返回列表 回覆 發帖

求仁而得仁,又何怨?

好似老蕭咁過咗台灣就真係隔岸觀火,可以好好享受。
對別人冇同情都算,宜家你自己都身在其中,認真係麻木 ...
龍井樹 發表於 2020/6/30 08:49

『知否世事常變?變幻原是永恆』。人生數十載有幸身在其中經歷大時代,可遇不可求。世局將會如何演進我已基本了解,冇人能夠左右,冇乜新意,反而我特別留意觀察藍絲們目睹呢個演變嘅軌跡脫離咗佢哋嘅想像嘅時候,佢哋嘅表情會產生乜嘢變化。我並唔係想睇佢哋失望定開心,而係想從呢個角度去認識『人』。
以下抄錄一個網上好流行嘅模仿魯迅寫嘅故仔,如果你進入故事場景,你會同佢哋講啲乜嘢?:

《奴才和主人及拳师》

奴才最近很有些愤愤然,倒不是主人打他的缘故,反是主人被打的缘故。主人自幼习武,很有些力气,家里横行惯了,昨天上街却碰到了练家子。那人是有名的拳师,一番打斗,主人不敌,鼻青脸肿而归。 

外面风传争执的原由,是拳师看不惯主人欺凌奴才,所以才打抱不平;但主人自己的说法,是为丽春院的头牌争风吃醋的缘故。奴才辨不清真假,但他想,就算打抱不平,也轮不到拳师,主人打奴才是家事,外人是不容干涉的。

晚上吃完咸菜就馒头,奴才被主人召去训话,主人说:“我搞上丽春院的头牌,于你的脸上也有风光;我脸上被打的肿包,于你脸上也大失光彩。这岂是打我一个,简直是打我们一家哩!”   奴才汹汹然:“是可忍,孰不可忍也!”

不几日,奴才打探消息,得知拳师去外地访友,家里只有一个老妈子看门,便寻摸了一根棍子,昂然前往,排闼直入,奴才面有菜色,此时却容光焕发,英气逼人,进屋拿棍一阵横扫,无论桌椅板凳,锅碗瓢盆,但凡有整个的,莫不砸个稀烂,随后大笑三声,扬长而去,临走还不忘在老妈子脸上摸了一把。

奴才凯旋而归,主人对他说:“你,很不错的。”   奴才得了嘉奖,欢喜不尽,觉得咸菜也分外香了,干活也更有劲了,逢人便说:“主人夸我呢!”

可惜好景不长。拳师回家后听老妈子一番哭诉,雷霆大怒,天天在家门口练拳,并放出话来,要复仇云云。奴才对拳师不以为然,主人却怕了。就骂奴才不守规矩,胡乱闯祸,骂得兴起,竟将奴才暴打一顿,关入了黑屋。随后备了上好礼物,找拳师陪罪去了。

奴才在黑屋里有些愕然,几乎要落下泪来,但不久也就释然了。奴才想,砸东西是应该的,但砸得太凶是不应该的,摸老妈子的脸更是可恶的;再说,主人和拳师终究还是要做朋友的,做奴才的,岂有不受点委屈的;说不定这会儿主人和拳师早已握手言和,正在一起喝花酒呢,这于自己脸上也是很有光彩的……  

想到这里,奴才便又欣欣然了。
逢中必反
逢藍必共?
beebeechan 發表於 2020/6/30 01:13

都話腦部結構唔同點講都講唔明都個絡,呢一年我嘅最大收穫之一就係認識到世界上有一種人叫做藍絲,言行舉止咁奇怪令我咁難以理解,而且呢啲人佔我身邊嘅人嘅相當大部分,identify到佢哋出嚟全賴而家嘅互聯網同埋微信等嘅交流功能。最奇怪嘅就係黃藍係天然生成,好難產生質轉換,所以就算喺大陸都有黃色,不過明顯睇得出嘅就為數甚少,通常一浦頭就俾人標籤為『漢奸』,例如劉山青等8 、90年代嘅公知無例外獲得呢個稱號。
『逢中必反逢藍必共?』係完全誤判!說明你完全唔知黃藍嘅分別係乜嘢。我用魯迅嘅小說同你解釋可能比較近磅:我認為藍絲似足阿Q,阿Q曾經扮曬嘢要殺革命黨添,點會逢乜逢物呢?但係我諗唔到魯迅筆下的人物有邊個似黃絲,可能冇,又或者可能我睇得佢啲書少。
記唔記得我一年前同你講過:『鍾意喺天上飛自己搵食嘅雀仔同鍾意住喺籠中被飼養嘅雀仔,係兩個完全唔同嘅物種。』?
『知否世事常變?變幻原是永恆』。人生數十載有幸身在其中經歷大時代,可遇不可求。世局將會如何演進我已 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 10:14

