返回列表 回覆 發帖

聖經看藍粉黃絲

聖經看藍粉黃絲

(1)
耶穌年代的猶太人, 在猶大耶路撒冷的, 其實都是享有「一國兩制」。
羅馬人給猶太人高度自治, 更不干涉猶太人宗教的事。
羅馬帝國下的人, 都需要拜羅馬皇的, 唯獨猶太人不用,
他們仍可在聖殿拜他們的神,
只要依時交稅給凱撒便是。
(2)
羅馬人委任黑洛德管治猶大地區 (當然没有一人一票民選),黑洛德只是半個猶太人,
猶太人對佢唔係點 all right 既, 不過無計。
正如香港特首, 不管是誰上台, 林鄭, 振英, 曾先生, 董伯伯。。。民主派一律都是排斥, 永遠唔會係自己友。 
(3)
耶穌年代猶太人, 希望擺脫羅馬人管治, 還我自由。
搞『猶獨』。
激進的組成「奮銳黨」, 搞武力抗爭, 恐佈手段, 刺殺與羅馬人友好的自己友猶太人。
同香港曱甴, 攬炒, 勇武, 私了。。。。一個時代版, 一個古裝版而已。
既然有咁多雷同之處,
聖經又有無對基督徒給予一些啟示?
作為這個世代, 這個社會, 基督徒該怎樣做?
耶穌生在今日的香港, 佢會係藍, 定係黃呢?
經書內的記述, 可作借鏡和指引嗎?
(a)
耶穌從没有主張過要武力對抗羅馬人。

上流寄生族便拿過
《一群循道衞理人就「港版國安法」的聯署聲明》
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13744&extra=page%3D1
內文引經:
「惟願公平如大水滾滾,公義如江河滔滔。」(《阿摩司書》五24)

"耶和華在它中間行公義,斷不做非義的事,每早晨顯明他的公義,無日不然; 只是不義的人不知羞恥。(西番雅書 3:5)

「不可在窮人爭訟的事上屈枉正直,當遠離虛假的事。不可殺無辜和有義的人,因我必不以惡人為義。」(出23:6-7)

這些都是騎劫經句來把自己正義化的所為。

經上耶穌又不是說過:
『凱撒的歸凱撒』嗎?

有羅馬人要你擔行李行一里, 你行夠兩里。。。

瑪竇福音五章的真福八端, 便有兩端是強調『和理非』的囉:
溫良的人是有福的,因為他們要承受土地。
締造和平的人是有福的,因為他們要稱為天主的子女。

藍粉也可以引經引句的。

暴力, 勇武, 攬炒。。。。看來不是耶穌的立埸。

(b)

耶穌的教導, 無乜市埸, 激進猶太人唔受落, 連佢既一個門徒都頂唔順耶穌既軟手軟腳, 做咗反骨仔。
公元66年。 要攬炒既猶太人便公然武裝起義。
結果呢?
是公元70年羅馬軍團殺到來, 把耶路撒冷鏟平, 聖殿被拆, 燒。
無辜平民都要陪葬。

這班攬炒派, 是烈士嗎?
不見得, 在猶太人的史書中, 没有十分歌頌他們是如何轟烈, 功高偉績。
去問普通一個猶太人, 那班起義的烈士, 領䄂是誰, 無乜邊個答得出囉。
唔同問中國人會識答, 推到清朝的是有孫中山。

在今日, 即使是幾民主化了的國家, 要搞獨立, 分裂都是不容的。
看美國19世紀, 南部七個州不滿聯邦通過解放黑奴, 要搞獨立, 脫離聯邦 咪來個南北內戰,
60年代英國北愛要獨立 咪又亂咗成30年。
中國, 又點同意新疆, 西藏搞獨立, 更何況香港??

硬要來的話, 真係悲劇收埸囉。至少。。都要有人流血。
你肯做流血過個嗎? 不要「叫人衝, 自己鬆」過隻囉。
(c)

咁咪好絕望囉?

