返回列表 回覆 發帖

讀聖經使我終生受用

聖經的寶貴教訓,有些都唔係人人睇得出。
今細佬分享一下使我終生受用的兩段。

眾所周知,基督出自12支派之中猶大支派。猶大支派點様成立,大家敬讀gen 38:14. 冇咁得閒者,我稍為recap下。因為猶太風俗,他瑪一定要幫死鬼老公生仔,方法就係叫老公的兄弟屌佢,但兄可能因為他瑪係豬扒,叔仔哈穌佢,於是他瑪做雞勾引家公,終於成其好事。很多代之後,這個族裔就生出基督。

本來,我都唔係好想叫雞,但見到叫雞原來可以生出基督救到咁多人,我亦唔介意略盡棉力。可能將來都可以生出一位對教會有重大貢獻嘅人呢?唔叫雞,豈非扼殺了這個機會?為咗世人,唔應該避免叫雞。

此其一。
聖經的寶貴教訓,有些都唔係人人睇得出。
今細佬分享一下使我終生受用的兩段。

眾所周知,基督出自12支派 ...
沙文 2020/3/19 09:52 提交

叫你家的羅沙蓮去當娼更符合經上情節,你會更受用。
當娼係榮耀天主,大家睇下他瑪嘅壯舉就知道了。當咗娼,若干世代之後就生出耶穌基督荣耀天主。
叫雞亦都係榮耀天主!他瑪顯然知道猶太乃雞蟲所以才出此上策。如果唔係,佢做企街但猶大一心諗住:「我唔應該咁堕落去叫雞,叫雞係唔啱嘅,係犯法嘅……」咁,就無法生出基督矣。

所以,每次同朋友落club, 就算小姐唔多啱心水,我都會買街鐘。當做善事又好,當榮耀天主又好,唔好屣咗任何一個機会等日後一位對教會有重大貢獻嘅人物出生。

大家明白我的讀經得著,就是我莫大欣慰。
Don't know where God is but the Devil is in the details
當娼係榮耀天主,大家睇下他瑪嘅壯舉就知道了。當咗娼,若干世代之後就生出耶穌基督荣耀天主。
叫雞亦都係 ...
沙文 2020/3/19 13:03 提交

溫馨提示

你去餵雞時記得唔好著雨衣哩喎。
俾多啲附加費都要打真軍,QQ到肉。
不然,英雄被困膠袋內,難成偉業。
聖教會都話雨衣根本冇乜用, 著住一樣無礙荣耀天主。
http://www.ysan.top/weihushengmi ... 2015/0423/1560.html

說到這裡,大家一定諗到:不如教會做埋雞竇,積攢一些收入作為福傳經費,又畀機會教友榮耀神,豈非一石2鳥何樂不為?
從前的教會確係做埋雞竇,後來唔知係咪經營不善,規模大為縮皮
https://www.thecrimson.com/article/1988/7/29/the-politics-of-medieval-prostitution-pimedieval/
https://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/medieval-church-funded-prostitution-0011154

但可惜已是明日黄花。現時, 教会營運的淫業規模大不如前
https://www.cleveland19.com/2020/02/26/cleveland-pastor-charged-with-prostitution-arrested-by-human-trafficking-task-force/
Don't know where God is but the Devil is in the details
聖教會都話雨衣根本冇乜用, 著住一樣無礙荣耀天主。

說到這裡,大家一定諗到:不如教會做埋雞竇,積攢一些 ...
沙文 2020/3/19 16:54 提交

好橋推介

不如你學下亞巴郎同依撒格兩仔爺咁,帶你個羅沙蓮到內陸省份,話俾當地土豪知羅沙蓮係你妹。俾土豪拎上房搞搞,你就馬上上 hall of fame,做偉人,留芳百世,唔使等幾代先話出個偉人。
不如教會做埋雞竇,積攢一些收入作為福傳經費,又畀機會教友榮耀神
沙文 發表於 2020/3/19 16:54