甚麼奴才主人,睇你自己同主耶穌仲未夠?
覺得悶嘅,睇場戲打場波好過啦...
記唔記得我一年前同你講過:『鍾意喺天上飛自己搵食嘅雀仔同鍾意住喺籠中被飼養嘅雀仔,係兩個完全唔同嘅物種。』?
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 10:20

香港人係咪困咗係籠入面成百年既雀嚟哩?
一下就話放生(好似佛徒咁?),俾佢係大自然自由自在哩。。。
係靠害多過帶挈,好心做壞事
覺得悶嘅,睇場戲打場波好過啦... ...
龍井樹 發表於 2020/6/30 10:53

咁你仲唔去睇埸戲打埸波?
一下就話放生(好似佛徒咁?),俾佢係大自然自由自在哩。 ...
beebeechan 發表於 2020/6/30 11:22

你無論係對時局定係對黃絲諗啲乜,冇一次睇得啱,基本上都係誤判。呢個就係我嘅睇法,亦被時局嘅發展證實咗唔少。
甚麼奴才主人,睇你自己同主耶穌仲未夠?
覺得悶嘅,睇場戲打場波好過啦... ...
龍井樹 發表於 2020/6/30 10:53

戲照睇波照打,但係我更鍾意保持好奇心去觀察當今世界兩大人群 一一 藍絲、同埋與共產主義一線之隔嘅歐美『左膠』metooBLM義和團,你哋嘅思想構造同你哋嘅企嘅位置睇唔到呢啲得意嘅嘢,所以係一個非魚嘅狀態。鹹魚青菜各有所愛啫。
一下就話放生(好似佛徒咁?),俾佢係大自然自由自在哩。 ...
beebeechan 發表於 2020/6/30 11:22

你又誤判喇。
你睇下而家leefeng ,成日頭岳岳踩到顛覆啊賣國啊嗰條線,我一提醒佢佢就即刻撲出嚟,猛咁澄清佢唔係咁嘅人,猛咁講啲刷鞋嘢,你就睇到佢思想入面已經有個政治警察當緊更啦。以前你有冇唱過『個個揸住個兜』?唱嗰陣有冇驚住俾人揼一身兼拉去踎墩?我而家最鍾意唱『熱烈地地彈琴熱烈地唱』。
戲照睇波照打,但係我更鍾意保持好奇心去觀察當今世界兩大人群 一一 藍絲、同埋與共產主義一線之隔 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 14:24

我睇到嘅係,大家都不過為搵口苦飯吃,覺得難受時想要暫時麻醉下,耶撚大愛膠共產fans其實都分別不大。
我睇到嘅係,大家都不過為搵口苦飯吃,覺得難受時想要暫時麻醉下,耶撚大愛膠共產fans其實都分別不大。 ...
龍井樹 發表於 2020/6/30 16:10

呢一年幾以來我真係學咗唔少嘢,所以我好明白你嘅感受。你同你『大家』唔明白世界點解會係咁,唔明白點解想搵口苦飯吃都咁艱難,所以好難受,你哋嘅『唔明白』對己對人所造成嘅影響正正就係我想觀察嘅標的。
大愛共產fans從五四打倒孔家店提倡新文化運動開始(中國版metooBLM),就直接導致將馬先生列先生呢啲大fan引入中國,然後然後再然後......,你同你『大家』就逐漸直至完全唔明白世界點解會係咁,唔明白點解想搵口苦飯吃都咁艱難,好難受......,唔使驚,你而家嘅狀態係藍絲進化嘅其中一個階段啫,再進化落去你就會蛻變成戰狼小粉紅(beebeechan所講嘅淺藍變深藍,跟住粉紅然後發紫),到時你就會覺得自己係全世界最幸福最有power嘅三軍總司令之類嘅人嚟㗎喇,難受嘅係對家,係拳師。
而另外一群人,喺大fan入屋時就會東奔西突,驚呼飛逃,喺曠野自己築巢自己搵食,肯用腦就搵到水源,勤力飛就捉到草蜢,辛苦搵來自在食,樂在其中,唔會覺得係食苦飯。
上述兩種人之中都有唔少我哋熟識嘅人板,貝律銘就係其中之一,佢返鄉下探親時見到啲兄弟姊妹叔伯鄉親,睇到彼此分別如此之大,一時感慨萬千。
呢一年幾以來我真係學咗唔少嘢,所以我好明白你嘅感受。你同你『大家』唔明白世界點解會係咁,唔明 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 17:19

