返回列表 回覆 發帖

求仁而得仁,又何怨?

林鄭就係天主教徒,教理有用嘅,你同佢講囉... 好人好事你就話教會教導有方,出咗啲仆街冚家剷你就即刻割 ...
龍井樹 發表於 2020/7/1 13:06

真係每人都要自己親自喺耶穌基督台前交帳嘅,聖人自己要親自交,仆*冚**自己又要親自交,有教友要求教會唔派聖體畀林鄭,呢樣嘢邊個做得出?因為冇人知道佢個心諗乜,亦都冇人判斷得出佢受洗嘅時候係咪真心信主,抑或另有所圖,佢而家做嘅嘢佢點樣同天主解釋,理據喺邊度,只有佢自己個心先知道真實情況,所以只有佢自己先有資格去基督台前為自己嘅行為交帳,冇人可以代為作出判斷。
睇嚟你真係好似冇乜潛質喺藍圈發展,唔怪得你成日自怨自艾,仲話要自我麻醉。
大江大海風高浪急,世事不 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/7/1 13:58

我唔知你憑乜嘢話我冇潛質喺藍圈發展,莫非你真人其實係個藍圈達人、深諳此道之佼佼者,上嚟唱衰藍圈係為阻人發達,減少競爭者?

真係每人都要自己親自喺耶穌基督台前交帳嘅,聖人自己要親自交,仆*冚**自己又要親自交,有教友要求教會唔 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/7/2 11:36

林鄭若果真心相信死後審判,或者仲會對自己嘅行為猶疑一下;但若果林鄭宣稱得到上帝旨意出任特首,純粹只為討好香港為數不少的耶教徒,增加自己的正當性以及減少施政的阻力,則耶教不但只沒有起到教化社會的作用,更為政權為虎作倀,協助獨裁者麻痺反對力量。聽其言觀其行,你認為林鄭是前者或是後者?
我唔知你憑乜嘢話我冇潛質喺藍圈發展,莫非你真人其實係個藍圈達人、深諳此道之佼佼者,上嚟唱衰藍圈係為 ...
龍井樹 發表於 2020/7/2 13:24

可供參考嘅因素仲有好多,例如佢幾年前受洗嘅時候受身邊乜嘢環境影響,只有佢自己先知。藍圈達人就講得誇張咗,不過我夠膽自認我比呢度嘅人更加了解藍圈人,同埋畀呢度嘅人更加了解時局嘅發展趨勢,因為呢啲嘢對你哋嚟講係新鮮事,但對我嚟講係歷史重演。
但若果林鄭宣稱得到上帝旨意出任特首,純粹只為討好香港為數不少的耶教徒,增加自己的正當性以及減少施政的阻力,則耶教不但只沒有起到教化社會的作用,
龍井樹 發表於 2020/7/2 13:24

林鄭2005年領洗, 那時仍未有人推她當特首, 她亦未有此意圖, 所以說領洗為上位, 不能成立。
共產黨更不會把「是教徒」視為勝任的元素。

『只為討好香港為數不少的耶教徒』
林鄭上位, 有需要「討好」選民嗎?
基督徒在香港人口中只佔 10%左右,
選舉委員會功能組別中按比例也不會超出10%
這個比例, 犯不著要用甚麼手段來拉票。

不似希特拉當年要用基督徒身份來吸選票。
我比呢度嘅人更加了解藍圈人,同埋畀呢度嘅人更加了解時局嘅發展趨勢,因為呢啲嘢對你哋嚟講係新鮮事,但對我嚟講係歷史重演。
逃出魔幻紀 發表於 2020/7/2 14:38

閣下對要殺死自己,「將凡有氣息盡行殺滅」嘅惡魔叫父;要盲信一個教唆自己恨惡自己祖孫三代性命嘅鬼子稱「救世主」。什麼是是、何者為非都未清楚,竟然會「更加了解時局嘅發展趨勢」﹖
每人都要自己親自喺耶穌基督台前交帳嘅
逃出魔幻紀 發表於 2020/7/2 11:36

