我個名,我都唔會睬你」,你當然唔敢睬我,因為我一直要求科學、理性嘅驗證。
回覆  旁觀者

講多一次,如果你繼續侮辱天主耶穌基督,就算你開我個名,我都唔會睬你。
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/20 18:51

陰功咯陰功咯, 旁觀者真係會好驚您唔睬佢咖, 佢会抑鬱咖
陰功咯陰功咯, 旁觀者真係會好驚您唔睬佢咖, 佢会抑鬱咖 ...
沙文 發表於 2020/2/22 11:00

抑鬱.......通常會有自殺傾向
咁佢就可以直接「斥責」上主勒
唔使成日係到搞亂檔, 插把口但又無野講到

(依家遊船河大減價哩, 一人報名, 二人同行, 等旁觀者帶埋瘋瘋哥去)
耶穌對他們說:「由於你們缺少信德;我實在告訴你們:假如你們有像芥子那麼大的信德,你們向這座山說:從這邊移到那邊去!它必會移過去的;為你們沒有不可能的事。」(瑪17:20)
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/19 12:18

移鼠話芥子咁大粒「信德」都可以移山倒海,你到咗盲信嘅程度,已是極致。
    好嘞,請你將獅子山移去填平大嶼山附近嘅海面,慳番港人萬億港元儲備,鄭月娥認真多得你唔少,會即刻頒個大紫荊勳章俾你。
    快啲去呀﹗
移鼠話芥子咁大粒「信德」都可以移山倒海,你到咗盲信嘅程度,已是極致。
    好嘞,請你將獅子山移去 ...
旁觀者 發表於 2020/2/23 00:57

人話: 傾盤大雨, 好似落狗屎咁
(咁咪通街都係屎呢?)
人話: 傾盤大雨, 好似落狗屎咁  就梗唔得啦
但天主一咁講, 我包您即中

Don't know where God is but the Devil is in the details
其實,今次係一個很好的機會讓貴教説明一件事。
網上彌撒雖然可以做到大部份實體店做到嘅嘢,但始終不能100巴仙代替實體店。例如,領聖體。

若果您平日領聖體後有紀錄當時的信教狀況作為benchmark. 咁就最好,您同而家冇聖體食嘅情況比較一下有咩唔同,post上來分享下等我地增廣見聞。
若果冇,咁而家做紀錄,等第日有得食時再報告亦無任歡迎
Don't know where God is but the Devil is in the details
譬如,您以前有聖體食,而家冇,咁,您有冇頭暈身慶性冷感精洩不止痾屎唔出流淡汗之類呢?好希望教友同我哋分享下
譬如,您以前有聖體食,而家冇,咁,您有冇頭暈身慶性冷感精洩不止痾屎唔出流淡汗之類呢?好希望教友同我哋 ...
沙文 發表於 2020/2/24 18:52

又可以咁比喻, 
你一晚, 幾晚無少理羅莎蓮, 又有無頭暈身慶性冷感精洩不止痾屎唔出流淡汗之類呢?
(有得少就係好哩)

領聖體是一件聖事, 有當然是福份, 是好,無得做只是少了恩典, 不是致命捐失嚟既
以為好巴屎閉添,原來冇都好閒。您慌餓得死咩
以為好巴屎閉添,原來冇都好閒。您慌餓得死咩
沙文 發表於 2020/2/24 22:34

餓一餐半餐, 會死咩
咁彌撒暫停營業,洗禮都照常服務啩?譬如,有人患武漢肺臨死信主,神父都照入icu執行洗禮在所不辭,定係詐病告假呢?洗禮係咪又係冇都好閒呢?
咁彌撒暫停營業,洗禮都照常服務啩?譬如,有人患武漢肺臨死信主,神父都照入icu執行洗禮在所不辭,定係詐 ...
沙文 發表於 2020/2/24 22:39

你搵到真係有人臨死前order 搵神父嚟洗禮先哩。

你識參考教會法點寫既話, 就知在特殊情況下, 洗禮唔一定係要由神父做既。
正如領聖體一樣, 在特殊情況下唔使一定係要實體既。
咁多人踴躍信主,實有嘅。或者佢想但表達唔到,您應該主動逐個問下,洗,又係小一個半個,會死咩?
咁多人踴躍信主,實有嘅。或者佢想但表達唔到,您應該主動逐個問下,洗,又係小一個半個,會死咩? ...
沙文 發表於 2020/2/24 22:47

咁使唔使問定你先
問定冇用嘅,我而家話唔制啫,患了武肺死到臨頭或者肯呢,到last minute 要再問
問定冇用嘅,我而家話唔制啫,患了武肺死到臨頭或者肯呢,到last minute 要再問 ...
沙文 發表於 2020/2/24 22:52

最怕問你時你都無氣答:我願意
洗就襯早,

你諗下勒, 你少羅莎連時, 都係襯後生, 夠嫩口時少理
唔通等到老到走哂樣先嚟開封
小都係恩典啫,同聖體咁,冇都好閒。小又不一定小佢,小老婆都得
小都係恩典啫,同聖體咁,冇都好閒。小又不一定小佢,小老婆都得
沙文 發表於 2020/2/24 23:01

咁又唔可以話好閒, 係唔使死唶.
高級模式 | 發新話題
換一個