你都幾搞笑,腦裡面只係得黃同藍。我响所謂嘅主流教會大(指新教),見慣裡面嘅人藍到不得了;而天主教更加唔駛講,除左個退咗休嘅陳日君外,連教宗都爭住同無神論嘅共產黨交朋友,只有一班不滿主流教會嘅年青人出嚟唱 sing hallelujah。講藍,你擔心你嗰班堂會兄弟把啦...
只有一班不滿主流教會嘅年青人出嚟唱 sing hallelujah。講藍,你擔心你嗰班堂會兄弟把啦...
龍井樹 發表於 2020/6/30 22:49

一個教會咁多人, 尤其係天主教會, 裡邊一定有黃, 有藍既。

黃藍造成社會撕裂, 在教會內也不例外。
有啲新教教會便說可唔可以『分色牧養』了。
可能未來有黃浸信, 藍浸信, 黃循, 藍循。。。。。
。我响所謂嘅主流教會大(指新教),見慣裡面嘅人藍到不得了;

係咪你生活係窮鄉辟壞, 見到條溪就當主流, 
未見過長江, 黃河?

數人頭, 無一間新教教會人數可以超越天主教㗎喎。
你都幾搞笑,腦裡面只係得黃同藍。我响所謂嘅主流教會大(指新教),見慣裡面嘅人藍到不得了;而天主教更加 ...

教會肯定分黃藍啦,我不嬲都話係罪人嘅教會啦,只不過係啲顏色深定淺咁啫。當年教會試過搞在地上建立人間嘅天國,用法律、人為嘅力量嚟搞,結果都證明唔係咁簡單。如果心入面完全唔受黃藍影響,一心只諗天國行為完全符合聖言教導嘅人,已經差唔多係聖人啦。認真講一句:天主教教會對呢啲事其實係有標準嘅,成本天主教教理就係呢啲標準嘅基礎,尤其係有關社會嗰一章,都係以聖經、人、公義等作為行為機準繩,甚至對過去一年嘅所有社會狀況都有論述。所以人分黃藍係人嘅事,唔關教會本身嘅事。
完全符合聖言教導嘅人,已經差唔多係聖人啦。
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 23:46

聽「天主」講,唔係聖人,而係死人:
    「耶和華以色列的上帝這樣說『你們各人把刀跨在腰間,在營中往來,從這門到那門,各人殺他的弟兄,與同伴,並鄰舍』。利未的子孫照摩西的話行了。那一天百姓中被殺的約有三千。」《出埃及記》32:27
    「打發以色列人中的少年人去獻燔祭。」《出埃及記》24:5
當年教會試過搞在地上建立人間嘅天國,用法律、人為嘅力量嚟搞,結果都證明唔係咁簡單。

有問: 所指何事? 那年的事?
有問: 所指何事? 那年的事?
beebeechan 發表於 2020/7/1 00:23

我摷唔返啲資料,但係印像中100%係聽過呢樣嘢。應該係以前上堂或者聽講座嘅時候聽神父講嘅,最大可能係夏志誠神父嘅講座,因為嗰場講座我冇留低任notes或者其他資料。當時講者係話教會有一個時期想將天主經第一部分實行於世界(記憶中冇提過『教宗』兩字),但係搞咗一輪都係得個搞字。當時呢段演講令我聯想起現今嘅波蘭全民公投選耶穌做國王呢件事,所以記憶係真實嘅。但估計可能聽漏咗或者記錯咗啲嘢,可能當時係講緊基督教嘅托馬斯·閔采爾提倡嘅『人間天國』都唔定。
搞到有啲混亂唔好意思,你搵資料咁拿手,如果搵到正確答案唔該通知聲。
教會肯定分黃藍啦,我不嬲都話係最人嘅教會啦,只不過係啲顏色深定淺咁啫。當年教會試過搞在地上建立人間 ...

林鄭就係天主教徒,教理有用嘅,你同佢講囉... 好人好事你就話教會教導有方,出咗啲仆街冚家剷你就即刻割蓆話佢自己負責,你個教梗無敵啦。我都無謂多講,你自己睇番你個奴才同主人嘅故事,睇睇自己有幾啱洗先啦。
林鄭就係天主教徒,教理有用嘅,你同佢講囉... 好人好事你就話教會教導有方,出咗啲仆街冚家剷你就即刻割 ...
龍井樹 發表於 2020/7/1 13:06

睇嚟你真係好似冇乜潛質喺藍圈發展,唔怪得你成日自怨自艾,仲話要自我麻醉。
大江大海風高浪急,世事不隨人意,勇敢面對啦。誠心祝你平安!
唔明白點解想搵口苦飯吃都咁艱難,所以好難受
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 17:19

信耶穌就「永不饑渴」,使乜要搵食咁辛苦呀。
高級模式 | 發新話題
換一個