又唔係既。。。
一世紀至四世紀, 基督徒唔係俾羅馬政府打壓, 逼害, 殺, 囚, 燒咩?
基督徒無搞過任何武力還擊。
努力傳教作証, 
最後不是把羅馬人趕走, 
是把羅馬人引到教會內, 還變成羅馬的國教喎。

香港人今日無民主, 唔係無哂希望。
唔可以有日把共產黨變成民主的共產黨咩,
唔止特首可以一人一票選, 
國家主席都可以一人一票選都唔係零機會既。

上主的手要做事的話, 是没有無可能的事嘛。
(c)

咁咪好絕望囉?

又唔係既。。。
一世紀至四世紀, 基督徒唔係俾羅馬政府打壓, 逼害, 殺, 囚 基督徒無搞過任何武力還擊。

...
beebeechan 發表於 2020/7/1 03:10
不。、、

只不过是無力還擊。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
(c)

咁咪好絕望囉?

又唔係既。。。
一世紀至四世紀, 基督徒唔係俾羅馬政府打壓, 逼害, 殺, 囚 ...
努力傳教作証, 
(小人按:渗透)
最後不是把羅馬人趕走, 
是把羅馬人引到教會內, 還變成羅馬的國教喎。

香港人今日無民主, 唔係無哂希望。
唔可以有日把共產黨變成民主的共產黨咩,
唔止特首可以一人一票選, 
國家主席都可以一人一票選都唔係零機會既。
beebeechan 發表於 2020/7/1 03:10
敬请诚请   党国小心:
基督教,
最精渗透!【超2000年经验】
真真正正10分能够

党、
政、
之《最》精英人才
引到教会内&变成基督教徒(内应), 还变成   党国的国教。
(甚至可以将教会引入/渗透入党内)
把共产党变成 ~另一个~ 基督教的党,

实例:

罗马帝国

民国政府

苏联◣例如:普京putin,,前苏联KGB特务头子,职责之一,就是监控苏联的宗教活动………………结果,现是俄罗斯正教会教徒◥
(可见:教会渗透太厉害
(类似putin的渗透个案,于苏联东欧突然1夜内完完全全崩溃此等事,功不可没

东欧,当时各国政府

许章润

https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13766&rpid=136225&ordertype=0&page=3#pid136225

基督教要做事的话, 是没有无可能的事嘛。

关于渗透,leefeng 兄【谢谢】有独到之评:
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13744&rpid=135466&ordertype=0&page=2#pid135466

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
敬请诚请   党国小心:
基督教,
最精渗透!【超2000年经验】
真真正正10分能够
把党政军之《最》精英人才 ...
上流寄生族 發表於 2020/7/1 05:24
test
(a)

上流寄生族便拿過
《一群循道衞理人就「港版國安法」的聯署聲 ...
beebeechan 發表於 2020/7/1 03:08

我嘅《如何判斷執掌權柄者公義與否》一帖同你呢帖觀點基本相同。

移鼠從來蝦得就蝦:面對無花果樹、一群豬豬、個伯法其村土佬,就威猛到極。唔奉佢「做王」嘅都要殺死。
    一碰到要佢同幾百撒瑪利亞村民對打,就走夾唔抖。皇氣一出,佢更頭嗒嗒、眼濕濕,gne 都唔敢gne,跟住返去釘十字架。最好笑係話「替人贖罪」,好似魏雷話自己「術高莫用」一樣。
    移鼠唔係唔想武力對抗羅馬人,而係根本冇料。
「術高莫用」一樣。
旁觀者 發表於 2020/7/2 01:01

若望福音咁話:
猶達斯便領了一隊兵和由司祭及法利塞人派來的差役,帶著火把、燈籠與武器,來到那裡。
4耶穌既知道要臨到他身上的一切事,便上前去問他們說:「你們找誰?」
5他們答覆說:「納匝肋人耶穌。」他向他們說:「我就是」。出賣他的猶達斯也同他們站在一起。
6耶穌一對他們說了「我就是」,他們便倒退跌在地上。

功力勁過如來神掌㗎。

冇任何記錄证明耶穌的對話,
冇人記低任何耶穌的出生年月,
冇人記低任何耶穌的言行日常,
耶穌亦冇任何日記留下!