移鼠叫你殺死自己祖孫三代,叫你:有問借貸的不可推辭。
    你可有向牠交過賬﹖
    閣下對要殺死自己,「將凡有氣息盡行殺滅」嘅惡魔叫父;要盲信一個教唆自己恨惡自己祖孫三代性命嘅鬼子稱「救世主」。什麼是是、何者為非都未清楚,竟然會「更加了解時局嘅發展趨勢」﹖
...
旁觀者 發表於 2020/7/3 00:22
好!!
说得好
齐鼓掌

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
閣下對要殺死自己,「將凡有氣息盡行殺滅」嘅惡魔叫父;要盲信一個教唆自己恨惡自己祖孫三代性命嘅鬼 ...
旁觀者 發表於 2020/7/3 00:22

呢個話題我同你都重複討論過無數次啦,而家又嚟翻閹,要解釋嘅我都講曬,唔係好想再重複講啦。你拒絕天主耶穌基督,聖神入唔到你個心,所以你咪諗極都唔明,你唔認同呢點我都冇辦法。

『耶穌答覆說:「我本來還有許多事要告訴你們,然而你們現在不能擔負。當那一位真理之神來時,他要把你們引入一切真理,因為他不憑自己講論,只把他所聽到的講出來,並把未來的事傳告給你們。他要光榮我,因為他要把由我所領受的,傳告給你們。凡父所有的一切,都是我的;為此我說:他要由我領受而傳告給你們。」』(若16:12-15)

「我們在成全的人中也講智慧,不過不是今世的智慧,也不是今世將要消滅的有權勢者的智慧;我們所講的,乃是那隱藏的,天主奧秘的智慧,這智慧是天主在萬世之前,為使我們獲得光榮所預定的;今世有權勢的人中沒有一個認識她,因為如果他們認識了,決不至於將光榮的主釘在十字架上。經上這樣記載說:『天主為愛他的人所準備的,是眼所未見,耳所未聞,人心所未想到的。』可是天主藉著聖神將這一切啟示給我們了,因為聖神洞察一切,就連天主的深奧事理他也洞悉。除了人內裡的心神外,有誰能知道那人的事呢?同樣,除了天主聖神外,誰也不能明瞭天主的事。我們所領受的,不是這世界的精神,而是出於天主的聖神,為使我們能明瞭天主所賜與我們的一切。為此,我們宣講,並不用人的智慧所教的言詞,而是用聖神所教的言詞,給屬神的人講論屬神的事。然而屬血氣的人,不能領受天主聖神的事,因為為他是愚妄;他也不能領悟,因為這些事只有藉聖神纔可審斷。惟有屬神的人能審斷一切,但他卻不為任何人所審斷。經上說:『誰知道上主的心意,去指教他呢?』可是我們有基督的心意。」(格前2:6-16)

除咗觀察黃絲藍絲嘅分別,我仲特別專注思考基督徒同反基者嘅分別,雖然兩者不可混為一談,前者係人類本性層面嘅事,而後者就關乎超性智慧嘅事,但無論如何,呢樣嘢係我喺呢度想學習嘅一個重要課題,我曾經發帖討論過,觀點未必成熟,思考中:
究竟基督徒與反基督信仰者是一種什麼關係?
聖神入唔到你個心,所以你咪諗極都唔明,你唔認同呢點我都冇辦法。
逃出魔幻紀 發表於 2020/7/3 10:02

正常人講的是理性思維,祗有邪教才會叫人盲信。
    移鼠吹噓天上地下所有權柄都屬於牠,凡求牠的,牠必成就。為啥唔求佢使反邪者領受牠的「聖言」呢﹖
兩者不可混為一談,前者係人類本性層面嘅事,而後者就關乎超性智慧嘅事,
逃出魔幻紀 發表於 2020/7/3 10:02

