返回列表 回覆 發帖

耶穌確能使死人復活病者痊癒

好似佢表哥洗者約翰畀人一刀剁咗個頭
沙文 發表於 2020/3/23 08:37

咁刴咗隻耳又補番呢?
小戲法尚可應付。莫說唔識表演刴頭, 斷手斷腳断賓周都未試过
沙文 發表於 2020/3/23 08:50

搞定咗斷氣既, 咪得囉
搞定扮斷氣就得。斷頭兼斷氣就唔得
沙文 發表於 2020/3/23 09:00

咁無人要求, 請耶穌復活洗者若翰嘛

其他復活崎士, 都係由親人又哎又西
no la. 窮鬼拉撒路个妹, 直情扮唔信
耶 穌 說 、 你 們 把 石 頭 挪 開 。 那 死 人 的 姐 姐 馬 大 對 他  ...
沙文 發表於 2020/3/23 09:17

又唔係喎, 上邊又咁講:
「他們姊妹二人便派人到耶穌那裡說:「主啊,你所愛的病了!」
明明又派專人去請耶穌啵

本來只為治病, 加下係復活。。。。
本來六合彩想中幾千蚊安慰獎唶, 加下送個頭獎。
開唔開心哩?
叫阿穌去探病啫。您駛人黎請我,我得閒都會黎探您。doesnt mean您細妹求我醫您喎 ...
沙文 發表於 2020/3/23 10:02

亞妹一見耶穌就喊, 話:師傅, 如果你係到, 大佬就唔使死哩。。。
咁仲唔係想耶穌嚟治病????

你唔好笠亂去探病就真, 病人見到你, 死快啲都未定。
佢話如果你係到, 大佬就唔使死, 冇又哎又西喎

仲有:
9:23                  耶 穌 到 了 管 會 堂 的 家 裡 、 看 見 有 吹 手 、 又 有 許 多 人 亂 嚷 .
9:24                  就 說 、 退 去 罷 . 這 閨 女 不 是 死 了 、 是 睡 著 了 . 他 們 就 嗤 笑 他 。
9:25                  眾 人 既 被 攆 出 、 耶 穌 就 進 去 、 拉 著 閨 女 的 手 、 閨 女 便 起 來 了 。

都冇人叫,佢自己多事
沙文 發表於 2020/3/23 10:38

兩個唔同場景你都可以炒埋一碟,睇多啲經先哩。

你上邊係耶穌復活會堂首長個女既情景,
都唔係復活拉匝祿過幕,攪亂哂。

況且,復活會堂首長既情節,清楚寫咗:

瑪竇福音9:18
有一位首長前來跪拜他說:「我的女兒剛纔死了,可是請你來,把你的手放在她身上,她必會活。」

唔止哎西,仲拜埋呀!
回覆  beebeechan

1清2楚係冇人求佢,佢自己屎窟痕。故此鐵證如山可以定論阿穌對於斷頭表哥係講就天下無敵做就無能為力!
再 ...
沙文 發表於 2020/3/24 04:31

呢個片段時, 耶穌都係初出道, 仲未紅透半邊天,
無乜人知佢會復活死人嘛

你行出街都無粉絲追住你攞簽名, 影 selfie 哩。。。。鬼識你。

佢就有勒:
Chapter 4 都已名利雙收。
4:37                  於 是 耶 穌 的 名 聲 傳 遍 了 周 圍 地 方 。
沙文 發表於 2020/3/24 09:55

再參考思高聖經點寫先:

4:37他的名聲便傳遍了附近各地。

第四章時耶穌仍是在加里肋亞,葛法翁一帶傳道。
「附近各地」就指加里肋海周邊的城鎮。

第7 章,耶穌去咗一個城叫納因,
睇睇地圖佢係邊:

離開加里肋亞海濱哩喎,當地人無internet,又無無線新聞,所以未知耶穌在加里肋亞做過乜大事卦。
初出道時,冇人叫佢水變酒。
臨伏法時,邊個求佢駁番馬勒古耳仔?

