返回列表 回覆 發帖

看了新證據,你是增強了信心還是越來越大惑不解?

呢三個字, 通常都係面皮厚既人講既口頭禪
beebeechan 發表於 2020/4/30 13:22

冇野駁嗱?白痴佬!
#129得閒轉貼多啲文等版友笑下
beebeechan 發表於 2020/4/30 05:10

唔使貼幾多,貼妖徒有「三十三億」、「科普特語專家」、清末「官府有參與打教」,就叫版友笑到碌地。
冇野駁嗱?白痴佬!
leefeng 發表於 2020/5/1 02:22

呢到俾你兩條友搞到臭過屎坑公廁,
無乜野,
我都會出去透透, 索番啖靚空氣㗎嘛。
成日踎係到咩
   孔子都係述而不著?

孔子有三千弟子和七十二位精通六藝的弟子,三千弟子和七十二位精通六藝的弟子即時為孔子記述!

leefeng 發表於 2020/5/1 02:09

論語何時成書, 文學界都未有定論,
你就咁很肯定係弟子「即時為孔子記述!」
真係食咗偉哥都無你咁勁。

有研究既學者話有些章節可以是孔子第一代弟子記下,
有些片段, 就顯示是離孔子死後四, 五十年才寫下的,
這與福音記下耶穌行實的時差相若。

而且孔子的記述早過耶穌七百多年!七百多年啵,不是七百天!

leefeng 發表於 2020/5/1 02:09

記述早就地位高啲㗎咩?
咁依撒意亞書; 梅瑟五書仲早過論語幾百年添。

(另外, 孔子比耶穌早七百年既數字都係錯既, 暫不追究)
『反基貓』反中共反埋中國,大家理念不同,冇所謂恥不恥與為伍既!
我唔認同佢某些錯誤觀點,
但反基佢有對的觀點時,我唔會介意去引用,有乜問題?
leefeng 發表於 2020/5/1 02:20

我都唔係話你不恥與佢為伍, 你掹車邊掹唔切添哩,
我係話佢(香討的反基貓)不恥與你為伍喎,
因為你水準太劣, 影衰反基行列既質素。

你搵佢曾有引用你講過既話嚟駁人先好扮威哩,
你都無頭盔, 點威?!

咁既料, 點有得威
論語何時成書, 文學界都未有定論,
你就咁很肯定係弟子「即時為孔子記述!」
真係食咗偉哥都無你咁勁。

...
beebeechan 發表於 2020/5/1 03:30

有研究既學者話有些章節可以是孔子第一代弟子記下,
有些片段, 就顯示是離孔子死後四, 五十年才寫下的,
這與福音記下耶穌行實的時差相若。

《論語》是什麼時候寫的呢?是孔子過世後弟子在守喪時寫的

《論語》是什麼時候寫的呢?是孔子過世後弟子在守喪時寫的

leefeng 發表於 2020/5/7 07:54

唔知點解, 乜都係我可以知多你少少咁既

無錯, 弟子在守喪期間的確把孔子的話編成論語,
可是, 論語的原始版本, 經秦皇焚書, 多年戰火, 早己失傳。

後來便有多個版本, 說是論語: 齊論, 魯論, 古論。。。。都唔知邊個先係正宗版本勒。

再後來, 到東漢未年, 才由鄭玄編成, 為今日人所讀到的論語。

這已經是離孔子死後近五百年的事囉。

你話, 過程中有無失咗真呢
你(leefeng仔)咁膚淺既學識, 扮唔成有識之仕㗎啵。。。。仍需努力
(仲係要十分努力過款)
你(leefeng仔)要賣弄學識, 真係好似佢咁囉:

又無料, 又要曬出嚟
唔知點解, 乜都係我可以知多你少少咁既

無錯, 弟子在守喪期間的確把孔子的話編成論語,
可是, 論語 ...

你話, 過程中有無失咗真呢

beebeechan 發表於 2020/5/7 08:56

哦,原來聖經在過程中已經失咗真啦!
難怪聖經變性經,啱你呢種老淫蟲!
哦,原來聖經在過程中已經失咗真啦!
難怪聖經變性經,啱你呢種老淫蟲! ...
leefeng 發表於 2020/5/8 01:14

淫。。。。天生就有, 唔需要睇經㗎喎
(乜你仲未曉點淫?)

你想進修一下既話, 介紹本參考書俾你
啱你呢種老淫蟲! ...
leefeng 發表於 2020/5/8 01:14

照你既文意, 你都係淫虫, 只係唔夠我老。。。係咪咁?
照你既文意, 你都係淫虫, 只係唔夠我老。。。係咪咁?
beebeechan 發表於 2020/5/8 01:20

你件性母因為夠淫,一個女人淫三四件:神,大兵,約瑟,bbchan!
你件性母因為夠淫,一個女人淫三四件:神,大兵,約瑟,bbchan!
leefeng 發表於 2020/5/8 02:20

嘿。。。看!

我摑你一巴掌, 你唔夠本事摑番我, 
就走去摑企係我隔嚟個女人。。

咪即係黃曱甴咁囉, 俾警察打鑊甘, 又無本事還手, 
走去摑個女人。。。。(嗰條片又係你貼出既)
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13693&extra=page%3D1&page=2
嘿。。。看!

我摑你一巴掌, 你唔夠本事摑番我, 
就走去摑企係我隔嚟個女人。。

咪即係黃曱甴 ...
beebeechan 發表於 2020/5/8 02:40

你隔嚟個女人?馬利亞性母?
乜馬利亞性母不是很有power架咩?
原來可以比我摑到架?
咁水皮,乜叉性母黎架?流嘅!
你又穿你性母煲話佢無能?
小心你性母劈9你!
原來可以比我摑到架?
咁水皮,乜叉性母黎 ...
leefeng 發表於 2020/5/8 05:57

所以你只能在口舌上,文字上。。搏能取些快感?
(用文字來自慰?精神上的自瀆)
所以你只能在口舌上,文字上。。搏能取些快感?
(用文字來自慰?精神上的自瀆) ...
beebeechan 發表於 2020/5/8 06:42

你見都未見過你件性母,鬼影都冇隻,就大大聲話佢是係你隔嚟個女人?
你是不是又精神病發作之餘,用文字來自慰?精神上的自瀆咁呢?
你見都未見過你件性母,鬼影都冇隻,就大大聲話佢是係你隔嚟個女人?
你是不是又精神病發作之餘,用文字 ...
leefeng 2020/5/8 11:20 提交

我見你帖帖無母不歡,成日提住佢,原來你都係未見過㗎?
咁你咪即係對住空氣嚟自瀆囉?好白痴吓喎。
使唔使我發張靚模既.jpg 你應下生理上既需要咁呢。
你唔係俄南,滴咗落地都唔驚會被即殺既。
高級模式 | 發新話題
換一個