返回列表 回覆 發帖

[發問] 我今天吃了人肉,你信嗎?

版上過兩件低B反基講既野, 口吻同佢差唔多
beebeechan 發表於 2020/5/1 00:24

你爺爺教你已講到口水乾,有咁多神蹟可用而唔用,係咪戇鳩呀。
    為啥唔求移鼠俾你坐妖酋個位? 就唔使成世做個二打六,普普通通一個「神父」命你趷起屎窟,你就趷起屎窟;叫你踎響離教者之家門口,通地打滾,日夜哭閙,你就日夜哭閙。
    點極你都唔明,係咪白癡呀!
..
叫你踎響離教者之家門口,
旁觀者 發表於 2020/5/2 02:46

經上有話,牧羊人耶穌會放低99隻羊去尋回一隻迷羊。

呢到有戇狗,唔係一隻,仲係兩隻嘛。
你同魔幻紀呀嗎。
你同魔幻紀呀嗎。
旁觀者 發表於 2020/5/2 03:24

我地見你日日都念念不忘,要嚟睇下我地出咗乜野帖,
索番兩啖耶氣。。。。
我哋又點捨得離開哩
好似漆冬迦南婦人對耶穌講:
能由你檯上掉些餅碎落嚟餵餵,都係有福的
可以透露一下怎樣風馬牛唔相關嗎?
beebeechan 發表於 2020/5/2 00:19

佛教食齋係基於眾生平等、慈悲等概念,一隻蚊一隻烏蠅都可能係你累世嘅父母親戚;天主教齋戒係基於克己補贖,反省己罪敬禮天主,有啲似猶太人穿苦衣糞土灑頭徹夜祈禱嗰種意味?好中意食嘅嘢專登唔食,例如腐乳控唔食腐乳,朱古力控唔食朱古力等,最大象徵式公約數係唔食肉。我試過一日淨係食4片磅包。
天主教徒在四旬期(復活節前40天)要在星期五守齋,不吃肉。
豈非,當日便不能領聖體?

答案是: 不是喎, ...
beebeechan 發表於 2020/5/1 21:36

咁即係聖體都係齋,唔算肉啦,根本自己都承認變唔到人肉。
抽刀斷水 發表於 2020/5/2 15:21

呢個論題,又係前幾個月就講過
你睇番呢到既#16, #19
抽刀斷水 發表於 2020/5/2 15:21

你都係IT 人,我試下用IT話同你解說一下。

「你」在版上,用「抽刀斷水」作名,有你獨特的登入密碼,行文時有獨特的用字,用詞,語氣。。。這都是使版友能辨認出「你」。

那麼,有日我[beebeechan]盗用了你身份,「我」變成「你」,還用「抽刀斷水」作名,有你獨特的登入密碼,行文時用上你獨特的用字,用詞,語氣。。。

其他版友亞沙文,旁觀者,字大仔,乜乜超人。。。。仲以為係「你」在發言囉。
不過,實情發言的是「我」。

所以,聖體的餅,雖變成了「基督身體」,但一樣保留番威化餅時的特性: 圓形,白色,脆,有麵粉香味和味道。。

呢啲比喻,唔一定好貼切,希望有啲幫助。

有時,有意或無意,「我」發言時都會表露番「我」,例如:講下鹹野,粗粗地既話,少下人。。。。。咁醒目既版友就知「抽刀斷水」唔係「你」,係「我」[嗰條beebeechan嚟]。

有時,聖體都出下血,有肌肉組織俾人睇到 (唔知係有意定無意),餅是「耶穌身體」便露了出來,原來不是餅。
2009年3月,基督徒的李偉光弟兄在加拿大的灰狗巴士上,就飽餐了頓人肉:
    「古怪的中年人(李偉光弟兄) ...
旁觀者 發表於 2020/5/1 03:55

圣经有牧有经文支持人杀人吃人有用谢谢兄
他是木是根据圣经杀人吃肉有用谢谢兄
上流寄生族 發表於 2020/5/3 18:32

先饮为敬

以西结书 39:18
你们必吃勇士的肉,喝地上首领的血,就如吃公绵羊、羊羔、公山羊、公牛,都是巴珊的肥畜。

以西结书 39:20
你们必在我席上饱吃马匹和坐车的人,并勇士和一切的战士。 』这是主耶和华说的。
回覆 29# beebeechan

你已經盡咗力了,辛苦哂。
回覆  beebeechan

你已經盡咗力了,辛苦哂。
抽刀斷水 發表於 2020/5/3 21:54

出力與回報不相稱
先饮为敬
以西结书 39:18
你们必吃勇士的肉,喝地上首领的血,就如吃公绵羊、羊羔、公山羊、公牛, ...
上流寄生族 發表於 2020/5/3 18:36

這就是「上主」鼓勵妖徒吃人肉、喝人血的Fact check。謝謝!
中國小說裏,從前法場斬首,便會有愚民搶著拿饅頭去沾血吃,據說可以治癆症。
    基督教鬼徒每周也去鬼堂吃塊小餅、喝點葡萄酒,就話係吃移鼠嘅血、肉,可以同移鼠合為一體。移鼠是社會上嘅一名混混,吃落去只會搞臭自己。
    兩者事雖各異,但愚眜則一。
中國小說裏,從前法場斬首,便會有愚民搶著拿饅頭去沾血吃,據說可以治癆症。

旁觀者 發表於 2020/5/3 22:51

唔係小說講, 係令《丹麥神話》既中醫都係咁講,
仲係出自李時珍

吃人的中医
http://www.sinovision.net/home.php?mod=space&do=blog&uid=581822&id=392951

1578年中医大圣李时珍完成了《本草纲目》,鼓吹吃人对人有好处。他搜集药名时强调:“凡经人用者,皆不可遗”,“人部”举凡毛发、指甲、牙齿、屎尿、唾液、乳汁、眼泪、汗水、人骨、胞衣(紫河车)、体垢、月水、人势(阴茎)、人胆、结石……皆可入药。真是“吃人大全”!哈尔滨市一家饭店将中医传说的具有“神奇大补功效”的胎盘引上餐桌,并且打出醒目广告。当地市民责问:这不是吃人肉吗?

鲁迅目睹其父之死,家产被昂贵罕见的传统治疗手段消耗殆尽之后,远赴日本学习西医。在他的一个最悲凉的故事《药》(1919)中,一个绝望求医的老人用仅有的储蓄买通刽子手,在革命者被杀头的刹那,拿馒头去沾滚热的人血,乘血还热赶回家给病人吃了,听说可以治好痨病(肺结核)。现代中医之所以不能治肺结核了,就是因为现在处决犯人是枪毙,没有杀头的了,因此没有人血馒头,这怪不得中医啊!
呢啲先叫係 fact check , @旁觀者, 你學下野哩
「上主」每滅一個民族,就吃幾千處女,又教徒去吃人肉:
    「以西结书 39:18
    你们必吃勇士的肉,喝地上首领的血,就如吃公绵羊、羊羔、公山羊、公牛,都是巴珊的肥畜。
    以西结书 39:20
    你们必在我席上饱吃马匹和坐车的人,并勇士和一切的战士。 』这是主耶和华说的。」(此為網友上流寄生族提供)
    BB仔,你去Fact check 下先啦。
高級模式 | 發新話題
換一個