返回列表 回覆 發帖

耶穌確能使死人復活病者痊癒

本討論區有些網友經常說:『為何基督徒不聽耶穌話,憑著信心在此大疫期間手摸武肺病人令死者復生病者痊癒、移山倒海、手持毒蛇……』,並不厭其煩地以此證明耶穌所說的不是真理。我亦曾三番四次地向他們解釋,我確信這是真理,只是自己的信德未夠而已。最近看了一個視頻:《一个内蒙古普通基督徒震撼人心感人的見證》(https://m.youtube.com/watchfeature=youtu.be&v=CtT77n09u0E),耶穌藉著視頻主角的禱告,使死人復活病者痊癒。主角背十字架的信心令我又想起了《瑪竇福音》17:20:
『耶穌對他們說:「由於你們缺少信德;我實在告訴你們:假如你們有像芥子那麼大的信德,你們向這座山說:從這邊移到那邊去!它必會移過去的;為你們沒有不可能的事。』
我向天主認罪,我的信德可能小得需用放大鏡才能看見,懇求耶穌賜我恩寵,增強我的信德。
回覆  beebeechan
而墨西亞则肯定係處女生出來

沙文 發表於 2020/4/14 23:55

你唔好作經喎。
經上邊處話默西亞一定要由處女生。
不過, 都有温馨提示畀各位。
即使第日新證據出現, Mary真係處女生仔,都未必關聖靈事。 大L把女人 claimed 自己處女媽咪
...

https://www.cbsnews.com/news/vir ... t-of-us-moms-study/
沙文 發表於 2020/4/15 00:09

處女既正義, 係咪大家都一樣先。

有女人就認為大禹治水過家門而不入, 都無篤過入去, 就仍係處。 不過佢男友係門口倒瀉野。男友碌野係佢老朋友。
瑪利亞就話佢未認識過男人, 

係咪講緊兩種唔同既『處』境呢
即使第日新證據出現, Mary真係處女生仔,都未必關聖靈事。 大L把女人 claimed 自己處女媽咪
...

https://www.cbsnews.com/news/vir ... t-of-us-moms-study/
沙文 發表於 2020/4/15 00:09

連研究調查既人都無話曾驗過, 由女人自己 claim 之喎。
點解呢啲女人 claim 佢地處女生仔, 你就好很信咁喎
瑪利亞都係 claim , 你就左質右疑, 又要除褲又要目測, 又要由你體驗咁既?

真係我就講邏輯, 
你就講羅汁。
即使第日新證據出現, Mary真係處女生仔,都未必關聖靈事。 大L把女人 claimed自己處女媽咪:
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 143# beebeechan

雙方都不能核實係處女/熟女生仔, 即係opened end.
而墨西亞则肯定係處女生出來, 所以現階段不能一口咬定馬利亞生的就係墨西亞, until新證據出現。
咁就啱晒羅汁嘞
回覆  beebeechan

媽咪見慣這scenario, 應付裕如。
hehehe 沙三少唔好嚇親我尐女, 初初出黎做, 係唔多識 ...
我叫人開枝路易13親自陪您飲幾杯, 順番條氣......
然後幫我掃完心口又拍背梅。同時,龜公BB陳就拎技路易13入房
沙文 發表於 2020/4/14 16:19

即係 call 馬入房,  或者係行你入房
你再嘰嘰咭咭就打柒你
我唔係convince 您佢有亞哥。
我係話未核實調查結果, 我們不能rule out佢有阿哥這可能性。...
沙文 發表於 2020/4/14 16:27

你未核實調查結果, 你不能rule out佢係處女生子。。。
都係同樣邏輯嚟。

要人有邏輯
自己就狗翕
咁你又在#128 convince 我佢有亞哥既?
beebeechan 發表於 2020/4/13 09:28

我唔係convince 您佢有亞哥。
我係話未核實調查結果, 我們不能rule out佢有阿哥這可能性。就算冇, 佢老豆都可以搞佢。所以我無法證實佢係處女。如果您有,麻煩您同大家分享下。
回覆 140# beebeechan

媽咪見慣這scenario, 應付裕如。
hehehe 沙三少唔好嚇親我尐女, 初初出黎做, 係唔多識服侍。
我叫人開枝路易13親自陪您飲幾杯, 順番條氣......
然後幫我掃完心口又拍背梅。同時,龜公BB陳就拎技路易13入房……個龜公咁啱又係叫BB陳啫,我唔係話您。

我地熟客, 見媽咪識做, 皆大歡喜
您唔熟行哩, 呢尐唔駛講嘅
入房除咗佢條褲, 見唔对路就叫媽咪黎, 「換第個畀我」 ...
沙文 發表於 2020/4/14 03:28

你不如少完先話: 喂。。唔過癮喎。。。咁哩
您唔熟行哩, protocol唔係咁。唔係同大佬deal嘅
入房除咗條女條褲, 1睇唔对路就叫媽咪黎, 「換第個畀我」
Don't know where God is but the Devil is in the details
明咖!
不過,要證明咗佢係處嘅先。我自問對於驗條女嘅貞操,颇有經驗。您叫佢黎揾我啦。 ...
沙文 發表於 2020/4/14 02:10

#116 先批過你呢個論點係幾硬膠膠.

要驗過先知,咁就唔係全知既神哩
明咖!
不過,要證明咗佢係處嘅先。我自問對於驗條女嘅貞操,颇有經驗。您叫佢黎揾我啦。
咁就唔好試图convince我係咪獨女、處女啦
沙文 發表於 2020/4/14 01:13

瑪利亞係處女生耶穌就要信喎, 因為係影響上主救世計劃係咪完美。
就好似拎個 surgical mask , 依。。。。包裝開咗口既?
雖話仲係乾淨丫, 就係無咁完美安心

肋未紀中, 人獻給上主贖罪的牛羊, 要無瑕。
耶穌要作為人贖罪的羔羊, 除了他自己不犯罪外, 當然都不能沾上人的原罪, 咁先係完美。。。。perfect
你明未?
沙文 發表於 2020/4/14 01:13

咁你又在#128 convince 我佢有亞哥既?
若果聖經以外有咩值得信,1早編入正典啦。您真係當聖教會流嘅咩
沙文 發表於 2020/4/14 00:32

信瑪利亞係咪獨女, 與得救無關
基督教係信耶穌, 唔係信瑪利亞
若果聖經以外有咩值得信,1早編入正典啦。您真係當聖教會流嘅咩
係咩?有咁嘅事?邊章何節有咁講?
沙文 發表於 2020/4/13 21:27

你真係唯獨聖經(和合本)囉

聖經以外的,你知得很屎
高級模式 | 發新話題
換一個