返回列表 回覆 發帖

我發狂了,我要信邪教!

唔係未計,係講都冇講
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔係未計,係講都冇講
沙文 發表於 2020/3/18 23:44

普通常識唶。。。

請個 sales, 底薪可以一樣,
不過要睇業績, 分佣都唔同哩
我信耶穌在政經上有三個特點:

1. 不相信共產黨及共產主義。共產主義因為不符合自私及貪婪的人性而不可能實現。

2. 以資本主義為主,以民主社會主義為輔。以資本主義為右派的代表,以民主社會主義為左派的代表,實行左右輪流轉。無論如何,一定保留私有制與自由市場經濟。

3. 相信信耶穌能夠死後靈魂轉生天堂,但不相信天堂會降臨人間。人間就是人間,天堂就是天堂。天堂不可能在人間實現。即使建設人間的天堂,也以民主社會主義為目標,不以共產主義為目標。

我信佛教在政經上有三個特點:

1. 不相信共產黨及共產主義。共產主義因為不符合自私及貪婪的人性而不可能實現。

2. 以資本主義為主,以民主社會主義為輔。以資本主義為右派的代表,以民主社會主義為左派的代表,實行左右輪流轉。無論如何,一定保留私有制與自由市場經濟。

3. 相信人間淨土的建設在於公有制與私有制的成功混合。不相信共產主義。相信民主社會主義。相信自由、平等、人權、法治、民主、均富的人間淨土能夠實現。佛教建設人間淨土主要在修心。維摩詰經說:「隨其心淨,則國土淨。」

總結:我相信釋迦牟尼佛及耶穌基督會提倡民主社會主義,但不會提倡共產主義。
回覆 82# beebeechan

咁福音古仔中早返工果班仲乜L嘢?您亂鳩咁答, 問過主耶稣未咖?
回覆 83# 哈佛專家
過年過節, 佢地都毫不諱言, 基督教係採取帝制的

所以,我們大概可以勾劃出天國的概況。
政治上帝制,經濟就共產。
係咪好熟口面呢各位同胞?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

咁福音古仔中早返工果班仲乜L嘢?您亂鳩咁答, 問過主耶稣未咖? ...
沙文 發表於 2020/3/19 06:42

佢地返工時講明係做到日落嘛

好似你買股票, 前日$100買, 今日跌到$50,
你要broker 退貨, refund呀?!
你估去 costco 買野咩
若果照您老作內容,佢地原來有bonus, 咁接下來佢地鼓噪嘅情節就唔會發生,阿穌創作之劇情就不成立啦懵丙
若果照您老作內容,佢地原來有bonus, 咁接下來佢地鼓噪嘅情節就唔會發生,阿穌創作之劇情就不成立啦懵丙 ...
沙文 發表於 2020/3/19 09:13

園主都仲未話有 bonus ,班友就勞嘈起哄,唔肯袋住先
若果照您老作內容,
沙文 發表於 2020/3/19 09:13

老作內容, 呢家野,
我拍馬都追唔上你囉
耶穌基督會提倡民主社會主義
哈佛專家 發表於 2020/3/19 05:38

移鼠日夜嘮嘈話要「做王」,佢要實行嘅係帝制。又話佢有審判權,連妖徒都可以話人有罪就有罪,佢要實行嘅係極權。民主社會﹖又係度發夢﹗
老作內容, 呢家野,
我拍馬都追唔上你囉
beebeechan 發表於 2020/3/20 22:52

「特普特語專家」、妖徒有「三十三億」、清代官府「有參與打教」,作嘢邊個及得上你呀。
已經三星期了。應該是邪靈附體,而且是非一般的邪靈附體。所以密宗及天主教等都沒有辦法。我已經不信觀音也不信耶穌已經三星期了。我沒得救了。要靠臨終時觀音接引。
勤念喃嘸救苦救難觀世音菩薩,看看有沒有幫助。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
是"南無大慈大悲救苦救難廣大靈感觀世音菩薩!"

我已經不信觀音也不信耶穌啦!現在不敢向天主教求助,只敢向密宗求助,而且很難解。

媽咪有幫我念大悲咒及地藏經及藥師經,多少有一點效果的。
可能要修普巴金剛才有解。我自己也不懂處理。
六字大明咒呢?無用嗎?
很奇怪,我現在也不念六字大明咒了。你話我係唔係好邪?

六字大明一向是我的主修。現在忽然轉性,不念了。

據我所知,有些魔鬼也懂念六字大明及大悲咒,但不敢念普巴金剛咒。怕普巴金剛的威力。
因果?

有念六字大明咒 → 沒發狂
無念六字大明咒 → 發狂
我係正在調查南韓的邪教的資料時開始發狂的。發狂之後,無法再念六字大明。然後有時會再發狂,有時則沒有什麼事。我已經有三星期幾乎沒有念佛念咒了。

剛才有念六字大明及釋迦牟尼佛心咒,舒服了一些。
可能你的身體告訴你,不要再研究邪教。
高級模式 | 發新話題
換一個