返回列表 回覆 發帖

讀聖經使我終生受用

我向來都以振聰兄為人生目標。男人做呢行同女人的target group不同,男人係唔企街嘅,不做則已,一做梗係高 ...
沙文 發表於 2020/3/26 23:05

唔企街可以到會, free delivery 又得
晚生還有一點提出,供大家研究猶老大叫雞故事的可信度。
在猶老大曾祖父亞伯拉罕時代,已使用precious metals做貨幣。創23:15
我主請聽、值四百舍客勒銀子的一塊田、在你我中間還算甚麼呢、只管埋葬你的死人罷。

到了猶老大,點解要走返轉頭barter,用羊仔做炮金?假設銀數量不夠,流通量不多,尚未好流行。但係他瑪此計,前提係猶老大不能進行C.O.D.交易,他瑪才可以攞到扺押品作為證據。

但係他瑪點知猶老大一定冇帶錢?倘若猶老大當場從袋中淫出一錠紋銀:keep the change 咁他瑪咪賠了夫人又折兵?或者都唔可以咁講,至少都有一單生意做。
Don't know where God is but the Devil is in the details
晚生還有一點提出,供大家研究猶老大叫雞故事的可信度。
在猶老大曾祖父亞伯拉罕時代,已使用precious meta ...
沙文 發表於 2020/3/27 02:14

將猶太叫雞一章 (創世紀38章)抽起單獨來看,
當然不難找出不合當時社會實況的情節, 如:
扮妓女因何要蒙臉, 當時做妓女才不會蒙臉;
猶老總為何會出高過市價很多 (用一隻羊)來叫雞? 周圍都有免費雞, 平價雞;
點解有貨幣(舍客勒)不用, 要用以物換物?
點解會擺低貴重個人物品作抵押?
。。。。等等。

若貫通37, 38, 39章來看, 這些情節又變得又意思,
是在傳遞一些訊息囉。
我都睇得出。其實經文中心思想, 同情節互相輝映。這道理我在本thread开宗明義己經說明。
未亡人为了幫死鬼老公继後香燈, 自甘墮落做企街雞呃家公爬灰。
訊息就係教訓我们, 當目標看起來夠堂煌, 就唔好太过計較手段是否正派好多宗教政治团體, 以至我個人在職場、情場, 都係咁獲得成功。

咁, 所以作一個古仔用來傳教咁崇高, 大家又何必執著情節合唔合理? 同睇免費頻道电視劇一樣, 您話嫌劇本寫得渣, 唔通回水畀您咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁, 所以作一個古仔用來傳教咁崇高,
沙文 發表於 2020/3/28 02:03

傳教?

就有學者提出過, 這個猶大塔瑪爾故事, 與甚麼教義有相關,
『當目標看起來夠堂煌, 就唔好太过計較手段是否正派』,  這個都不是猶太教, 基督教鼓勵的教義。
更没有要信徒當要「继後香燈」。 無香燈不能上天國?

這故事為何會放到創世紀內?
subliminal advertising 吖嘛。
用咁嘅古仔將教義好似trojan暗中植入群眾思想。我当初都以為唔係猶太、雞涿教義,其實我早已受了其教育而不自覺, 所以常常將之應用在日常生活。

唔止37-39章要貫通,舊約的猶老大、大衛同新約都要。as I said, 基督降生這恩典至少需要兩個人看見婦女動淫念來推動。
咁,悟性高的教友,當然不難領受: 一件好事需要衰嘢來發動,而且可能唔止需要一件衰嘢。所以, 有機会做衰嘢就唔好hesitate, 唔駛担心,您以為衰啫, 其實您所做的, 最终會变好事
看見婦女動淫念都未必足夠,要付諸實行,先可以生到基督救全人類。
subliminal advertising 吖嘛。
用咁嘅古仔將教義好似trojan暗中植入群眾思想。我当初都以為唔係猶太、雞涿 ...
沙文 發表於 2020/3/28 04:06

你呢啲係本末倒置的痴想。

人會懂廢物利用, 好事嚟既。
你就唔係, 為要搵個空罐嚟做得意花盆, 特登倒哂啲果汁先。

天主會利用人的壞作為帶出好結果, 
唔係因為想弄個好結果, 特登叫人去先做啲衰野出嚟。

你想後人會出個偉人,
於是現在晚晚偷窺隔嚟羅莎蓮沖涼?

