返回列表 回覆 發帖

答哈佛專家

哈佛專家撤銷咗一個帖,佢喺該帖話基督徒認為信耶穌唔會受都魔鬼嘅攻擊,我認為呢個觀點絕對錯誤,雖然撤咗帖,我都補充追答下:

我係基督徒,我認為信耶穌會受到魔鬼嘅攻擊,而且肯定會,神父等神職人員受攻擊的頻率最高程度最嚴重。
『耶穌遂把他們叫來,用比喻向他們說:「撒殫怎能驅逐撒殫呢?一國若自相紛爭,那國就不能存立;一家若自相紛爭,那家也將不能存立。撒殫若起來自相攻擊紛爭,也就不能存立,必要滅亡。決沒有人能進入壯士的家,搶劫他的家具的,除非先把那壯士捆起來,然後搶劫他的家。』(谷3:23-27)
一個人一個家一個國,係冇理由攻擊自己、攻擊自己屋企、或者攻擊自己嘅國嘅,只會攻擊外人嘅啫。耶穌嘅仇家多,受到攻擊係咪好合邏輯?至於攻唔攻得入,就要視乎受攻擊者嘅信德嘞。
唔明白你的意思。信耶穌也一樣會被鬼附身嗎?譬如說,我信一些耶穌,我也會被鬼附身嗎?照你所說,跟許多基督徒相反。多數基督徒認為,信耶穌不會被鬼附身,而且更能驅魔。何以你的見解有些不同呢?

dior13dior13是敵基督的。他就認為,信耶穌容易惹鬼上身。你認為如何呢?(他有援引聖經的經文)
「全知」嘅「上帝」曾叫魔鬼去試探移鼠够唔够料「做王」,牠們本就是一家。
唔明白你的意思。信耶穌也一樣會被鬼附身嗎?
哈佛專家 發表於 2020/6/5 18:29

人地只係話「受到魔鬼嘅攻擊」,
你就變了「被鬼附身」。
唔明白你的意思。信耶穌也一樣會被鬼附身嗎?譬如說,我信一些耶穌,我也會被鬼附身嗎?照你所說,跟許多基 ...

受攻擊同附魔係兩件事,受攻擊唔一定會附魔(因為魔鬼唔夠受攻擊者硬淨),附魔就係受到攻擊嘅後果(因為唔夠魔鬼打)。旁觀者舉嘅例係一個好好嘅說明,耶穌本人都受到魔鬼嘅攻擊,何況我哋呢啲二打六。我嘅經驗,有個教友喺朝拜聖體室入面,當住耶穌聖體面前發癲,佢哋下躝來躝去又話要攻擊耶穌又剩,其他教友一齊專心念咗好多經佢先至淨返落嚟,單嘢搞咗好耐好濕滯,原來佢屋企擺咗三個福祿壽,人哋叫佢揼咗佢佢又唔制,話一路擺開都幾順風順水,作為擺設都幾好吖咁話,即係佢個心對啲公仔仲有依戀,信德唔夠,咁啲魔咪嚟搞佢囉。
我話家唔會攻擊自己家國唔會攻擊自己國,意思係話基督徒受到魔鬼攻擊好正常,正正說明咗耶穌基督同魔鬼係對家仇人,只要你根據呢個邏輯去諗,就會睇得清好多嘢㗎喇。
有些唔明白你的意思。你話神父及主教之類的人最容易受魔鬼攻擊。是否這些人最容易被魔鬼附身?你舉的例子同樣叫人唔明白。事主的屋企中的福祿壽入面的魔鬼如何會攻擊硬淨的耶穌?一定有更深的原因或其他的原因,導致事主對耶穌不敬。

以我的經驗為例,我有時會懷疑信耶穌比較容易惹鬼上身。但我信一些耶穌時,身心並無任何異樣。只是有些不愉快。我覺得信耶穌不如信觀音更加愉快。我現在因為媽咪努力念大悲咒及地藏經等,我覺得沒有那麼容易被魔鬼附身。

照你所講,西藏密宗豈不是魔鬼作出來的宗教?信西藏密宗的人很容易被魔鬼附身?我猜得對嗎?我覺得這種想法與事實不符。西藏密宗真的很靈。很多信西藏密宗的人正常地生活。

我見過好多精神病人或精神病康復者信耶穌。他們在患病之前或之後信耶穌。是否信耶穌的精神病康復者容易被魔鬼附身?請指教。
有些唔明白你的意思。你話神父及主教之類的人最容易受魔鬼攻擊。是否這些人最容易被魔鬼附身?你舉的例子同 ...
哈佛專家 發表於 2020/6/6 01:48