沙文 發表於 2020/3/28 17:33

『冇人叫佢水變酒』----  係有既, 係佢老母

『臨伏法時,邊個求佢駁番馬勒古耳仔?』--- 即係警察在街上見到沙文俾人打到吐白泡都繞埋手唔使理,
因為沙文仲未報警, 叫沙文:你報咗警先哩。
差佬係負責拉人嘅, EMS先係醫人。黑警放走疑犯,就瀆職啦。
沙文 發表於 2020/3/29 18:09

今日做警察要多功能㗎哩,
唔可以死牯牯咁, 
有時EMS都要做埋。

'I cannot hold it. He is coming':
捉到個犯,做埋ems就話有多個荷蘭水蓋。
放走個犯就燉東菇矣。
沙文 發表於 2020/3/29 23:20

今日警察拉人, 都要表明身份先哩:我係西九重案組督察楊鉅祥。。。

個聖殿衛兵嚟捉人時都無先表明身份就郁手郁腳, 亞伯總係自衛, 所以唔係犯嚟
對付耶穌呢種流氓地踎用勁打就對了!
果個年代既性殿衛兵嚟捉人還要表明身份先?
今時今日的印度警察比 ...
leefeng 2020/3/30 11:22 提交

兩個成熟男人講野時,啲青頭仔係咪唔好亂搭咀哩。
基督令死人復活, 除了一定要全屍無外傷, 仲有少量其他附帶條件。

唔能夠死咗好耐。若果擺到好似咁:又係冇 ...

沙文 發表於 2020/3/30 16:42

又即係咁,
你架車都撞到total loss , 你仲叫車房整番佢托咩

不如出過部 Tesla 好過哩

耶穌話: 你都爛成咁, 不如俾過條新命你哩
一律貴客自理

沙文 發表於 2020/3/31 03:29

若然燒燶咗又話可以復活, 唔使死,
浸過龍又話可以番生, 唔使死既。。。。。
咁就會變成民長紀最後過句咁:
那時,在世上沒有人會死,各人任意行事。
話時話,點解基督復活要係3日?
若果等3個月、3年、甚至30年先致復活,豈非更加impressive?
沙文 發表於 2020/3/31 18:39

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=133205&ptid=13642][/url]

耶穌嚟係要應驗舊約嘛
(即係你講既: 照舊約情節來作)

應驗先知約納被困大肚內三日既情節。

創世紀22章, 講亞巴郎帶依撒格去『我所要指給你的一座山上,將他獻為全燔祭』,
這是三日的步程。
亞巴郎要劏仔時, 依撒格本是死定了, 上主叫停, 即係俾番條命依撒格。
係耶穌復活先兆。

歐瑟亞先知書第六章又係講三日。

同堆, 係耶穌講過既話要算:
聖殿毀後三日就重建。

耶穌死後係大安息日,
安息日唔做野嘛, 守律法。

耶穌星期五死, 三天後復活是一週的第一天。象徵新的開始。一元復始,萬象更新。
移鼠就拍心口擔保鬼徒「永遠不見死」。可是意大利佬一掂武肺就死咗成千人,妖堂擺滿棺材。
    移鼠條 ...
旁觀者 發表於 2020/4/1 01:42

中國無神, 有都話拜佛
領骨灰要排長龍,
回覆  beebeechan
舊約又夠大L把嘢係3個月
那女人懷孕,生一個兒子,見他俊美,就藏了他三個月,
沙文 發表於 2020/4/1 10:07

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=133238&ptid=13642][/url]

訂咗擺百日宴嘛。
此外,仲有一條復活原則,係同鬼上身原則一様的。
還陽事主一定係唔多會引起媒體注意的鄕下仔、村姑。所以 ...
沙文 發表於 2020/4/1 10:21

耶穌係無復活過乜乜大王, 大帝,
不過都唔係淨係社會草根人物嚟, 都有啲係上等人家嚟嘅。
例如立法局主席, 駐港解放軍校級軍官咁。。。

你去尺尺先哩。

你尺唔到時。。。。我教你
中國無神,有疫症有死人係正常。
    意大利佬拜鬼主,成日吹噓「神蹟」,一有疫症,鬼主就做咗縮頭烏龜。鬼子又話只要做鬼徒,有病摸下就好
旁觀者 發表於 2020/4/2 01:45

中國無神, 話要靠自己,
佛佬又話修佛係自救, 唔使神打救, 
點解唔自摸哩。。。。。。自摸。! 加一番!
無謂講東講西,顧左右而言他嘞。
    有「神」「打救」,你去摸武肺病人呀。 ...
旁觀者 發表於 2020/4/2 01:57

你自摸都掂, 唔使靠基督個神同佢啲手下, 
反基都反得大聲好多哩。。。係咪?

我祝你多啲去打邊爐, 唱卡拉OK, 蘭桂坊。。。舐咗野後返嚟係咁摸自己。
高級模式 | 發新話題
換一個