返回列表 回覆 發帖

求仁而得仁,又何怨?

點知過咗冇幾耐,香港人就真係要面對查手機既局面
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/29 15:47

依家警察都可以在街上查身份証, 在路上設路障查車.....
咁係好無人權自由哩咩?

況且, 香港警察還未有權力可以隨便查路人手機
內地警察公安有這個權力, 不等如香港警察也有,
現在還是一國兩制
黃講得越多越死火
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/29 15:47

黃, 衰不在講, 是衰在做
而且是做得過了火, 才弄出今日的局面

好似條靚仔咁,本來有美味雪糕,
唔小心,粗心大意,唔珍惜。。。丟了。。。
之後就挪埋口臉,擘大口喊,扮哂可憐

香港,本來就不急於有國安法,没有怕有警察查手機既

(提下條細路珍惜手上仲執住少少既雪糕哩,唔好連過啲都掉埋)

民主,不等如不會是逆民意。

民主選舉全民投票,也不一定是最好政制。

看美國既民主選舉,就弄出一個總選票少,但又勝出既傻佬來當總統。

其實,選出不是自己心水的選舉制度就是不公平而已。

不論是民主,共產,不順民意的都站不住。
當下香港既民意,會唔會係:
少淚水,多汗水
商戶有顧客,
酒樓有食客,
有汗出,有糧出
淨返嗰pat仔雪糕我一啲都唔稀罕

最好將佢揼落地下踩扁佢
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/29 23:36

亞仔,你唔想食唔緊要,咪唔食囉

不過,你唔可以唔俾人食㗎喎,
你食,我私了你!
(呢啲就係唔民主)
大家唔喺同一個平台而且唔同色系,溝通唔到嘅,

咁多得啲黑黃把唔少淺藍變咗深藍

北京想既野,黃絲幫佢地做哂
你哋將會經歷嘅嘢,我全部經歷過曬。

我好享受睇住我估計嘅嘢一一實現,

你呢句又令我諗起唔少反基都會用中世紀時十字軍,宗教審裁,捉女巫,贖罪券,教宗如何淫亂腐敗。。。等等嚟鬧今日既教會咁囉。

你以為呢啲野會係今日重演㗎咩?
雪糕對身體冇乜益。

有遠見喎

咁你又睇唔睇到太多民主對依家個世代既香港人冇乜益?
睇見立法會咁開會就眼冤哩
深又好淺又好,咪都係藍,萬變不離其blue
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 00:22

逢中必反
逢藍必共?
記唔記得我一年前同你講過:『鍾意喺天上飛自己搵食嘅雀仔同鍾意住喺籠中被飼養嘅雀仔,係兩個完全唔同嘅物種。』?
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 10:20

香港人係咪困咗係籠入面成百年既雀嚟哩?
一下就話放生(好似佛徒咁?),俾佢係大自然自由自在哩。。。
係靠害多過帶挈,好心做壞事
覺得悶嘅,睇場戲打場波好過啦... ...
龍井樹 發表於 2020/6/30 10:53

咁你仲唔去睇埸戲打埸波?
只有一班不滿主流教會嘅年青人出嚟唱 sing hallelujah。講藍,你擔心你嗰班堂會兄弟把啦...
龍井樹 發表於 2020/6/30 22:49

一個教會咁多人, 尤其係天主教會, 裡邊一定有黃, 有藍既。

黃藍造成社會撕裂, 在教會內也不例外。
有啲新教教會便說可唔可以『分色牧養』了。
可能未來有黃浸信, 藍浸信, 黃循, 藍循。。。。。
。我响所謂嘅主流教會大(指新教),見慣裡面嘅人藍到不得了;
龍井樹 發表於 2020/6/30 22:49

係咪你生活係窮鄉辟壞, 見到條溪就當主流, 
未見過長江, 黃河?

數人頭, 無一間新教教會人數可以超越天主教㗎喎。
當年教會試過搞在地上建立人間嘅天國,用法律、人為嘅力量嚟搞,結果都證明唔係咁簡單。
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 23:46

有問: 所指何事? 那年的事?
但若果林鄭宣稱得到上帝旨意出任特首,純粹只為討好香港為數不少的耶教徒,增加自己的正當性以及減少施政的阻力,則耶教不但只沒有起到教化社會的作用,
龍井樹 發表於 2020/7/2 13:24

林鄭2005年領洗, 那時仍未有人推她當特首, 她亦未有此意圖, 所以說領洗為上位, 不能成立。
共產黨更不會把「是教徒」視為勝任的元素。

『只為討好香港為數不少的耶教徒』
林鄭上位, 有需要「討好」選民嗎?
基督徒在香港人口中只佔 10%左右,
選舉委員會功能組別中按比例也不會超出10%
這個比例, 犯不著要用甚麼手段來拉票。

不似希特拉當年要用基督徒身份來吸選票。
邪徒與反邪教者之所以大纜絞唔埋,是因為反邪教者用理性去思考問題,而邪徒則以屎窟看問題。 ...
旁觀者 發表於 2020/7/3 23:40

擂漿棍,屎窟。。。就係你用既理性
又係妖教無能嘅遁詞。
    既然人有「自由意志」,講句屌「天主」屎窟都可以啩,點解又要喊打喊殺,要 ...
旁觀者 發表於 2020/7/4 23:07

你都享受緊高度自由旨意㗎哩,
你日日嚟少上主,屌瑪利亞,
唔通要通過條「國教法」,凡辱罵神名的都要送主教府審理咩
高級模式 | 發新話題
換一個