返回列表 回覆 發帖

驚堂木的擊案聲

驚乜鬼堂木吖?
一陣又話耶穌任何情況之下都會開門比你?
一陣又話『砰』的一聲,耶穌關門大吉?
神又係你把口?鬼又係你把口?
傳教都傳得特衰過人既?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
耶穌聖/性經里的所有比喻,根本係total BS!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng
但係就當正佢真係好睿智咁攞黎lecture我哋。都有一點娛樂性嘅。

除了娛樂之外,雖然比喻係 ...
沙文 發表於 2020/11/20 01:10

性經裡面的比喻真是爛到cheap,寫的人個腦都係豬腦,一腳牛屎的人!
燈一盞咪夠囉,照條路啫。

在呢個比喻裡,又睇見基督教自私的本性;
《 明智的回答說:怕為我們和你們都不夠,更好你們到賣油的地方,為自己買吧! 》
基督教在教育信徒要自私,“我有既野,點解要分比你?”,自私叫明智???

如果基督教唔係立心用自私自利的比喻來教壞人,
應該咁寫:五個明智的童女對五個糊塗的說;不要緊,大家一齊行啦,反正五盞油燈已經夠照明了!
(內容亦是五盞油燈攪惦,不是嗎?)

呢個所謂比喻,只讓人睇到基督教的自私自利性質,沒有互相幫助和關懷。
我可以去婚宴(天堂)就ok啦,話之其他的有冇得去?

呢d咁既比喻,睇睇埋埋會壞腦,久而久之,個個基督教徒變成一隻二隻自私自利的喪屍,為了自己利益可以推其他人去死

.

「聖/性/牲」經:「神」要揀選愚拙的
五個糊塗的童女夠愚拙啦卦,又『砰』一聲關門唔比人地入?
「聖/性/牲」經又衰到天天被信徒拎出黎摑到七彩? !

.

所謂「明智的」,「添滿自己的油壺內的燈油」究竟係指乜野呢?
指忠誠?
糊塗的童女一樣忠誠啵,一樣耐心等到睡著了啵?

指祈禱?相信任何一個信耶穌的,天天踎塔/廁也在祈禱中吧?

樣樣都做足了,還有什麼未「添滿自己的油壺內的燈油」來取悅耶穌,取悅基​​督教呢?

只是欠一樣:就是奉獻你全部的「油壺內的燈油」/【身家財產】!

到時話之你糊塗又好,唔記得買油又好,或學沙文兄發夢,5個女仔唔記得除曬底褲又好,都一樣是耶穌所喜歡和願意見到的!

〖 耶穌爛門八字開,有信無錢莫進來!〗才是燈油比喻的真實定義!

.
基督教的 ‘比喻’ 真是每 ‘比’ 必垃圾!
難為一隻二隻基督教徒還對這句「主必揀選愚拙的」廢up沾沾自喜? !

.
高級模式 | 發新話題
換一個