返回列表 回覆 發帖

天問答案

『殺人放火金腰帶,修橋補路無屍骸』、『人生不如意事十常八九』這類對世間充滿苦難與冤屈的抱怨,千百年來困擾著無數人的心靈,令人類持續發出『老天爺為何如此不公?為何好人偏要遭受災難?』等悽愴天問。這些問題亦一直在我腦中盤旋了幾十年,雖然聖經中的《盧德傳》、《多俾亞傳》及《約伯傳》等給了我很多啟示,令我明白所有的苦難都是天主的安排,我們必須憑信、望、愛德去面對、接受並背起這個十字架去跟隨耶穌基督,才能返回天鄉,但故事的間接性還未能滿足我對天主的大能佈局的好奇心。直至看到天主對聖女加大利納的以下教誨,這個心結才徹底解開了,天主說:

「妳看!我藉我的照顧重整了人類的第二個世界(耶穌基督降世救贖後的世界)。對於第一個世界,没有阻止它長出許多患難的荊棘,讓人類處處遭受敵對。並非我沒有預見這個,或未顧及你們的好處;反之,我常本著高超的上智,為你們的益處着想,為了使人不寄望於世界,而投奔歸向我,因為我才是他的終向。為此,他至少會由於遭受困難的糾纏,而高舉他的心靈和他的情感歸向我。人是那么的無知!既不認識真理,又那么軟弱容易醉心於世俗的享樂,縱然歷經那么多的勞苦與荊棘,仍然似乎不願起身,也不關心要回歸他的家鄉。女兒,請妳設想一下!假如人在世上的遭遇都是十全十美的話,而且又能找到毫無痛苦的安息,那么,他將會變成怎樣呢?
就是為了這個緣故,所以我的眷顧准許世界成為苦難的來源,為了考驗人們的德行,及賞報他們忍受痛苦、勞苦及暴力所付出的努力。所以,我的照顧用至高的智慧將一切安排的井然有序。」(《對話錄》141章)

我們大家所經歷的所有悲歡離合,全是天主的佈局。祂是在世界末日之前,設計出這個BIO HAZARD式的密室逃脫遊戲,以訓練我們的綜合戰鬥能力,並賜下攻略指引,教導逃生的技巧,目的是幫助人類逃出撒旦魔掌,避免墮入永火地獄的結局。如此看來,腰纏金腰帶的殺人放火者,應該是密室逃脫遊戲中的魔鬼教官,或者是為耶穌基督工作的牧羊犬,其任務是協助羊群返回天國。感謝天主!
所有的苦難都是天主的安排
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/27 18:30

全是天主的佈局
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/27 18:30

之前又話自由意志既?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
邪教嘅一派胡言﹗
    既然係話最終要人回歸「天國」享福,你搞咁多做乜呀。人一生出來就享福,自然會讚美施予者,唔使叫人日日念口簧讚美。
之前又話自由意志既?
抽刀斷水 發表於 2020/2/27 20:25

你講呢句話係自願講定係有人監你講嘅呢?你睇下而家呢度,你、我、旁觀者,三個人嘅思維方式同思考方向係咪好唔同呢?我哋係咪自願噉樣諗嘅呢?
如果有一個細路好憎讀書,好嘢唔學衰嘢做齊,淨係鍾意打交偷嘢睇鹹濕書,仲跟埋大佬劈友啪丸仔,佢老竇為咗佢唔好學壞讀書畢到業,搬屋轉校請補習老師,獎勵懲罰……,連搵人扮鬼扮馬嚇佢打佢乜嘢籠鷯都出齊,點知條靚仔就算坐喺課室都唔溫書唔聽課,仲破壞課堂秩序……。噉抽刀先生你話喇,老竇有冇安排一切?而呢啲安排又左唔左右到條靚仔嘅自由意志呢?
咁樣發展落去,條靚仔變成監躉或者俾人劈死劈殘廢好似係必然結果,如果佢好似正常人噉睇得通呢一點,佢必然會避免呢個結果發生,而且避免到,噉佢個自由意志係咪發揮咗作用呢?
你講呢句話係自願講定係有人監你講嘅呢?你睇下而家呢度,你、我、旁觀者,三個人嘅思維方式同思考方向係咪好唔同呢?我哋係咪自願噉樣諗嘅呢?
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/27 16:48

