返回列表 回覆 發帖

9分鐘了解宗教有什麼樣的貢獻

這位蒟蒻兄講出了匪夷所思的情況,就是移鼠屌自己老母,卻生出了自己!正常人實在無法了解。 ...
旁觀者 發表於 2020/5/17 04:47

唔難指出你呢個睇法點樣錯:

一道白光穿過三菱鏡, 出現紅橙黃綠青藍紫

你會說: 紅光即係藍光? 黃光即係紫光?
紅就係紅, 黃就係黃, 你㿢未?

聖父聖子係同一個神, 但唔係一樣既,
就如紅光, 藍光都係來自同一個光束

想學野就正正經經學, 
唔係聽聽埋埋啲唔三唔四既人講神學
仲用呢個「標準」用黎排除咗其他基督教思想,將佢哋打成「異端」,其實好鬼血腥架。
抽刀斷水 發表於 2020/5/17 21:45

三位一體難解釋唶, 
歷史就唔難啵。

歷史上那裡有因為爭三位一體就打起來的史實先?
16, 17世紀打得幾血腥既新教與羅馬教會, 都唔係因為拗三位一體唶,
佢地大家都信呢樣㗎喎。
仲用呢個「標準」用黎排除咗其他基督教思想,將佢哋打成「異端」,

其實三位一體, 係新教與天主教最易達成共識既信理嚟。
並不是導致分裂。
為解釋「上帝是神、耶穌又是神,但卻只有一個神?」而創作出來的「三位一體」,聖經無清楚解說,後人解極都 ...

好似用佢咁既思維來思考:
就是移鼠屌自己老母,卻生出了自己!

當然解極都唔會明
BB仔,讀下書啦。
    宗教改革(1517)後,興起了質疑三位一體論的不同教派,它們或被斥為異端,或遭殺戮。
    阿明尼烏派Arminians,論點認為「聖父」在地位上,尊嚴上以及權力上,比「聖子」、「聖靈」,更為崇高。1618年,奧蘭治親王和尼德蘭北方省份的執政摩里斯,召開有歐洲各國新教代表參加的宗教會議,會議將阿明尼烏派定為異端,並懲處了二百多位該派領袖,其中奧登巴恩維爾特,被公開斬首。(見百度百科.阿明尼烏派)
旁觀者 發表於 2020/5/18 03:17

你呢帖真係仲衰過「丹麥中醫神話」。

小學雞學人講微積分三角幾何咁,唔識既以為你好醒,
有識之仕一睇:
根本唔係去 fact check ,一眼就睇到你係「講膠所」主席。
BB仔,讀下書啦。
    宗教改革(1517)後,興起了質疑三位一體論的不同教派,它們或被斥為異端,或遭殺戮。
    阿明尼烏派Arminians,論點認為「聖父」在地位上,尊嚴上以及權力上,比「聖子」、「聖靈」,更為崇高。1618年,奧蘭治親王和尼德蘭北方省份的執政摩里斯,召開有歐洲各國新教代表參加的宗教會議,會議將阿明尼烏派定為異端,並懲處了二百多位該派領袖,其中奧登巴恩維爾特,被公開斬首。(見百度百科.阿明尼烏派)
旁觀者 發表於 2020/5/18 03:17

阿明尼派與新教分裂,都唔係因在三位一體上既分歧,
係佢地唔妥卡爾文講救恩係神預定,只預定給他所挑選的一小撮人。

都唔知應該係邊個要去多讀書
對異端歷史有興趣的朋友,可看以下連結入門:
抽刀斷水 發表於 2020/5/18 21:27

我有興趣㗎喎

你都知我一向鍾意 fact check 一下先信㗎哩,尺尺之後,
又俾我發現呢頁
https://ffrf.org/outreach/item/12656-heresy
既作者: Barbara G. Walker 根本都唔係乜史學者,神學家嚟。

無錯佢係作家,不過又睇睇佢既專長寫作領域係乜先:

https://www.biblio.com/barbara-g-walker/author/8269
明顯神學唔係佢專長,或受過這方面訓練研究,佢寫編織先係長項。

佢文中所講既野,都係左抄右引其他反基,無神論者早講過既野。
血腥咪又係燒布魯特,燒塞爾韋特呢啲崎屎

好似話亞鼎爺突然唔講武打,唔講廚藝,去講打網球心得,你話又幾權威?
(所以,我無屣時間去睇過篇「長篇小論」勒)
搵啲好啲既介紹好喎
對異端歷史有興趣的朋友,可看以下連結入門:
抽刀斷水 發表於 2020/5/18 21:27