竟然在一篤二篤所謂福音shit裡咁清楚寫著:

猶達斯便領了一隊兵和由司祭及法利塞人派來的差役,帶著火把、燈籠與武器,來到那裡。
4耶穌既知道要臨到他身上的一切事,便上前去問他們說:「你們找誰?」
5他們答覆說:「納匝肋人耶穌。」他向他們說:「我就是」出賣他的猶達斯也同他們站在一起
6耶穌一對他們說了「我就是」,他們便倒退跌在地上。

嘩!直係劇本分明,有對話,有場景,有表情,有故事,有煽情,
呢件作者當時跟在猶達斯後面親眼睇住呢一隊兵和差役帶埋火把、燈籠? (帶火把?又帶燈籠?奇?!!!)與武器,
作者而且又知道耶穌當時諗緊《既知道要臨到他身上的一切事》,
呢個作者係咪好利害呢…
簡直可以比美耶穌咁滯!
又閃去昅實猶達斯,又可以讀到耶穌的思想,呢個作者肯定係神咯!

果真不愧天下第一……【吹牛騙局大全小說】
亦是天下第一無恥傳銷騙局垃圾!

.

冇任何記錄证明耶穌的對話,
冇人記低任何耶穌的出生年月,
冇人記低任何耶穌的言行日常,
耶穌亦冇任何日 ...
leefeng 發表於 2020/7/2 03:06

唔使講咁遠既

你亞爺個亞爺,都無
冇任何記錄证明佢的對話,
冇人記低任何佢的出生年月,
冇人記低任何佢的言行日常,

咁你亞爺個亞爺都唔知存唔存在哩。
唔使講咁遠既

你亞爺個亞爺,都無
冇任何記錄证明佢的對話,
冇人記低任何佢的出生年月,
冇人記低 ...
beebeechan 發表於 2020/7/2 03:19

唉!只有笨㭍才敢發問以上咁幼稚的廢話!

你亞爺個亞爺係普通人,冇呃人要信佢啵?
亦冇呃人佢係神啵?亦冇呃人要當佢既說話係神講既金科玉律啵?
件耶穌的性經同一篤二篤福音shit係要呃人當耶穌係神啵?
咁既笨㭍回應都敢貼上黎?
果然信了耶穌就會變白痴仔!

.
(a)

上流寄生族便拿過
《一群循道衞理人就「港版國安法」的聯署聲 ...
"耶和華在它中間行公義,斷不做非義的事,每早晨顯明他的公義,無日不然; 只是不義的人不知羞恥。
(西番雅書 3:5)
(& 诸如此类/等等)

基督教之甜言蜜语,“honey蜜 pot埕 ”

perfect最佳 match答案 :
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13756&rpid=135696&ordertype=0&page=1#pid135696
(谢谢 leefeng  兄)

扮謙卑不嬲是基督徒的拿手好戲!
在教堂/在社會都有機會見到扮謙卑,扮善良,扮好學,扮正人君子的十字耶穌教徒!
他們用羊的面具來迷惑你,然後向你傳教!
但他們的背後是否像他們口中的所謂謙卑好人呢?NO
我見過的教徒原來個個都是人前一個樣,人後一個樣的偽君子!

十字耶穌教徒全都是天下烏鴉一樣黑,竟然無一例外?!
基督教之甜言蜜语,“honey蜜 pot埕 ”

perfect最佳 match答案 :

...
上流寄生族 發表於 2020/7/2 04:12

即係有啲人,同佢善良,謙卑係無銀用既,
要日少佢,夜少佢,少得佢少。。少鹵味少腦部,咁佢先覺得安樂自在囉, 唔係就成晚囉囉巒咁

https://exchristian.hk/forum/vie ... mp;page=1#pid135696

扮謙卑不嬲是基督徒的拿手好戲!
    在教堂/在社會都有機會見到扮謙卑,扮善良,扮好學,扮正人君子的十字耶穌教徒!
唉!只有笨㭍才敢發問以上咁幼稚的廢話!

你亞爺個亞爺係普通人,冇呃人要信佢啵?
亦冇呃人佢係神啵? ...
leefeng 發表於 2020/7/2 03:36

上邊既話真係好很幼稚笨實㗎。
我都係抄你既唶

唔俾塊鏡你照吓,你唔知自己係咁樣衰嘛
高級模式 | 發新話題
換一個