返回列表 回覆 發帖

邪教入侵香港?

最弊係「推廣宗教」被認為係慈善準則之一,呢點必須要改變!
抽刀斷水 發表於 2020/5/24 14:36

有點似今日在銅鑼灣騷亂現埸, 卦個牌, 穿件背心就話係記者, 有採訪自由, 
阻住差人做野嗰啲。
警察叫佢地行埋一邊就話防礙新聞自由。
呢點都要改變。

要保障新聞自由, 便要容忍呢啲卦羊頭賣狗肉既記者。
要保障宗教自由時, 也要容忍一些搏大霧抽油水既教會。
傳教不被視為慈善,並不代表你無自由傳教喎,唔好混肴視聽啦。
抽刀斷水 發表於 2020/5/24 22:46

有問, 那類機構才有資格被定為慈善機構先。
再問, 教會有那些項目是應該繳稅
1. 你仲未睇?
2. 慈善機構如在港經營行業或業務,而得自該行業或業務的利潤不符合《稅務條例》第88 ...
抽刀斷水 發表於 2020/5/27 20:25

原來你都知教會不是甚麼都免繳稅的
根據我同教徒之間的探討,發現都只是人云亦云,沒有一定客觀的標準。

見: ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/10 16:31

你唔係經討論後得出「人云亦云」既結論
你係一早攬住「人云亦云」嚟討論。成個論串你都係推銷「人云亦云」。。
不過, 我都無買。
如何分別到所返的教會是聖經純正的教會?憑那方面資料可以分辨到所返的教會是暗藏極端的教導呢 ? ...
Guest from 123.203.214.x 發表於 2023/1/10 11:46

又即係咁, 無準確既定義來定怎樣才是「麻甩佬」。。
在眾女眼中, 又好容易一眼睇出地鐵車廂中邊啲係麻甩佬嚟, 唔係型男,帥哥,乜總物總, 鮮肉。
N-1 被受害人揭發,已經91頁,未被揭發的究竟有幾多呢?
leefeng 發表於 2023/1/10 12:17

本壇泥膠屎料集
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14463&extra=page%3D1&page=3
都去到(11)
(仲有未有時間整理的)
高級模式 | 發新話題
換一個