返回列表 回覆 發帖

[轉載] 看看彌撒聖祭現埸發生了甚麼(一)

我就見到你愈嚟愈無言。只能弄出六粒字。
好快就會變啞,去潛水
我係咁依都寫出幾十字哩 ...
beebeechan 發表於 2020/5/7 02:34

將本垃圾性經次次影印上来,唔止幾十字哩 !
將本垃圾性經次次影印上来,唔止幾十字哩 !
leefeng 發表於 2020/5/7 05:11

咁你只得「幾粒字」既家底,就唔好學人充闊
自己唔知自己衰。。。。唉
『有洋人撐腰』也應是1842年後的事
beebeechan 發表於 2020/5/7 01:16

鬼徒所到之處,蝦得就蝦,碰到硬嘢,就靠行賄、扮友善。天誅妖教禍紀亂法,非始於1842年:
「天主教者至其國(日本),國人信之,各授以秘術,自國王及民間閨閫,悉為所亂,一皈其教,死生不易,主者遂肆奸術,糾眾作亂。」清初.董含《三岡識略.卷六.普陀藏經》
    「細民願歸之(天主教)者,必先自斧其祖先神主及五祀神位……其主如所在地方,必與其長吏相結,厚饋遺,有事則官長徇庇之,以故其教益張。……康熙中,黃岡令劉公澤溥深惡之,議毀其廟,逐其人,胥吏有從其教者,懲以重典,不旬日而上官下檄,反責以多事,蓋錢可通神也。」清.梁章鉅《浪跡叢談.卷五.天主教》
    「嘉慶十二年(1807),有大班喇佛者,天主教之掌率也。約孟剌甲兵頭,以兵船十艘,窺伺安南,為安南所燼。」《辟邪紀實》引《粵中紀事》
十六世紀初,在美洲,土著幾乎都被殺清。
如果時間往上推,天主妖徒十五世紀初在印度果阿,就虐殺了數十萬阿星。
若再推到「救世主」,他發開口夢都要想「做王」,周圍蝦蝦霸霸、敲搾勒索,禍害人類,係一脈相承嘅。
.
「天主教者至其國(日本),國人信之,各授以秘術,自國王及民間閨閫,悉為所亂,一皈其教,死生不易,主者遂肆奸術,糾眾作亂。」清初.董含《三岡識略.卷六.普陀藏經》
    「細民願歸之(天主教)者,必先自斧其祖先神主及五祀神位……其主如所在地方,必與其長吏相結,厚饋遺,有事則官長徇庇之,以故其教益張。……康熙中,黃岡令劉公澤溥深惡之,議毀其廟,逐其人,胥吏有從其教者,懲以重典,不旬日而上官下檄,反責以多事,蓋錢可通神也。」清.梁章鉅《浪跡叢談.卷五.天主教》
旁觀者 發表於 2020/5/8 02:40

文言文嚟喎, 
你識唔識解㗎?

我唔識呀, 
你白話一次。。。。睇下點?
康熙中,黃岡令劉公澤溥深惡之,議毀其廟,逐其人,胥吏有從其教者,懲以重典,」清.梁章鉅《浪跡叢談.卷五.天主教》
旁觀者 發表於 2020/5/8 02:40

挑。。。。
咁就唔係教會有權有勢,
使人敢怒而不敢言哩。。。

你係撐我, 定係想打 leefeng 一巴掌?
文言文嚟喎, 
你識唔識解㗎?
我唔識呀, 
beebeechan 發表於 2020/5/8 02:45

唔識就返去幼稚園重頭讀起。
你係撐我, 定係想打 leefeng 一巴掌? ...
beebeechan 發表於 2020/5/8 02:48

爺爺就冇興趣,你去搵「神父」「撐」啦。
爺爺就冇興趣,你去搵「神父」「撐」啦。
旁觀者 發表於 2020/5/8 02:58

帖 #26 與 #27
說明你乜都唔得
只有一樣你認得
係擂漿棍插屎窟
爺爺唔使多,只用一招,用支擂漿棍提送你屁眼就够。
爺爺唔使多,只用一招,用支擂漿棍提送你屁眼就够。
旁觀者 發表於 2020/5/9 03:29

我咪話你只得一樣囉....
又無批錯喎

插過屁眼的擂漿棍, 好味!

請你食
高級模式 | 發新話題
換一個