返回列表 回覆 發帖

Made in 慘啦

尷尬!聖經博物館鎮館之寶 16張死海古卷碎片竟全是贗品
〔即時新聞/綜合報導〕1947年於死海附近洞穴中所發現的「死海古卷」(Dead Sea Scrolls)被譽為20世紀最重要的考古發現,為目前世上最古老的希伯來舊約聖經抄本,位於華特頓特區的聖經博物館藏有16張死海古卷碎片,不料,卻被鑑定出這些碎紙全都是偽物。

綜合外媒報導,華特頓特區的聖經博物館藏有16只死海古卷碎片,被視為鎮館之寶,不料在2018年時發現部分碎片疑為贗品,決定委託相關單位徹底檢驗全部碎紙的真偽,經過詳細分析調查後,相關單位近日宣布鑑定結果,聖經博物館所藏的死海古卷文字碎片全都是假的,「它們全是20世紀故意偽造的死海古卷碎片」。

位於華盛頓特區的聖經博物館,由富商格林(Steve Green)耗資5億美元(約新台幣148億元)所打造,其花費數百萬美元從市面上收購16張死海古卷碎片,來當鎮館之寶,但一展出就被人質疑非真跡,遂送往相關機構做鑑定,當發現其中一、兩張碎片是假的後,就懷疑全都是贗品,因為其來源相同,結果出爐證實全是偽物。

這些贗品都是用動物膠塗在皮革上,做出與死海古卷真品相似的外表;針對鎮館之寶被鑑定出是贗品,聖經博物館館長表示:「希望這一分析能為全世界的死海古卷學者做出貢獻,館方正在考慮調整死海古卷展覽,把重點放在研究人員如何發現贗品的過程上。」
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3101052
但一展出就被人質疑非真跡,遂送往相關機構做鑑定,當發現其中一、兩張碎片是假的後,就懷疑全都是贗品
沙文 發表於 2020/3/22 22:49

呢啲私人博物館,展品都係為拉客入埸,綽頭野, 有腦既一早知係流,唔使化驗。

真品死海古卷是國家擁有,點會在市埸有售。

係你死蠢唶
No la. 佢地只邀请potential buyers, 所以費L事通知您
https://chinese.christianpost.co ... %AF%E8%B0%81-14602/
Don't know where God is but the Devil is in the details
No la. 佢地只邀请potential buyers, 所以費L事通知您
沙文 發表於 2020/3/22 23:22

少。。。咪又係 Made in .....貨色囉
你又嚟死蠢
死蠢無得醫
威廉·坎多(William Kando)的父亲Iskandil从发现残卷的贝都因人手里购买了四个死海古卷残片

在殘片未被化驗, 年代測試前, 都只是殘片, 唔值錢既野嚟
執到都當垃圾
有人會出錢買?????

証實是古物, 有價值既野後便封關哩。。。 買made in .....就有
係呀係呀, 你屋企屎坑卷草紙先係真dead sea scoll
Don't know where God is but the Devil is in the details
係呀係呀, 你屋企屎坑卷草紙先係真dead sea scoll
沙文 發表於 2020/3/22 23:35

你能包裝成係耶穌用過既, 都會好值錢

仲可以「只請 "potential buyers " 來咇, 費L事叫你」
(不如話, 只限羊牯)
死蠢無得醫
威廉·坎多(William Kando)的父亲Iskandil从发现残卷的贝都因人手里购买了四个死海古卷残片

若說呢個 iskandil 係收藏家,識貨之人,
為甚麼又只買下死海古卷四張殘片,唔成批買 (當時幾十皮都掂哩)
捉到鹿唔識脫角?
帶唔夠錢。
猶大叫雞都要賒欠啦。贝都因人唔L畀credit limit  iskandil. 您都冇得監人奶後
帶唔夠錢。
猶大叫雞都要賒欠啦。贝都因人唔L畀credit limit  iskandil. 您都冇得監人奶後 ...
沙文 發表於 2020/3/23 00:11

貝都因牧羊人仲識貨過收藏家 iskandil??? 仲會吊高嚟賣?
吊起嚟少就會
呢個Kando 家族,係做補鞋之喎
補鞋佬懂鑑辨古物????仲一眼就睇到係正野,唔係垃圾嚟?
本來唔識, 見有人出價就識啦

您估係您咩
本來唔識, 見有人出價就識啦

您估係您咩
沙文 發表於 2020/3/23 00:19

貝都因人, 補鞋佬。。。。。在50-60年間, 用一萬幾千就會買起哂佢地手上既殘卷, 我做補鞋佬都有幾多賣幾多哩, 難得會有買家。
買家都係官方古物局, 博物館, 大學,  唔係私人收藏者, 
買咗係唔會放番出嚟既。
所以, 市埸上係應當無私人收藏既貨源。
牧羊哥梗會收埋幾張等機會掟出market. 好似您咁忠直咩
牧羊哥梗會收埋幾張等機會掟出market. 好似您咁忠直咩
沙文 發表於 2020/3/23 08:31

有人肯出價, 牧羊哥連廁紙底褲都會賣埋哩,
牧羊沙文, 連羅莎蓮都賣
係肯都要等啱價啫,凡 事 都 有 定 期 、 天 下 萬 務 都 有 定 時 .
傳 3:2        生 有 時 、 死 有 時 . 栽 種 有 時 、 拔 出 所 栽 種 的 、 也 有 時 .
傳 3:3        殺 戮 有 時 、 醫 治 有 時 . 拆 毀 有 時 、 建 造 有 時 .
傳 3:4        哭 有 時 、 笑 有 時 . 哀 慟 有 時 、 跳 舞 有 時 .
傳 3:5        拋 擲 石 頭 有 時 、 堆 聚 石 頭 有 時 . 懷 抱 有 時 、 不 懷 抱 有 時 .
傳 3:6        尋 找 有 時 、 失 落 有 時 . 保 守 有 時 、 捨 棄 有 時 .
傳 3:7        撕 裂 有 時 、 縫 補 有 時 . 靜 默 有 時 、 言 語 有 時 .
傳 3:8        喜 愛 有 時 、 恨 惡 有 時 . 爭 戰 有 時 、 和 好 有 時 。

買有時, 沽有時。
急不來
大姨媽就唔準時
牧羊哥梗會收埋幾張等機會掟出market.

買有時, 沽有時。
急不來
沙文 發表於 2020/3/23 09:27

我未見過有人用招股時$5買入既一手股, 
升到$500都仲未賣出既。

咁耐都出唔到貨, 要搵醫生睇下係咪輸精管栓塞
做傳家宝仲好。話唔定妙思淫果套在核戰中被毁, 剩下牧羊世家絕世珍藏
做傳家宝仲好。話唔定妙思淫果套在核戰中被毁, 剩下牧羊世家絕世珍藏
沙文 發表於 2020/3/24 05:00

唔襯機會出貨,
一陣俾考古者搵到多幾個山窿, 
大把貨, 仲要劈價添
高級模式 | 發新話題
換一個