邪徒與反邪教者之所以大纜絞唔埋,是因為反邪教者用理性去思考問題,而邪徒則以屎窟看問題。
正常人講的是理性思維,祗有邪教才會叫人盲信。
    移鼠吹噓天上地下所有權柄都屬於牠,凡求牠的,牠 ...
旁觀者 發表於 2020/7/3 23:03

以前講過好多次啦,有一樣嘢叫『自由意志』,即係自由落注,冇焗賭,食得鹹魚抵得渴。
邪徒與反邪教者之所以大纜絞唔埋,是因為反邪教者用理性去思考問題,而邪徒則以屎窟看問題。 ...
旁觀者 發表於 2020/7/3 23:40

擂漿棍,屎窟。。。就係你用既理性
『耶穌答覆說:「我本來還有許多事要告訴你們,然而你們現在不能擔負。
當那一位真理之神來時,他要把你們引入一切真理,因為他不憑自己講論,只把他所聽到的講出來,並把未來的事傳告給你們。
他要光榮我,因為他要把由我所領受的,傳告給你們。凡父所有的一切,都是我的;為此我說:他要由我領受而傳告給你們。」』(若16:12-15)逃出魔幻紀 發表於 2020/7/3 10:02

基督教不是常強調吹噓耶穌基督才是唯一的「獨一真神」嗎?
基督教又吹耶穌自己說:「我以外並無別神。」?

咦?現在又變個「真理之神」出來?呢個「真理之神」幫耶穌打工,把由耶穌所領受的,傳告給你們?

問題來了!
第一,耶穌自己親口承認佢不是唯一的神,起碼佢自己介紹原来有另外一個叫做「真理之神」?

第二,耶穌教自己不是常常吹牛:我是道路,我是唯一的真理之神嗎?
如果耶稣要等另外一個「真理之神」出来來宣傳真理?
咁即是耶穌平時講的大有可能全部是廢噏廢話,
因為「真理之神」是另有其人而不是耶稣囉? !

.

基督教不是常強調吹噓耶穌基督才是唯一的「獨一真神」嗎?
基督教又吹耶穌自己說:「我以外並無別神。 ...
leefeng 發表於 2020/7/4 00:59

耶穌講嘅係父、子、及聖神三位一體天主嘅聖神。
以前講過好多次啦,有一樣嘢叫『自由意志』,即係自由落注,冇焗賭,食得鹹魚抵得渴。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/7/4 00:12

又係妖教無能嘅遁詞。
    既然人有「自由意志」,講句屌「天主」屎窟都可以啩,點解又要喊打喊殺,要將人名字「塗抹」呢﹖
又係妖教無能嘅遁詞。
    既然人有「自由意志」,講句屌「天主」屎窟都可以啩,點解又要喊打喊殺,要 ...
旁觀者 發表於 2020/7/4 23:07

你都享受緊高度自由旨意㗎哩,
你日日嚟少上主,屌瑪利亞,
唔通要通過條「國教法」,凡辱罵神名的都要送主教府審理咩
正係因為「天主」無能,把口就話話要屌佢屎窟嘅都要殺死,真係有人話屌佢屎窟,就無可奈何,話俾人「自由意志」,正一阿Q精神。
正係因為「天主」無能,把口就話話要屌佢屎窟嘅都要殺死,真係有人話屌佢屎窟,就無可奈何,話俾人「自由意志」,
...
旁觀者 發表於 2020/7/5 23:08
基督教徒说的
「自由意志」是做卖国贼&狗奴才

「自由意志」,,谢谢leefeng 兄常常提醒

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
「自由意志」、「信德」都係阿Q精神。
在這動蕩的世局中,我斜躺在家中的沙發上細讀聖經,領會天主的聖言。當讀到《依撒意亞》以下章節時,忽然好 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/4 16:08
尔经有用用之不竭666无穷谢谢无尽
高級模式 | 發新話題
換一個