返回列表 回覆 發帖

9分鐘了解宗教有什麼樣的貢獻

這位蒟蒻兄講出了匪夷所思的情況,就是移鼠屌自己老母,卻生出了自己!正常人實在無法了解。
歷史上那裡有因為爭三位一體就打起來的史實先?
beebeechan 發表於 2020/5/17 22:21

BB仔,讀下書啦。
    宗教改革(1517)後,興起了質疑三位一體論的不同教派,它們或被斥為異端,或遭殺戮。
    阿明尼烏派Arminians,論點認為「聖父」在地位上,尊嚴上以及權力上,比「聖子」、「聖靈」,更為崇高。1618年,奧蘭治親王和尼德蘭北方省份的執政摩里斯,召開有歐洲各國新教代表參加的宗教會議,會議將阿明尼烏派定為異端,並懲處了二百多位該派領袖,其中奧登巴恩維爾特,被公開斬首。(見百度百科.阿明尼烏派)
https://baike.baidu.com/item/%E9 ... C%E4%B9%8C%E6%B4%BE
    一位論派unitarianism,是否認三位一體和基督的神性的基督教派別。
    此派別強調上帝只有一位,並不如傳統基督教相信上帝由三個位格(即聖父、聖子和聖靈)組成。由於“三位一體”這詞並沒有在《聖經》上出現,三位一體論只是通過根據經文的上下文及前後聯繫推理,到西元四世紀後的大公會議才確立,是故受到一位論派所質疑。早在尼西亞會議中,主張上帝只是一位和耶穌不具有完全的神性的論調(由阿里烏派提出)就曾被教會定為異端。
    直到宗教改革時期,強調《聖經》為信仰的唯一根據,再次提倡“一位論”。但隨即遭到天主教反對,而新教的主要改革家馬丁·路德、加爾文和慈運理等都加以反對。當時,任何人如果支持“一位元論”都會被迫害,有支持者曾因此而被捕、遭囚禁和處死。(見百度百科.唯一神教派)
https://baike.baidu.com/item/%E5 ... &fromid=5266663
當然解極都唔會明
beebeechan 發表於 2020/5/18 00:24

邪教之所以為邪,是因它有悖於傳統倫理道德。
    BB仔,既然你咁明,何不學移鼠?
你呢帖真係仲衰過「丹麥中醫神話」。
小學雞學人講微積分三角幾何咁,唔識既以為你好醒,
有識之仕一睇:
根本唔係去 fact check ,一眼就睇到你係「講膠所」主席。
beebeechan 發表於 2020/5/18 04:29

唔够人講就生安白造個「丹麥神醫」出來。
    BB仔,你可有Fact check過,你哋鬼徒能摸好武肺病人、跳入個熔爐可以「永遠不見死」?
「歷史上那裡有因為爭三位一體就打起來的史實先?」
    BB仔,你爺爺嘅貼,係賞你一支擂漿棍,提送你屁眼:講明妖教唔單只打起來,而且見血。
異端原來是天主教及基督教的超級禁區!踩中地雷者,無一倖免,會死於千刀萬鍋之下!
哈佛專家 發表於 2020/5/19 00:10

一神教包括基督教(新、舊教)及伊斯蘭教,這兩躝癱不容異物,凡與它們意見不同者均要殺死,是人類文明嘅恥辱。
你爺爺有講「丹麥神話」咩,攞出來睇下!
    冇嘢講就唔好講東講西,轉移視線嘞。
信仰與中西醫的關係...之帖 #109
https://exchristian.hk/forum/vie ... p;extra=&page=6
111 就係你俾我插到菊花都爆哂既回應
https://exchristian.hk/forum/viewth ...
beebeechan 發表於 2020/5/19 04:11

冇嘢睇,你當孌童,係俾「神父」插到爆菊,唔好將自己感受,當係人哋。
你都唔知呢到講緊乜
beebeechan 發表於 2020/5/19 04:25

已經講得明白不過,只有你呢種2個低嘅先唔明啫。
冇嘢講又講東講西。
冇嘢講就盲攀瞎附,作啲嘢出嚟。
    BB仔,你只係妖教豢餋嘅一個無賴潑皮,最大能耐就係滿地打滾,日夜哭閙。
你爺爺有講有病俾中醫摸下就好,就拿出實證,拿不出來,只能更彰顯你無賴潑皮嘅本性。
你爺爺如何將中醫神化? 你爺爺已講的很清楚,中、西醫是不同體系,有些病西醫醫治較好,有些病中醫效果較佳。
    唔够人講就胡亂作嘢,無謂耍無賴潑皮招數咯。
    要講神話,妖書就大把:
    有病俾妖徒摸下就好。
    鬼徒可以「永遠不見死」。
    鬼徒「永不饑渴」。
    鬼徒「得著百倍」。
    鬼徒唔怕食毒物。
    鬼徒天下無敵。
    有鬼徒就中, 西醫都收檔.
你爺爺有講唔好崇洋咩? 唔好講東講西嘞,西方最垃圾嘅嘢就係搞混在裏面嘅基督邪教。
    你爺爺講的是中、西醫各有所長。基督邪教真係好嘢,有啥病俾妖徒摸下就好,中、西醫都冇啖好食咯。
BB,令你爺爺想起係吹哨子嘅聲音,即係淨係識吹。
高級模式 | 發新話題
換一個