返回列表 回覆 發帖

教會怎樣騙人入教?

小教堂應付唔到教友增加嘅需要,想擴大教堂但缺錢缺地,都幾頭痕
逃出魔幻紀 發表於 2020/9/10 15:32

移鼠唔係話信佢嘅必「得著百倍」咩,求佢大嚿大嚿金牛落雨咁落dup落嚟咪掂囉。
香港離島新界偏遠地方都有荒涼棄置村校校舍哩,
難道因此就說教育没落了,無人讀書?
...
beebeechan 發表於 2020/9/10 23:36

我話荒涼唔係講硬件,而係講人心。歐洲南美嗰啲傳統天主教國家呢幾十年受世俗主義同埋新紀元思潮嘅影響,後生一代嘅教友有減少趨勢,反而非洲、緬甸、越南、中國嘅數目增加緊,帶動全世界嘅平均數字好似有所上升,南美洲好多國家都要靠非洲神父支援。其實荒涼唔出奇,教會喺世界上一定唔會好似迪士尼樂、港交所咁受歡迎,好正常啫,聖經講明基督徒喺世界上會不斷受到迫害,而家嘅情況未算最差。
『當羔羊開啟第五個印的時候,我看見在祭壇下面,那些曾為了天主的話,並為了他們所持守的證言,而被宰殺者的靈魂,
大聲喊說:「聖潔而真實的主啊!你不行審判,不向世上的居民為我們的血伸冤,要到幾時呢?」
遂給了他們每人一件白衣,並告訴他們還要靜候片時,直到他們的同僕,和那些將要如他們一樣被殺的弟兄,達到了圓滿的數目為止。』(默示錄6:9-11)
陳版友不用太緊張,今次我都冇話基督教衰落沒落,唔駛咁快出黎澄清既。

不過如在香港,遲多十年,名校就再唔係耶教學校,因為耶校好多都唔愛國,名校可能都改為愛國學校了,耶教勢力將進一步削弱。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
陳版友不用太緊張,今次我都冇話基督教衰落沒落,唔駛咁快出黎澄清既。

不過如在香港,遲多十年,名校就再 ...

不過如在香港,遲多十年,名校就再唔係耶教學校,因為耶校好多都唔愛國,名校可能都改為愛國學校了,耶教勢力將進一步削弱。
抽刀斷水 發表於 2020/9/11 09:42

陳箩友不用太緊張,今次我都話你一定好快快快衰落沒落,唔駛咁快出黎死出来既。

不過性能力將進一步削弱。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
我話荒涼唔係講硬件,而係講人心。歐洲南美嗰啲傳統天主教國家呢幾十年受世俗主義同埋新紀元思潮嘅影響, ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/9/11 09:40

不是軟,硬件的問題。

無錯,有知名的民調機構的數據是顯示歐美基徒過去十年。。。有下降。
不過,若把時框拉番闊一點,不是只看十年。。。。是看幾十年,一個世紀。。。

如圖,以歐洲為例,基督徒的比例變化不大。

猶如買藍籌股票,是長線投資,不需要為一,兩日,一兩星期的股價波動而擔憂。
不過性能力將進一步削 ...
上流寄生族 發表於 2020/9/11 17:57

你拮起屎忽等我通一通,
體驗下你先好下判語
高級模式 | 發新話題
換一個