返回列表 回覆 發帖

耶穌確能使死人復活病者痊癒

親自聽見個靓太做媒,佢一向都要一些法術搭夠

那城裡有好些撒瑪利亞人信了耶穌、因為那婦人作見證說、他將我素來所行的一切事、都給我說出來了.

撒瑪利亞人本來都係猶太教一個sect. 都係信咗佢老豆在先
冇幾耐,佢地就realized上當了, 今日有幾個撒瑪利亞人信耶穌?https://www.israelite-samaritans.com/religion/

正宗猶太佬自己友都冇乜啦, 仲好講"有好些撒瑪利亞人"
Don't know where God is but the Devil is in the details
根本上阿穌接觸嘅猶太社區係冇人唔信教嘅,even though係咁,佢搭埋法術,都唔能夠令猶太佬信佢,叻得去邊?
Don't know where God is but the Devil is in the details
親自聽見個靓太做媒,佢一向都要一些法術搭夠

那城裡有好些撒瑪利亞人信了耶穌、因為那婦人作見證說、他將 ...
沙文 發表於 2020/4/7 06:25

撒瑪黎雅是今日敍利亞一帶, 是回教徒佔大多數。
這是事實。

又即係咁.

滿清入關, 明朝滅亡,
漢人要剃頭, 放棄穿漢服。留髮不留頭。
你會說漢人留束辮著馬褂是因為不喜歡漢服嗎?

這些不是在人自由旨意下發展出來的現象, 猶如把強姦與羅莎蓮獻身相題並論。
真係信就唔會介意殉道。
溥儀遜位,漢人就剪辮。但今之撒馬利亞人,已經冇人監佢信乜信物,佢地都唔肯揀番基督教,而係回歸原教旨猶太教。

其實耶穌對於撒馬利亞人傳教失敗、對猶太佬傳教係失敗中的失敗,對於本身已經有信佢老豆基礎人士尚且失敗,對無宗教人士更是全無經驗。
所以,就算我肯應酬佢,都係屣鳩氣。
真係信就唔會介意殉道。
溥儀遜位,漢人就剪辮。但今之撒馬利亞人,已經冇人監佢信乜信物,佢地都唔肯揀番 ...
沙文 發表於 2020/4/7 08:23

民初時,女仔唔再紮腳,著洋服,戴下巴。。。。都俾係漢人既父母話唔知書識禮喎,保守漢人父母都不知幾支持滿清野,唔記得佢地係漢人。

今日既保守既敍利亞父母聽到仔女信基督教唔要亞拉,咪同樣咁反檯囉,唔記得佢地有祖先信過耶穌。
都係屣鳩氣

你啲鳩氣都係好弱下唶,
一舖便打殘,又軟又焾
真係信就唔會介意殉道。

精可以亂射,命唔可以亂捨。
亂咁殉道托咩,仲要做人老荳老公既,唔好隨便制造孤兒寡婦,陀累社會。
所以話甚麽成村人信耶穌其實吹水。ironically "good samaritan"其實係唔信耶穌嘅。這個現象亦解釋咗一個地區大規模地改變信仰,並不在於傳教,而係要以睇下邊個打贏仗作為基礎。延續這打贏的信仰,就係靠「細路仔總是傾向於信老豆信嗰個教」這性質。其實,信咩教只係一種習慣黎啫。同紥唔紮腳、著唔著長衫馬卦基本上差不多。您嘅回應都endrose這現象。
當時羅馬佬管治巴勒斯坦,卻冇意圖改變該地區宗教,養成猶太教生存環境,基督教先至有條件滋生,到後來羅馬佬終於被反咬一口,就係錯在冇在文化、精神層面上掌控全面管治權。
所以話甚麽成村人信耶穌其實吹水。.
沙文 發表於 2020/4/7 22:04

你估當時「成村人」,係現在公共屋邨咁,一邨便幾萬人咩
所以話甚麽成村人信耶穌其實吹水。
沙文 發表於 2020/4/7 22:04

都未必吹水㗎

好似TVB女藝人落區派罩,都引來成條邨既人哩
殺馬利亞人同猶太佬,都係曾經同耶穌本人有直接而緊密接觸的團體,佢地必定比您同我對耶穌的了解更深,其他有關benefitcial parties只係道聽途說,阿穌本人從冇care過佢地信乜嘢。