你猜得不對。關於你的情況,我曾經明示暗示過很多次,甚至畫公仔畫出腸,但係你都收唔到,呢個係你嘅天線接收角度問題,你嘅堅持決定咗你嘅信仰立場喺邊。福祿壽冇魔鬼,問題係嗰個人對福祿壽有依賴,佢嘅心已經產生咗裂縫,魔鬼就從呢條裂縫入去攻擊佢,想阻止佢信耶穌,就係咁簡單。我自己就一啲都唔怕魔鬼附身之類,因為我一啲都唔驚佢,堅信耶穌,魔鬼魚鼓勵搵我晦氣,我會同佢打到死打到斷氣都唔會投降,所以魔鬼嚟搞我嗰陣好喝佢一聲佢就冇咗影。
如果世界/人類都是耶穌製造出來,(耶穌死蠢自己製造撒旦去打自己?)
如果耶穌已經代 L 咗世界所有的罪,(包括淨化或消滅罪惡)
竟然仍然有撒旦同罪惡攻擊自己?
證明耶穌係廢柴!!!
耶穌嘅仇家多,受到攻擊係咪好合邏輯?
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/5 15:06

一個創世救世主,自己製造仇家來攻擊自己?白痴成咁?
難怪拜耶穌係會變白痴!
我自己的情形,我覺得媽咪幫我念大悲咒及地藏經之後,我好好多;加上自己又恢復念六字大明及釋迦牟尼佛心咒等,尤其是六字大明,真係幫我唔少。我發覺魔鬼沒有那麼容易附我身,亦沒有那麼容易騷擾我。而佛菩薩是要感化魔鬼改過向善,不再為禍人類。所以,佛菩薩對魔鬼好像也是慈悲的,並非我要消滅你那類。

但最近我看旁觀者及你瘋的言論看得多,開始產生幻覺,覺得信耶穌等於信邪教。呢種又係乜野情形?請指教。
我自己的情形,我覺得媽咪幫我念大悲咒及地藏經之後,我好好多;加上自己又恢復念六字大明及釋迦牟尼佛心咒 ...
哈佛專家 發表於 2020/6/6 08:03

我已經講曬啦,講到好明好白㗎喇,再講白D就唔係咁好啦。你嘅天線角度同立場決定咗你嘅接收效果同理解。
講開魔鬼攻擊,有一個神父嘅經驗仲頂癮,佢話魔鬼最驚XXXX(我唔講出嗰樣嘢嘅名以免大家執著變成迷信),每當佢受到魔鬼攻擊嘅時候,佢就用嗰樣嘢掟隻鬼,超搞笑。
你唔講果個應該叫十字架
你唔講果個應該叫十字架
哈佛專家 發表於 2020/6/6 12:20

唔係喎,你估錯咗,不過我唔再講啦,費事你估一百次,終有一次估啱
旁觀者舉嘅例係一個好好嘅說明,耶穌本人都受到魔鬼嘅攻擊
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/5 23:52

我没說耶穌受「魔鬼」攻擊,只是說「上帝」、「魔鬼」、移鼠本就是一家人。閣下理解能力真和BB仔一樣。
    何況,做移鼠條靚都天下無敵,會怕「魔鬼」攻擊?
基督徒均有精神病,成日幻想有「魔鬼」,也就不出奇了。
基督徒均有精神病,成日幻想有「魔鬼」,也就不出奇了。
旁觀者 發表於 2020/6/6 21:48

你都成日幻想有條擂漿棍哩。。。。
其實係枝牙籤
我又發神經:信耶穌基督,得民主自由,打敗共產黨!

信耶穌,得永生。

信耶穌基督,得民主自由。

耶穌是個害人精,共產黨是個大救星。(一時一樣)

共產黨是個害人精,耶穌是個大救星。(一時一樣)
我信一些耶穌 ...

首先,唔會有信一啲耶穌呢回事。我知道你唔係話有好多個耶穌,你只係信其中幾個;你係信耶經入面所謂嘅耶穌言論嘅其中某些言論。咁樣講,即係你有你自己嘅準則,耶穌講嘢符合你某啲準則,你信;否則,就係唔信。換句話說講,你信嘅係你心入面嘅嗰套準則,而唔係耶穌。

我自己的情形,我覺得媽咪幫我念大悲咒及地藏經之後,我好好多;加上自己又恢復念六字大明及釋迦牟尼佛心咒 ...
哈佛專家 發表於 2020/6/6 08:03

其次,你唔係乜嘢魔鬼附身,你只係精神心理情緒受到困擾。唔唸經,你可以試下聽音樂,或者去做家務,一啲簡單又重複嘅動作例如熨衫摺衫抹地吸塵,你自己定下一套程序,每當你心煩就由頭到尾重複去做一次,做完你就會好啲。
唔清楚,好難講。
唔清楚,好難講。
哈佛專家 發表於 2020/6/8 09:22

你「不予置評」嗰陣時好正常,幾清醒下架
高級模式 | 發新話題
換一個