中世紀時,女修會都係雞竇啦。
    現時梵蒂岡嘅神父已經公開開設網站招募同志互相基督。不如索性由梵蒂岡主持,招攬游客,方法如下:
    梵蒂岡設一場館,游客入場,先收門票。
館內布置成迴轉壽司咁,用布圍成一圈,布幕開一百零一個窿,選一百名「神父」同妖酋,除低條褲,將屎窟窿湊到窿口,游客除低條褲,挺起陽物。旋轉開闗啟動後,游客看準目標,當心水窿口轉到面前時,用陽物向前奮力一挺,假如挺中嘅係妖酋屎窟窿,咁呢個游客全日娛樂可以免費。
    其他「神父」價格各有規定,游客可自行選擇。
    呢條橋,值得收顧問費啩﹗
    現時梵蒂岡嘅神父已經公開開設網站招募同志互相基督。不如索性由梵 ...
旁觀者 發表於 2020/3/20 00:27

你真是談窿起舞
    現時梵蒂岡嘅神父已經公開開設網站招募同志互相基督。不如索性由梵 ...
旁觀者 發表於 2020/3/20 00:27

當然仲要整個屎窟窿排行榜,以供遊客參考誰是每月之星。假如某尐屎窟窿無人問津,亦不需要灰心,可以用指定時段作半價招徠,割價傾銷,務求使基層顧客都可享受到神父恩澤,說不定密食當三番,比起當紅妖酋賺得仲多添~
我請教過的所有教徒,對他瑪做雞隱瞞身份以欺詐手段騙取子孫漿此計策,一律持正面肯定態度。
如此,就對我的人生在各方面取得成功開了綠燈: 只要認為有正當理由,您就唔好太過計較採用的手段是否正派。
係咪好好用呢?這種做事嘅philosophy,不但益到我,亦造就了世界上很多知名宗教/政治組織。可能係眾多教義中对世界文明影響最鉅者。
如此,就對我的人生在各方面取得成功開了綠燈: 只要認為有正當理由,您就唔好太過計較採用的手段是否正派。
沙文 發表於 2020/3/20 19:02

你咁就走火入魔哩, 
你試哂所有合法既手段, 都係唔成功, 先好作此想。
我同一眾世界上很多知名宗教/政治組織都係多得貴教啟示。

呢個古仔可信度有幾高呢?38:14
他瑪見示拉已經長大、還沒有娶他為妻、就脫了他作寡婦的衣裳、用帕子蒙著臉、又遮住身體、坐在亭拿路上的伊拿印城門口。

38:15
猶大看見他、以為是妓女、因為他蒙著臉
38:16

猶 大 就 轉 到 他 那 裡 去 說 、 來 罷 、 讓 我 與 你 同 寢 . 他 原 不 知 道 是 他 的 兒 婦 。 他 瑪 說 、 你 要 與 我 同 寢 、 把 甚 麼 給 我 呢 。
38:17

猶 大 說 、 我 從 羊 群 裡 取 一 隻 山 羊 羔 打 發 人 送 來 給 你 . 他 瑪 說 、 在 未 送 以 先 、 你 願 意 給 我 一 個 當 頭 麼 。

38:18

他 說 、 我 給 你 甚 麼 當 頭 呢 、 他 瑪 說 、 你 的 印 、 你 的 帶 子 、 和 你 手 裡 的 杖 。 猶 大 就 給 了 他 、 與 他 同 寢 . 他 就 從 猶 大 懷 了 孕 。

38:19

他 瑪 起 來 走 了 、 除 去 帕 子 、 仍 舊 穿 上 作 寡 婦 的 衣 裳 。

雖然我冇親身去過以色列叫雞,但網上資料,以色列淫業每年營業額U$5億,並無顯示以色列性工作者係蒙面的。
https://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Israel

https://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Stopping-prostitution

相信很多網友都試過泰式金魚缸,全場服務員一覧無遺任您揀。就算唔係,由媽媽生分批列隊帶入場與君相會,視乎企業性質或場地setup而定,總之,同一般自由市場原則一様: 睇啱先買。

好似聖經情節蒙面做雞,容乜易mask後面係owl嗚咁?甚至未必係女人
而且仲扑完都唔知係熟人?