您地咁諗全是天主的佈局
您地咁諗全是天主的佈局
沙文 2020/2/28 12:06 提交

但係又有自由意志導致咁諗噃。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
天主知道自由意志嘅result, 而result一定唔會同天主知道有唔同, 所以自由意志嘅result係已被setup 及fixed
Don't know where God is but the Devil is in the details
譬如,佢畀自由意志神父决定是否將细路爆菊,而天主又知道神父会將细路爆菊,所以细路被神父爆菊在這arrangement下係冇得走雞的
Don't know where God is but the Devil is in the details
老實講,我係一個已經改惡從善坐定定聽書做功課嘅靚仔,但係每日每時每刻每秒都仲係收到舊大佬嘅WhatsApp,佢猛咁send 啲丸仔四仔嘅『開心』嘢嚟引起我以前『威猛』嘅集體回憶,仲話如果我返去就俾個白扇位我坐,咁吸引嘅條件,我真係feel 到自己嘅自由意志俾佢戚戚下架,所以都好明白離教者嘅感受。
我係計過條數,唔想坐監又唔想橫屍街頭,最主要係唔想對唔住老竇,所以自由意志先至選擇坐班房張凳而唔坐衆人爭崩頭嘅白扇位。
咁,神父会不会將條细路爆菊,其實係决定在於天主知道佢會不會將细路爆菊。若果天主知道神父会將细路爆菊,咁神就唔会唔將细路爆菊。

咁您会問,poor little thing, 小朋友您係味一定走唔甩呢?咁又未必,只要天主肯改变佢所知道的结果,條细路就有救了。
咁,神父会不会將條细路爆菊,其實係决定在於天主知道佢會不會將细路爆菊。若果天主知道神父会將细路爆菊, ...
沙文 發表於 2020/2/28 13:08

呢啲『會唔會』『唔會唔』嘅假設完全違反自由意志嘅原理,如果你個假設成立,噉我哋都係機械人啦,仲邊會有人斷氣之後一路鬧一路嗌救命一路跌落地獄呢?淨係你同我信唔信有永火地獄呢個分別,已經睇到自由意識嘅存在。
您信有永火地狱,天主一早知啦。若然佢知您唔信,您就唔信
回覆 10# 沙文
咁您又会問,若果天主改变咗自己知道嘅事,咁先前佢知逆天嘅事,咪错嘅咯?
答案係,連佢自己会唔会改变條细路嘅遭遇,天主都已早知
回覆  沙文
咁您又会問,若果天主改变咗自己知道嘅事,咁先前佢知逆天嘅事,咪错嘅咯?
答案係,連佢自己 ...
沙文 發表於 2020/2/28 13:33

呢個問題喺daniel99266慨《神的問題討論》入邊有非常詳細嘅討論,我都講咗我嘅觀點好多次,呢度唔重複喇。
之前又話自由意志既?
抽刀斷水 發表於 2020/2/27 20:25

人生, 未來......咪好似電腦手機應用程式咁, 其實乜都安排好哂,
只待你用你既旨意來選擇按甚麼來執行。

所以, 被安排好, 預定咗.......與自由旨意....係可以共存既
梗係可以共存啦。天主安排好某人唔信,佢就知道某人打死都唔信咯,結果一定符合天主所知道嘅事實
梗係可以共存啦。天主安排好某人唔信,佢就知道某人打死都唔信咯,結果一定符合天主所知道嘅事實 ...
沙文 發表於 2020/3/1 19:12

你呢啲論點, 唔新鮮㗎哩,
去睇番《神的問題討論》人地講咗乜先哩
咁即係有history. 實係好嘢
咁即係有history. 實係好嘢
沙文 發表於 2020/3/1 23:12

入壇梗係要讀帖哩
係你入廟唔拜神, 叫雞唔入窿
回覆 19# beebeechan

冇咁嘅規定, 冇人讀晒帖至算入壇
高級模式 | 發新話題
換一個