返回列表 回覆 發帖

讀聖經使我終生受用

#93 駁倒咗您
Don't know where God is but the Devil is in the details
#93 駁倒咗您
沙文 發表於 2020/3/30 00:53

妓女都要弄到個客軟哂先話可以收工哩。
今日你咁既服務, 求求其其, 點得㗎。
您唔識欣賞啫。對於天主賜畀我地最好的安排,您都以為有第尐alternative. 殊不知由叫雞+通姦而生的才是最佳選擇。
若有第條路,天主就唔會咁揀啦。
Don't know where God is but the Devil is in the details
殊不知由叫雞+通姦而生的才是最佳 ...
沙文 發表於 2020/3/30 16:27

又即係咁,
最極品既紅酒, 殊不知都係發咗酵既葡提子汁唶.
按經上說人的繁殖, 所有人, 聖人罪人, 都係兄妹亂倫所生的後代哩.
所以話「聖經」就係一群神經錯亂嘅人寫嘅。
所以話「聖經」就係一群神經錯亂嘅人寫嘅。
旁觀者 發表於 2020/3/31 00:06

你既聖經知識都稍有進步, (唔知係咪因近得我多哩) 知道聖經是『一群人』寫的。

你有冇再諗深入啲, 叫一群不同年代, 互不相識既人寫野, 又寫到前呼後應題材既呢?
您尐咁嘅智力真係笑L死我。若果後來嘅人唔知前文而能作到前後呼應,我就話您好L嘢啫。
識曬前文黎作到前後‘呼應’,您話畀大家聽咁様有乜L嘢咁困難?我讀初中嗰陣都得啦。
您尐咁嘅智力真係笑L死我。若果後來嘅人唔知前文而能作到前後呼應,我就話您好L嘢啫。
識曬前文黎作到前後 ...
沙文 發表於 2020/3/31 20:33

你勉強可以話新約福音作者, 熟讀舊約, 可以跟住舊約情節嚟作。
呢啲手段, 你小學雞時都識。

你就唔可以話舊約作者可以預知未來, 作定先。。。。。。

例如: 
(1)依撒意亞書話救世者會由處女而生。
點解佢唔講由豬而生, 由猩猩生,由天掉下來?
依撒意亞唔會一早知有個耶穌。

(2)舊約中滿是家族中幼子長進, 長子不肖的故事。

(a)上主特別收亞伯爾的獻祭, 不要加音的獻物。
(b)厄撒烏為一碗豆湯把長子名份給了雅各伯。
(c)雅各伯祝福若瑟兩個仔時, 特登反手先祝了年幼的厄弗辣因。

這些情節無原無故咁加插在舊約記述中, 只單獨來睇, 仲無厘頭過周星馳啲橋。

莫非作者又一早知上主要把救恩, 傳福音的工作, 由猶太人轉交到外邦人手上?
到新約時,因為啟示多了, 人就更加明白這些情節的意思囉。

舊約作者可以預知未來, 作定先。。。。。。咁就更加肯定了係真由神默示囉。

(我見你都算比其他人熟識經文, 多讀一些情節, 應該夠班次睇得明我同你講乜野。唔好只卦住笑L死)
(旁邊豬, 二手瘋呢啲就多數唔明, 摸身摸勢佢地就明)
1. 新約作經佬見依撒意亞書話救主由處女生,咁咪話處女生救主咯。新約作經佬下筆前有冇驗過馬利亞處女膜?

2. 耶穌自己就係不肖長子,莫非作者一早知耶穌衰格, 所以話佢係長子?
(我見你對經文七竅中都通了六, 多讀一些情節, 應該夠班次睇得明我同你講乜野。)
應該夠班次睇得明我同你講乜野
beebeechan 發表於 2020/3/31 22:14

神經佬就明你講乜。反正你講乜,佢哋就(口依)(口依)哦哦。
1. 新約作經佬見依撒意亞書話救主由處女生,咁咪話處女生救主咯。新約作經佬下

筆前有冇驗過馬利亞處女膜?
...
沙文 發表於 2020/3/31 23:10

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=133217&ptid=13639][/url]

路加當然無驗過瑪利亞塊膜哩。
係咪處女生子, 只有瑪利亞自己知。
路加的記述, 是由瑪利亞提供的罷。 路加有一段時間是在瑪利亞身旁的門徒。
1. 新約作經佬見依撒意亞書話救主由處女生,咁咪話處女生救主咯。新約作經佬下

筆前有冇驗過馬利亞處女膜?
...

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=133217&ptid=13639][/url]

你呢個真係比處女生子更進一步, 
連生完仔都仲有膜。
瑪利亞係剖腹生耶穌咁。

不過, 生完仔仲有完膜無缺既瑪利亞, 又真係在一部非正典既《雅各福音》中, 有咁講既。

我就覺得你既班次仲未夠, 啲「竅」未開夠, 唔詳細講你知勒。
你有長進先哩。
二來, 都唔係正典既野, 唔同你講咁多。

我唔同你個羅莎蓮, 唯獨聖經就只有過本和合本。
唯獨和合.
2. 耶穌自己就係不肖長子,莫非作者一早知耶穌衰格, 所以話佢係長子?
...

耶穌是施恩的一方, 不是受恩的一方喎。

再者, 瑪利亞生咗耶穌就無再生, 不存在有幼子。
(我見你對經文七竅中都通了六竅,
...

呢樣你又講得啱喎, 
經文中又真係仲有啲我未開竅既。

以你既班次, 你仲未夠力水嚟挑我既。
用把口叫屌還可以
神經佬就明你講乜。反正你講乜,佢哋就(口依)(口依)哦哦。
旁觀者 發表於 2020/4/1 01:41

goto=findpost&pid=133221&ptid=13639][/url]

你好似在串沙文係『神經佬』喎。
而你又暗認咗: 你唔明我講乜。
路加當然無驗過瑪利亞塊膜哩。
係咪處女生子, 只有瑪利亞自己知。
路加的記述, 是由瑪利亞提供的罷 ...
beebeechan 發表於 2020/3/31 12:26

咁又唔止有瑪利亞自己知。
屌佢嗰條麻甩佬都嘅, 費事出聲啫。
好似我咁, 我夠知有幾個朋友嘅仔女其實係我嘅, 唔通我會自首咩
回覆 113# beebeechan

咁記者嘅責任, 就係做咗fact check之後才報道。
錯过咗有膜而大肚嘅時機冇驗證就新聞出街, 係tabloid報中放娛樂版就銷得
耶穌是施恩的一方, 不是受恩的一方喎。

再者, 瑪利亞生咗耶穌就無再生, 不存在有幼子。 ...
beebeechan 發表於 2020/3/31 12:28

長子施恩實刻薄寡恩, 更加衰挌。

And knew her not till she had brought forth her firstborn son: and he called his name Jesus.
其實,猶太佬特登將嗰尐衰長子情節咁解釋,係等您地以為「今次仲唔執到?您係衰長子,咁我地就係天主嘅孻仔孻心肝」,於是仆心仆命幫佢传福音。
您地果然中計, 传到佢地復國, 佢地嘅成本不过係27卷L屌書, 都算抵到爛
好似我咁, 我夠知有幾個朋友嘅仔女其實係我 ...
沙文 發表於 2020/4/1 09:42

goto=findpost&pid=133235&ptid=13639][/url]

你上邊啲九翕, 包唔包入
『即歷史學研究之所謂「孤證不立」原則。』
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AD%A4%E8%AF%81%E4%B8%8D%E7%AB%8B
高級模式 | 發新話題
換一個