而猶太佬、殺馬利亞人不約而同地唔穌耶穌,咁,大家就可想而知,一旦親身接觸過,就不難睇得出這幫人其實係一班利用當時彌菜亞傳說同猶太佬受壓迫的社會情緒揾食的拆白黨
咁,大家就可想而知,一旦親身接觸過,就不難睇得出這幫人其實係一班利用當時彌菜亞傳說同猶太佬受壓迫的社會情緒揾食的拆白黨
沙文 發表於 2020/4/7 22:22

耶穌之後都出現過唔少自稱默西亞既革命領䄂, 打正旗號要武力驅走羅馬人, 唔係耶穌過套:『我的國在天上』
不過, 呢批默西亞又出唔到位, 紅唔起, 無追隨者, 仲好羅馬佬打殘既?

所以, 唔係靠默西亞傳說,社會情緒 就拉到客既, 
係真有『食力』
而猶太佬、殺馬利亞人不約而同地唔穌耶穌
沙文 發表於 2020/4/7 22:22

你都唔睇歷史, 坐係馬桶上屙屎一邊作史。

一世紀時, 撒瑪黎亞地區是基督教會很活躍的地盤, 安提約基雅教會盛名遠播。
回覆 93# beebeechan
冇食力拉到佢自己嘅客,佢嘅下線就有把炮尐。
一世紀時,基督教會係地痞教会啫, 一個世紀咁L大把, 之後到今都冇訂企啦。
各位欣賞下撒瑪黎亞地區風光壯麗人傑地靈, 唔駛夏寶龍上任都冇十字架

https://kknews.cc/news/6rxqkv.html
精可以亂射,命唔可以亂捨。
亂咁殉道托咩,仲要做人老荳老公既,唔好隨便制造孤兒寡婦,陀累社會。 ...
beebeechan 發表於 2020/4/6 18:35

好似我老婆都係咁話我:心淡咯。
而家尐人, 真係唔可以做番轉頭。主耶穌為您上刀山落油鍋就得。
叫您為主死, 您就耍手擰頭, 冇鞋挽屐走
回覆  beebeechan

各位欣賞下撒瑪黎亞地區風光壯麗人傑地靈, 唔駛夏寶龍上任都冇十字架
沙文 發表於 2020/4/8 06:46

又即係咁,
若你個羅莎蓮係屋企放哂佢前男友, 同佢打過友誼波既男仕既相, 掛到通廳都係,
你都唔屙泥哩....係咪?
回覆  beebeechan
一世紀時,基督教會係地痞教会啫, 一個世紀咁L大把, 之後到今都冇訂企啦。

沙文 發表於 2020/4/8 06:46

歷史就唔係咁講
係到七世紀先改朝換面, 在敍利亞基督教會先變咗無訂企
又即係咁,
若你個羅莎蓮係屋企放哂佢前男友, 同佢打過友誼波既男仕既相, 掛到通廳都係,
你都唔屙 ...
beebeechan 發表於 2020/4/7 15:40

我唔明点解您会認為唔屙泥。
佢一向都鍾意喺屋企掛我嘅玉照, 廳又有、厨房厠所又有、牀頭又有、有著衫又有、冇著衫又有、著衫唔著褲都有.........

我從來都係用欣賞嘅態度同佢一起enjoy
耶穌之後都出現過唔少自稱默西亞既革命領䄂, 打正旗號要武力驅走羅馬人, 唔係耶穌過套:『我的國在天 ...
beebeechan 發表於 2020/4/7 06:33

其實 ,默西亞係猶太佬嘅原創, 所以, 關於默西亞的一切資料, 當然係以版權持有人嘅解釋為準。
其他人係塘边鶴, 講乜, 只可以視為參考,而且係失敗的參考。 conclusion 始终以原作機構、版權持有人一錘定音。
边個係默西亞, 世上边個話自己清楚得過猶太佬嘅, 必屬老吹。

又即係咁, 您想知道做Hogwarts嘅校長年薪若干英鎊, 梗係去問Bloomsbury, 唔通以3聯書局發表的答案先係堅咩?
高級模式 | 發新話題
換一個