返回列表 回覆 發帖

愛的真正含義是什麼?

幅圖話西班牙人傳教士四圍殺人。
咁殺哂啲土著又搵鬼傳咩。

一啲邏輯都無, 蘿柚汁就有 ...
beebeechan 發表於 2022/6/7 00:20

可以係咁既:

傳教 -> 信 -> 唔殺

傳教 -> 唔信 -> 殺
可以係咁既:

抽刀斷水 發表於 2022/6/7 02:22

你真係未傳過教囉
傳教...就係想唔肯信既人都來信
你真係未傳過教囉
beebeechan 發表於 2022/6/7 02:38

[tr][/tr]
===  傳销 ...就係想唔肯买既人都來买

[td]一啲史料都無, 屎尿屁就有 ...
[/td]

我晓晓你以大义大义大利
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
如果是被破壞對象就是代表衰人, 壞人    , 做得衰事多...
咁呢個:

唔止淋油, 仲被砸爛玻璃, 被放火... ...
beebeechan 發表於 2022/6/7 02:03

咪故意顛倒黑白企圖轉移視線啦!
殺印弟安人的基督教被人淋油,皆因基督教殺人滅族!

香港基督教徒淋油放火燒新華社,因為基督教想反中滅中,教唆基督教徒出賣中國出賣香港!

基督教徒咪扮無辜,你們耶酥再死一千次也救不了你們!
世界上沒有耶穌這隻罪魁禍首,沒有基督教這個邪教,就沒有香港黑暴的事件,懂不?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你真係未傳過教囉
beebeechan 發表於 2022/6/7 02:38

不信就殺,那麼所開拓既新地方,絕大部分人都歸信基督教了,正是「以結果為目標」。

I have pondered the incredulity of my own ancestors in Sweden when they had to convert, in their case, by the sword.  What do you suppose they thought when they first learned about Adam and Abraham and the Christ, and then discovered that their own ancestors, heroes, and gods would now have to lurk in the shadows as demigods and forest spirits?

Burton L. Mack: Who Wrote the New Testament?: The Making of the Christian Myth, pp295
Burton L. Mack:
抽刀斷水 發表於 2022/6/7 20:20

Burton Mack 曾是「耶穌研討會」骨幹會員。

好比....由呢班人來講林鄭政府, 會唔會聽到中肯既論點先?
不信就殺,那麼所開拓既新地方,絕大部分人都歸信基督教了,

I have ponder ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/7 20:20

睇番香港既經驗, 傳教係用「信, 就有著數」既招數

可怜天下父母心 为了孩子读名校加拿大父母也够拼了

https://m.sohu.com/n/484698166/?wscrid=95360_2
殺呀

Olaf Tryggvason became King Olaf I and proceeded to convert Norwegians to Christianity by force. He burned pagan temples and killed Vikings who wouldn’t convert. Through these violent methods, every part of Norway became Christian, at least in name.

https://www.historyonthenet.com/vikings-from-pagans-to-christians
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
殺呀

Olaf Tryggvason became King Olaf I and proceeded to convert Norwegians to Christianity b ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 01:26

咁同滿清入關, 漢人留髮不留頭一樣.....是表示降服, 不是臣服。
是征服者的鎮壓手段, 不是傳教

香港警察都要換制服, 改中式步操哩
是征服者的鎮壓手段, 不是傳教
beebeechan 發表於 2022/6/8 01:46

你終於認同基督宗教與征服者不可分割既關係。
你終於認同基督宗教與征服者不可分割既關係。
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 10:11

不可分割但可分清
好似鹹濕佬會上一樓一找女, 社工又會上一樓一找女。
你唔好話社工同鹹濕佬既目的都係一樣, 不可分割。。。。
社工唔可以嫖妓架咩?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
社工唔可以嫖妓架咩?
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 11:57

有幾多社工係一邊開工一邊嫖既呢
有幾多社工係一邊開工一邊嫖既呢
beebeechan 發表於 2022/6/8 20:56

老師都可以一邊開工一邊睇AV啦,你唔好咁天真好唔好?

【不雅影片】女校男教師睇AV錯手分享至課室大屏幕 學校呈報教育局涉事教師已請辭
老師都可以一邊開工一邊睇AV啦,你唔好咁天真好唔好?
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 21:11

因有此事,於是你就話男教師上女生堂都係為咗可以睇AV片?
因有此事,於是你就話男教師上女生堂都係為咗可以睇AV片?
beebeechan 發表於 2022/6/8 21:28

呢個唔係我話可唔可以,世間事物莫非都係天主容許既。
呢個唔係我話可唔可以,世間事物莫非都係天主容許既。
抽刀斷水 發表於 2022/6/8 22:38

容許, 唔等如認同架喎

早兩年, 警察都容許廢青係街上搞野, 警察袖手旁觀,唔清埸住, 但唔係認同佢地

你呢啲諗法就似啲人碌咭, 當唔使俾錢咁
容許, 唔等如認同架喎
beebeechan 發表於 2022/6/8 22:41

咁當年呢個模式,你估當時教會係咪認同?

傳教 -> 唔信 -> 殺 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/9 09:59

若是 不信———>殺 的話, 
那麼早就應没有仍信猶太教的猶太人了。
為甚麼今天還有猶太教?

傳教 -> 唔信 -> 殺 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/9 09:59

1500年代,西班牙人首次抵達墨西哥時,他們試圖讓土著族群歸信羅馬天主教。很多族群都歸皈了天主教, 有人會話是 (不信---> 殺)的威能。  但當中就有一個族群:紮波特克人沒有放棄自己的傳統宗教。紮波特克人最初居住在該國南部的瓦哈卡州(Oaxaca)

傳教士, 西班牙人...也没有把他們殺清光。
今日紮波特克人散居在墨西哥各地,總人口為三十至四十萬
高級模式 | 發新話題
換一個