返回列表 回覆 發帖

信神就不需要脑袋了

基督妖教,清代已有人認識到它的荒誕邪惡,如《辟邪紀實》、《辟邪教議》均有紀錄。
        還有些散見於時人 ...
    旁觀者 發表於 2020/3/8 04:04

上流寄生族 發表於 2020/3/17 01:00
有用分门别类存档通知了谢谢

這個有没有腦袋?
十卜!

西班牙教友齊齊吻耶穌像 疫情下堅持宗教傳統
環球社會熱點 13:27 2020/03/03

▲ 【新冠肺炎歐洲 ...
抽刀斷水 發表於 2020/3/17 19:02

依家網上的甚麼新聞社, 乜乜社......講野信唔過既, 亂膠報導.。。呃蝦條咁。

besapies 係復活節禮儀中的一個環節, 平日, 主日彌撒係無既.
今年復活節都未到, 吻你個頭哩!
幅相頂多都去年影既, 絕不是現時發生進行中的事。
以前做記者係去採訪新聞, 
依家係坐在屏幕前作新聞
你最好查一查Basílica de Nuestro Padre Jesús de Medinaceli在三月份第一個星期五有乜儀式,唔好以為bes ...
抽刀斷水 發表於 2020/3/17 22:18

又無錯喎, 
四旬期第一個星期五佢地有咁既搞作

收番#6, #7,
㩒住佢
你最好查一查Basílica de Nuestro Padre Jesús de Medinaceli在三月份第一個星期五有乜儀式,唔好以為bes ...
抽刀斷水 發表於 2020/3/17 22:18

經過一輪查証後, 
今年的『親吻聖像』besapies 已有令停止了, 

Worshippers avoid Madrid ritual after statue-kissing banned

No kissing Christ: The coronavirus ban that has upset Madrid’s faithful

所以, #5的圖片, 仍是去年, 早年影落的, 不是今年的事,
報導, 與當日採訪記者的描述唔同, #5仍是亂作一通的。

#6, #7 又可以重開。
小小阻滯啫,咁有意義嘅活動就取消。
其實唔需要取消吖,鍚完腳,第個教友錫腳瓜,跟住膝頭哥、大脾,到您 ...
沙文 發表於 2020/3/18 10:00

呢啲就好似同羅莎蓮搞野時既前戲嚟唶,
有當然好啲, 做多做少都唔係大問題,
唔影響水乳交揉, 天人合人既。
感謝資料。可能係因為出咗報導#5(3/3),教會終於醒覺,取消相關活動(你引述的報導在5/3 - 6/3) ...
抽刀斷水 發表於 2020/3/18 21:38

都係唔多同意你既分析。

該文是寫於
環球社會熱點 13:27 2020/03/03 。

文中描述, 都把事件作為過去式, 已發生了的角度去寫:
新型冠狀病毒肺炎(又稱武漢肺炎)疫情持續,多地天主教會已宣布停止彌撒,包括香港及南韓等,但在疫情影響相對細的西班牙,公開彌撤如常進行,更按天主教傳統,舉行親聖像儀式(besapiés)。虔誠信友集體親吻耶穌基督聖像,情況令人擔心。

查三月第一個星期五, 是在三月六日。

文作者是未卜先知耶?

後來6日, 7日記者現埸訪後的報導, 更没有說有
『誠信友集體親吻耶穌基督聖像』發生,作者閉門作報導還是成立。
回覆  beebeechan

狗狗做愛就好似貴教,冇foreplay一埋牙就入。
我唔得,要小小時間培養情緒。錫勻聖母全 ...
沙文 發表於 2020/3/18 22:19

唔係喎
我見狗公未騎上去前, 鐘意舐狗西

同麻甩佬一樣嗜好:
check 下係咪乸嗟。狗狗公乸唔似人,有様睇。所以聞下confirm。 點解係都要取消啫?武肺真係令您地退縮? ...
沙文 發表於 2020/3/18 22:41

狗公好大個春袋㗎喎, 後邊都睇到。

點會無樣睇?

你真係連狗都不如
點解係都要取消啫?武肺真係令您地退縮? ...
沙文 發表於 2020/3/18 22:41

你呢啲就似港人鬧政府, 何患無詞咁囉

派一萬元,係浪費公帑
唔派。。。係不顧民生, 見死不救
人人都派一萬元, 係無需要既人都有, 不如俾多啲有需要既窮苦大眾
只派俾低收入人仕便要分辨,篩選, 咁就鬧手續煩復,
簡化手續哩。。。。就鬧佢把關不力。。

基本上就係逢基必反。反到唔需要腦袋
從5樓的報道中搵到呢句:

西班牙傳媒報道,當地教堂剛過去周末如常舉行親聖像儀式。

抽刀斷水 發表於 2020/3/19 00:24

親聖像儀式只在四旬期第一個星期五做, 
點會『周末都如常舉行』? 平時彌撒係唔會有咁既搞作既
唔識野既人嚟作野, 一定露出馬腳既
回覆  逃出魔幻紀
我又唔會好得戚喎,我覺得陳版友咁仔細睇新聞係好事,我的確唔會無端端响一段新聞咁花心思去研究考證。

抽刀斷水 發表於 2020/3/19 00:50

你唔查証就亂貼, 
係輕度無知。。。。。病向淺中醫嘛, 
好似旁觀者咁就人蠢無得醫咁
回覆  逃出魔幻紀
我的確唔會無端端响一段新聞咁花心思去研究考證。

你既心思, 只係用在去搵可以醜化天主教新聞唶
從5樓的報道中搵到呢句:

(上週六的Besapiés del Nazareno沒有被暫停)

https://www.salamanca24horas.com ... ntagios-coronavirus
..
抽刀斷水 發表於 2020/3/19 00:24

我唔識睇西班牙文啵, 你識㗎咩? 好叻叻囉
回覆  逃出魔幻紀
我覺得陳版友咁仔細睇新聞係好事

都係多得你唔少囉

我唔明點解資訊愈發達, 反而令有啲人愈蠢咗咁既呢
回覆  beebeechan
我根本就冇反基!我鼓勵教友勇於面對 勿因小故隨便取消有意義聚會
已經都唔係個個礼拜有 ...
沙文 發表於 2020/3/19 06:57

你呢個講法即係當羅莎蓮有幾日唔方便既時候, 你都要夾硬上。。。。話:難得我起到飛, 一定要珍惜
咁點解錫大尐範圍唔好呢?
沙文 發表於 2020/3/19 07:22

咁個耶穌像要里約熱內盧山頭過個咁大先得勒
一定樂於配合您唔錫聖母
沙文 發表於 2020/3/19 07:22

你又唔識野, 搞很錯哂, 
人地西班牙大教堂係吻耶穌像, 唔係聖母像

#5 明明有相你睇, 你都仲一嚿飯咁
人哋既儀式,你真係要查清楚。之前你夠話只係復活節先有啦,2月29日咁特別既日子,錫下聖像又要你批 ...
抽刀斷水 發表於 2020/3/19 08:15

二月廿九日九乜咁特別? 潤年, 所以多一日唶, 係話?
咁明年咪無得特別囉........
嗱,唔取消咪好囉,天主已有最好既安排架啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2020/3/19 21:56

你又點知取消咗, 係破壞咗天主既安排先?
或者由始至今都係依天主安排唔得㗎?
高級模式 | 發新話題
換一個