咁嘅情節實在冇乜可信度可言。不過,今日沙文心情好,唔同佢計較,即使係一個老作故仔都可以有教育意義,right?童話故事難道看得少了?
話就話唔計較,都忍唔住講多兩句。第一句,此經文作者顯然唔熟行,呢尐企街雞係cheap嘢,唔會要阿John出價的,而且又睇唔到貨,妳叫人點bid?
第二句,點解會有人有興趣屌一隻裹蒸粽?我真係咁聰明都諗極唔明。
第二句,點解會有人有興趣屌一隻裹蒸粽?我真係咁聰明都諗極唔明。
沙文 發表於 2020/3/21 16:44

唔明就睇睇#7個低能佬講乜:
館內布置成迴轉壽司咁,用布圍成一圈,布幕開一百零一個窿,選一百名「神父」同妖酋,除低條褲,將屎窟窿湊到窿口,游客除低條褲,挺起陽物。旋轉開闗啟動後,游客看準目標,當心水窿口轉到面前時,用陽物向前奮力一挺

根本唔使睇到樣, 賣窿不賣身。
話就話唔計較,都忍唔住講多兩句。第一句,此經文作者顯然唔熟行,呢尐企街雞係cheap嘢,唔會要阿John出價的,而且又睇唔到貨,妳叫人點bid?
沙文 發表於 2020/3/21 16:44

有研究中東古代文化學者話, 古時妓女才不會蒙臉, 良家婦女在街上先蒙臉。
他瑪蒙臉, 用衣著, 身體語言來扮妓女, 使猶大起痰,
用今日語: 即是處女下海, 新登埸, 初體驗, 新鮮貨色, 
唔bid先走雞。轉過頭就俾人擸咗。
咁嘅情節實在冇乜可信度可言。不過,今日沙文心情好,唔同佢計較,即使係一個老作故仔都可以有教育意義,right?童話故事難道看得少了?

沙文 發表於 2020/3/21 05:03

你之前都識講, 睇武俠小說唔好問點解主角大俠女俠成日會有錢用, 又唔使沖涼。
耶穌大棚人傳教唔好問啲錢點嚟。

咁你就講一套, 做一套哩,
你依家咪係到両両計較, 駮故仔囉。
同一般自由市場原則一様: 睇啱先買

你未聽過隔山買牛咩?
求過於供, seller's market 嘛。現埸只得他瑪一件, 獨市喎。

bitcoin , A股, B股, 窩輪, 連睇都無得睇, 都大把人仆去買哩
好似聖經情節蒙面做雞,容乜易mask後面係owl嗚咁

古代中東女仔, 13歲就嫁人,
他瑪一嫁俾猶大個仔, 佢就香咗, 佢細佬一上, 又香埋。
於是被送返父家幾年, 都都係17, 18左右唶,
18無醜婦嘛, 就算顏值唔高, 身材都彈力高哩,
猶大唔係要樣, 要肉滑波彈, 有蟹味。。。。。咁都夠勒, 睇啱就bid。。。。
反正蒙住個臉, 個個女人都差唔多唶, 得唔得?
唔掂啦,
"用帕子蒙著臉、又遮住身體"
乜L都睇唔到, 點L知幾多歲?彈力碌竹咩。作者描寫猶大嘅表現,都唔係老雞蟲,簡直就係未攞利是青頭仔首度試叫雞。邊有雞蟲價都未問就「來罷讓我與你同寢」。 梗會問清楚「同寢」係咪即係全套,人地企街都有尊嚴,錫嘴又話唔制,毒龍鑽又唔做,叫名加100……都事先一一講明。
以作者程度,顕然係閉門造車。冇炮金可以賖住先?您試下咁様叫到雞,我即刻信耶穌。幫襯下企街不過逢場作興啫,就算真係慾火焚身搵嘢抵押,都咯會要兩様嘢啦,連圖章都肯擠低,作經佬諗嘢何其簡單,真係當人儍嘅。佢唔會諗明日拎隻羊去,條女唔認數咁咪痾拔甩?用圖章隨時謀您成副身家都得啦,寫古仔前要先調查下現實有冇人咁L笨七咖?基督徒都唔會啦l
此外,這個故事亦隱含另一教育意義。

事後,他瑪用碌嘢及圖章「證明」老爺同佢扑過嘢,其實並不算甚麽solid evidence.
1. 可能喺隻雞度買番黎。
2. 可能殺咗隻雞搶番黎。
3. 可能喺隻雞屋企偷番黎。
4. 可能隻雞送畀佢
所謂猶大支派, 其實狸猫換太子

但係,猶大都冇諗過任何其他可能性,就咁求求其其信咗佢。咁樣,亦造就咗基督教的處事及推理態度:

做人咁認真做乜L嘢?
高級模式 | 發新話題
換一個