我早已受了其教育而不自覺, 所以常常將之應用在日常生活。

又或者你發覺隔嚟個麻甩佬偷窺你個羅莎蓮沖涼, 你都唔好太怪責佢囉。
(不如請埋佢過嚟一齊入浴)
我唔係話要特登做衰嘢出黎,我係話見到素質過得去的小姐,幫襯下都唔拘,見人老婆靚自然想扑,都唔須避忌,我唔係特登去搵佢地,而係因緣際會邂逅啫。猶老大都唔係特登去花街柳巷,大衛唔係特登睇下對面有冇靚太沖涼,都係有緣相見之麻。
您都話天主會利用衰嘢帶出好結果,咁交畀天主就乜都唔駛擔心啦,無謂太過計較做嘢衰唔衰,eventually天主都會賜最好的給我們。冇人叫您倒曬果汁喎,您唔飲都可以請我,唔好嘥。
若果唔裝隔離靚太沖涼,基督點L樣出世呢?基督特登要咁出世,就係天主要話畀我地聽,唔好錯過眼前這位靚太,放飛自我,將一切交畀天主,佢一定將最好的賜給我們。
至於裝羅紗蓮沖涼嗰條麻甩佬,基督知道有人會有好似您咁嘅不正確思想,佢老人家一早交帶落,應該原諒條粉腸70x7次,您又唔熟經咯?
若果猶老太咁諗「我唔應該為老不尊叫企街雞」,大衞咁諗「我唔應該勾2嫂」

您而家可以信耶穌咁風騷咩?耶穌降生唔到,您最多只可以信猶太教咋!懵到上心口
佢老人家一早交帶落,應該原諒條粉腸70x7次,您又唔熟經咯?
沙文 發表於 2020/3/28 06:48

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=133064&ptid=13639][/url]

經上又有話, 褻凟聖神的, 一次也不會獲原諒.
佢老人家一早交帶落,應該原諒條粉腸70x7次,您又唔熟經咯?
沙文 發表於 2020/3/28 06:48

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=133064&ptid=13639][/url]

應該原諒條粉腸70x7次, 之後既經文係講咗一個比喻喎。

一個主人免了一個僕人欠他一萬『塔冷通』的債。
但這條粉腸出去後便立即向欠他一百『德納』的人窮追討債, 要人賣老婆賣女還債。

當你發覺隔嚟條粉腸偷窺你個羅莎蓮沖涼時, 唔好忘記你曾70個7次偷窺佢個羅莎蓮沖涼, 所以, 你都要原諒佢70個7 次。條粉腸仲有489次。
如果你無偷窺過佢個羅莎蓮, 你有資格唔原諒佢勒。
若果猶老太咁諗「我唔應該為老不尊叫企街雞」,大衞咁諗「我唔應該勾2嫂」

您而家可以信耶穌咁風騷咩?耶 ...
沙文 發表於 2020/3/28 08:33

goto=findpost&pid=133068&ptid=13639][/url]

你講到猶大唔叫雞, 大衛唔勾巴特舍巴就會無仔生, 絕後咁喎。

係咪你唔死於冠狀肺炎就唔使死咁呢?
上主要你死, 仲有好多方法既。

就算瑪利亞唔應承上主處女懷孕, 耶穌仲有其他方法降生成人既。
若然天主安排我死於武漢肺炎,我就必定死於武漢肺炎,其他任何嘢都整我唔死嘅!這就是天主的信實!
天主安排由馬利亞生,就必是最佳人選。如果由您老母生就梗冇咁好,耶穌就會變咗衰衰咁,卑鄙無恥下流賤格,墳場傳教搵鬼信。
若然天主安排我死於武漢肺炎,我就必定死於武漢肺炎,其他任何嘢都整我唔死嘅!
沙文 發表於 2020/3/28 12:27

我都話你有好多機會同上主包拗頸咯,
「若然天主安排我死於武漢肺炎,我就必定死於武漢肺炎」,咁你今日就拗頸,要死於吊頸,跳樓咪得哩。

上主要你唔信耶穌,你就係都要去領洗。

呢啲先係真反基
若然我跳樓死L咗, 即係證明天主冇安排我死於武漢肺炎啫, 冇真反基渦
若然我跳樓死L咗, 即係證明天主冇安排我死於武漢肺炎啫, 冇真反基渦
沙文 發表於 2020/3/29 17:49

若然天主安排我死於武漢肺炎,我就必定死於武漢肺炎,其他任何嘢都整我唔死嘅!

不過, 就一定有安排你去死既。 你走唔甩。

所以話, 上主要安排耶穌出自大衛家, 猶大唔叫雞, 大衛唔行淫通姦, 
耶穌都係會出自大衛家。
但係,就冇而家咁好。
天主要基督由通姦生出黎,咁叫雞通姦就必定係最合適基督的行為。
但係,就冇而家咁好。
天主要基督由通姦生出黎,咁叫雞通姦就必定係最合適基督的行為。 ...
沙文 發表於 2020/3/29 23:15

大衛同靚媽通姦只係生咗撒羅滿,納堂。。。唔係生咗耶穌喎
唔生撒羅滿,納堂, 就生到耶穌
畀哂成個家譜您睇, 就係因為想您明白这道理
唔生撒羅滿,納堂, 就生到耶穌
畀哂成個家譜您睇, 就係因為想您明白这道理 ...
沙文 發表於 2020/3/30 00:47

見老師在#92點樣教你
高級模式 | 發新話題
換一個