返回列表 回覆 發帖

[發問] 藍絲黃絲誰獲勝?

幫屋企人趨吉避凶,我唔認為咁就算係個自私嘅罪人囉...

相反,上帝只係老吹個天堂出嚟呃住你,你就連屋企 ...
龍井樹 發表於 2020/5/27 12:13

你諗得太多喇,成日諗我個心諗乜,而且冇次估得啱,而且估得啱估唔啱對你都冇乜影響,好似冇乜意義噉。
你諗得太多喇,成日諗我個心諗乜,而且冇次估得啱,而且估得啱估唔啱對你都冇乜影響,好似冇乜意義噉。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/27 13:25

只係個假設嘅"你",你無需要對號入座丫。

而且你都戴定頭盔,話自己只係罪人團體入面嘅罪人、自私自利,日日祈禱克己整呢整老呢...
只係個假設嘅"你",你無需要對號入座丫。

而且你都戴定頭盔,話自己只係罪人團體入面嘅罪人、自私自利, ...
龍井樹 發表於 2020/5/27 14:15

Ok,假設嘅嘢唔講,如果你有黃或藍嘅色彩,方唔方便就本帖問題畀個答案?如果兩種色都唔係或者唔想講就當我冇講過啦。
Ok,假設嘅嘢唔講,如果你有黃或藍嘅色彩,方唔方便就本帖問題畀個答案?如果兩種色都唔係或者唔想講就當 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/27 16:54

我睇到嘅係,邊一邊贏都好,香港都係死梗嘅。當然你可以話,香港人仲响度,香港又冇俾核彈炸到灰飛煙滅,點算死呢?但如果香港唔再係國際金融中心,呢個香港就唔係我由細長大生活開嘅香港囉...

奉勸一句,趁美國未宣佈禁止港元緊釘美元(取消聯繫匯率),有閒錢嘅話換晒做美元會安全啲。
我睇到嘅係,邊一邊贏都好,香港都係死梗嘅。當然你可以話,香港人仲响度,香港又冇俾核彈炸到灰飛煙滅, ...
龍井樹 發表於 2020/5/27 17:12

多謝你提醒,我大半年前換曬啦,而家諗緊點樣擺去外國,以策萬全,避免一鋪清袋。
..
係邊個撒旦又有乜關係呢?呢個網前身都只係新聞組入面嘅基督教版,邊個人扮邊個,雖然仲有 IP address 可以認,但只要係講我想講嘅嘢,你將自己改名做龍井樹我一啲都唔介意。至於用我名去撩交嗌,意圖破壞他人名聲嘅,熟我嘅人會認出佢係改名西,唔熟我嘅我根本都理得佢。
龍井樹 發表於 2020/5/27 08:56

乜出現過A貨龍井咩?
當然現代嘅正常人都唔會認為呢個故事有一個 happy ending,只有嗰啲思想仍然停留响石器時代,視兒女為牛羊豬馬一樣嘅私人財產嘅人,先會覺得約伯係因禍得福,上帝要藉住賭局去俾張好牌約伯上啫
龍井樹 發表於 2020/5/27 08:56

如果作者把結尾寫成是約伯潦倒,橫死街頭,但約伯仍堅信不移,
是否會更貼現實。
金山找約咗葉問去你屋企決鬥,關心佢哋邊個會贏,不如擔心下自己間屋俾人打爛晒好過。
如果作者把結尾寫成是約伯潦倒,橫死街頭,但約伯仍堅信不移,
是否會更貼現實。 ...
beebeechan 發表於 2020/5/28 02:09

財產當然要有賠償,健康亦都應該恢復,寂寞需要有人陪伴;死去嘅親人,上帝應該叫佢哋復活,然後俾佢哋同約伯聚下,承諾佢哋會到天國享福,响約伯面前接佢哋上天,呢個先係完滿結局。

上帝唔駛我教掛?不過耶經作者就係古人,就係將子女當成豬馬牛羊一樣嘅私人財產,而佢作約伯記嘅目標讀者都係同佢一樣擁有共同價值觀嘅人。
財產當然要有賠償,健康亦都應該恢復,寂寞需要有人陪伴;死去嘅親人,上帝應該叫佢哋復活,然後俾佢哋同 ...
龍井樹 發表於 2020/5/28 08:48

大家睇野角度唔同啫。一個發酒癲係都要衝出海嘯大浪湧緊埋嚟嘅大海游水嘅醉酒佬,冇人够佢大力掹唔到佢返轉頭,我就情願用麻醉槍啪暈佢或者兜頭摳佢一棍撲暈佢,然後抬佢去醫院好過任得去標出大海。
分別就係你覺得人同天主同level同智商,我就認為人同天主比連細菌都不如。