其實你心想講乜, 咪直接講囉
唔使叫人睇呢睇擼, 然後估下你想講乜。
(又唔係一定估得啱)

男人老狗, 唔使咁隠晦既
研究神學既人即係吃教會碗飯,你想個結果點啫?難得有業餘無受金錢操控勢力操控既人去探討有關議題 ...
抽刀斷水 發表於 2020/5/18 23:53

#15 既焦點唔係針對Barbara G. Walker係咪基督徒,係睇佢有無足夠既學術背景來說這些評論。

研究神學,聖經既人唔一定係食教會飯,由教會供養操控既。
呢位人兄就係幾有名氣既神學家,對經文有一定躦研。
不過,佢唔係信耶穌既,而且仲係反反地基。

係佢幾本著作中,對教會中世紀打壓異端事上,都無濫用「血腥」,「殘暴」呢啲在網絡上被反基仔常引用既字眼。
太複雜!異端原來是天主教及基督教的超級禁區!踩中地雷者,無一倖免,會死於千刀萬鍋之下!

難怪旁觀者及亞瘋之流會這麼積極反對天主教及基督教。我就寧願專門研究佛學好過。
哈佛專家 發表於 2020/5/19 00:10

阿育王經毘多輸柯因緣品記載。
佛教最大的支持者阿育王上台後, 將佛教定為官方信仰。 迫害境內的異教徒。僅在一個小國就屠殺了十萬多名非佛教徒。甚至將異教徒全家活活燒死屋中。
在阿育王暴虐的統治下,異教徒奮起反抗,殺死了信奉佛教出家的阿育王弟弟毘多輸柯。最終導致迫害的停止

你知道佛教中也有這些血腥, 又會唔會信番耶穌咁呢?

你既信仰立埸, 不嘍都係海鮮價, 日日唔同
唔够人講就生安白造個「丹麥神醫」出來。

旁觀者 發表於 2020/5/19 03:50

你竟然話我生安白造?
有啲不要臉啵!

你搏人唔記得係邊個拎個丹麥神話出嚟咩

(呢個丹麥神話狗翕, 係你壇上既污點嚟, 當然你唔想人提)
一神教包括基督教(新、舊教)及伊斯蘭教,這兩躝癱不容異物,凡與它們意見不同者均要殺死,
旁觀者 發表於 2020/5/19 03:58

你鬧耶穌咁多年都仲未見你死
已經証明咗你講既係廢
你爺爺有講「丹麥神話」咩,攞出來睇下!
    冇嘢講就唔好講東講西,轉移視線嘞。 ...
旁觀者 發表於 2020/5/19 04:05

唔難喎, 仲新鮮熱辣, 未滿月

信仰與中西醫的關係...之帖 #109
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13689&extra=&page=6

#111 就係你俾我插到菊花都爆哂既回應
(至今你連一句都駁不了)
你爺爺有講「丹麥神話」咩,攞出來睇下!
    冇嘢講就唔好講東講西,轉移視線嘞。 ...
旁觀者 發表於 2020/5/19 04:05

為防你呢啲唔要臉既小人毀屍滅蹟, 死無對証,
我截咗個圖存檔先
9唔9拎出嚟哂下太陽
「歷史上那裡有因為爭三位一體就打起來的史實先?」
    BB仔,你爺爺嘅貼,係賞你一支擂漿棍,提送你屁眼 ...
旁觀者 發表於 2020/5/19 03:53

見你咁鍾意擂漿棍插屁眼, 
送俾你勒:

等你可以日插夜插
leefeng 發表於 2020/5/19 04:24

你都唔知呢到講緊乜
你彈番去香討扮超人哩
你好快就會有貞女產子生個性子椰酥出黎為你代罪釘十字架!
leefeng 發表於 2020/5/19 04:40

聖子, 蒜茸蒸。。好味!

同椰酥就唔係好夾味, 唔好一齊食
冇嘢睇,你當孌童,係俾「神父」插到爆菊,唔好將自己感受,當係人哋。 ...
旁觀者 發表於 2020/5/19 04:39

唔知你翕乜春下揪

寫一帖二十幾字文都一沱屎咁
冇嘢講又講東講西。
旁觀者 發表於 2020/5/19 04:47

講閪都得

你講屎窟, 我唔講西, 點襯得到你咁賤呢

竹門對竹門嘛, 唔通你想竹門對我鐵閘咩
高級模式 | 發新話題
換一個