我哋人生在世就好似睇到刺繡圖畫背面胡亂交錯嘅線條,絲毫睇唔出係一幅乜嘢圖畫,只有將畫反轉嚟睇正面先至能够真相大白,我哋死亡嘅時候就係畫面反轉嘅一刻。
金山找約咗葉問去你屋企決鬥,關心佢哋邊個會贏,不如擔心下自己間屋俾人打爛晒好過。 ...
龍井樹 發表於 2020/5/28 08:28

我開本帖唔係講緊間屋有冇畀人打爛嘅問題,而係想表達喺任何大風大浪中我都絕對信賴天主,另外想知道黃藍嘅初衷真唔真心,綜合幾個網站嘅調查結果,beebeechan係唯一一個肯明確表態嘅藍絲,我對chan生呢點甚為敬佩。

粗略總結後基本上我嘅印象就係:藍絲可能係現代版『葉公好龍』同『床板夾XX』,暂時得一個肯誠實講嘢;而黃絲就好似斯巴達戰狼300,言行一致。
見你講嘢講到一舊舊,本來我都唔打算繼續回。

世界又唔係得黃同藍,而且你絕對信賴天主,都不過係留响罪人團體入面繼續做個罪人啫,你理得人有幾真誠丫... 宜家攬炒在即,有能力而又唔走嘅,嗰個咪就真誠囉,網上吹水又點可以當真呢?
財產當然要有賠償,健康亦都應該恢復,寂寞需要有人陪伴;死去嘅親人,上帝應該叫佢哋復活,然後俾佢哋同約伯聚下,承諾佢哋會到天國享福,响約伯面前接佢哋上天,呢個先係完滿結局。

上帝唔駛我教掛?不過耶經作者就係古人,就係將子女當成豬馬牛羊一樣嘅私人財產,而佢作約伯記嘅目標讀者都係同佢一樣擁有共同價值觀嘅人。
龍井樹 發表於 2020/5/28 08:48

約伯傳一開頭就話約伯有十個兒女: 七個衰仔,三個衰女!
約伯每日都要為佢地每人獻燔祭來贖罪。

如結尾好似你咁講:上帝應該叫佢哋復活,然後俾佢哋同約伯聚下
咁約伯又要對住十條頂心杉, 同開始時一樣? 咁唔係 happy ending 嚟喎。

結尾約伯又得番十個兒女, 七個仔既品格無交代, 三個女就讚到頂呱呱勒。

正如你話:有閒錢嘅話換晒港元做美元會安全啲。十個衰仔衰女換十個乖仔乖女先係happy ending.

如結尾 ...
beebeechan 發表於 2020/5/28 15:53

衰仔有衰仔嘅功能,係一個好勁嘅靈修課程導師,不過唔係人人都肯學或者學得好呢堂課,對此我深有體會。

如結尾 ...
beebeechan 發表於 2020/5/28 15:53

你響呢度講就好,如果俾你啲衰仔衰女聽到,原來你個衰老豆係恨不得換走晒佢哋,佢哋再衰啲趕你出街都有知。
大家睇野角度唔同啫。一個發酒癲係都要衝出海嘯大浪湧緊埋嚟嘅大海游水嘅醉酒佬,冇人够佢大力掹唔到佢返 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/28 10:55

你啲口吻學到似十足補藥黨祈福黨咁嘅?
"嗱,你拎舊錢出嚟我幫你作個法,你一日三次向舊錢三跪九叩,三日後你就知道我有冇料到㗎啦..."
三日之後,當你打開包錢,裡面包住嘅當然係報紙啦。

你去用你嘅理由,套用响其他所有宗教之上,其實都一樣成立㗎喎。之不過你遇啱嘅嗰個係耶教,所以信咗耶教之嘛。當初如果向你傳教嘅係回教徒,你都一樣可以用同樣理由去信安拉真主。
你啲口吻學到似十足補藥黨祈福黨咁嘅?
"嗱,你拎舊錢出嚟我幫你作個法,你一日三次向舊錢三跪九叩,三日 ...
龍井樹 發表於 2020/5/28 16:44

有人傳過喎,逐頁揭本古蘭經同我傾咗幾日,我都冇信。
To: 逃出魔幻紀

我算唔算黃絲?定係當我傻左?
有人傳過喎,逐頁揭本古蘭經同我傾咗幾日,我都冇信。
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/28 22:13

咁即係,你講嗰啲:"死亡嘅時候就能够真相大白..." 根本唔成你信耶神嘅理由囉,明未?
分別就係你覺得人同天主同level同智商,我就認為人同天主比連細菌都不如。
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/28 10:55

以我理解,人嘅標準應該比神嘅標準低,只屬初階。但如果連人嘅標準都達唔到,你就同我講其實佢標準點高點高,係咪似講緊笑話呢?
高級模式 | 發新話題
換一個