返回列表 回覆 發帖

我唔知我算唔算離左教~~~請版主鑑定?

係咁的,我二零一二年決志信主,二零一五年受洗,但我一直都無好好咁返教會,返下又離開下,究竟我係咪基督徒呢?話說,我剛信幾個月,就離開教會,之後我間教會既教友親自上黎我屋企搵我,當時我仲覺得好溫暖,之後……慢慢地我發現教會的人都好偽善,假關心,我係教會裡面識唔度朋友,當我再次離開教會,佢地都無再搵我了,之後我斷斷續續返下教會,我經常提出一D聖經問題問佢地,佢地就話我同初信時無變過,信主咁耐你信左D麥?

又曾經有教會入面既幹部話我,我同一位詩琴姊妹唔岩,果位幹部就話我:「你激嬲左詩琴啦,你好好反醒,你同詩琴唔使問我地都會揀佢啦。」我當時好傷,感覺自己係教會咁耐都無咩用,融入唔度佢地,之後教會又大地震,教會分裂了,果位幹部帶人離開,另起爐灶,果時我已經對呢間教會心淡,佢地分裂係佢地既事,唔關我事,咁樣係咪證明呢間教會有問題?

至於聖經,我成日都睇唔明,問題多多,我曾經比一位傳導人話:「你問我做麥,呢D問題你應該問神呀嘛?問我?」我覺得佢地好不負責任囉,我係問神有答案既話就唔使返黎問教會啦,係你地個神唔答我呀!!

所以,我根基都唔係咁穩固,當然,我係信有神的,我相信呢個世界有一位主宰,但係唔係聖經當中果位神,我一直有疑問。

自從上年爆發新冠肺炎後,教會聚會就停左,我亦無再返教會了,黎到而家,我覺得信神唔一定要返教會,教會只不過係一班人係度搞小圈子,同耶穌初初建立既教會好唔同!!或者係時代變遷,教會都變了質!!
回覆 1# 剎華

教會從來都沒變質. "假先知" 從主耶穌在世到現在都一樣.

"主耶穌" 教人怎分別他們? "憑著他們的果子就可以認出他們來。" 憑他們的果子. 就是他們做出來的事.

人不可能口說: "要做好人", 但做出來就 "殺人放火". 這不可能是想做好人. 因為做出來的才是心想的.
人不可能口說: "信耶穌", 但做出如此 "兇惡" 的事.

"主耶穌" 清楚說明這些人只在 "騙人", 只是 "假先知".

"先知" 是 "神" 所選的一個老師, 教人 "神的道理". "假先知" 就假借 "神的名義" 去迷惑人.

其實 "耶穌在十架上為人贖罪", "主耶穌" 本人從來沒說過. 這只是 "假先知" 用來迷惑人.

"主耶穌" 要人做正確的事. "那些聽見這話又去行的人就有福了, 因為天國是他們的." 根據 "主耶穌" 的說話去做人才可以入天國.

激嬲人是問題嗎? 問題應該是誰做得正確. 只看人說話, 怎可能是真話? 用 "謊言" 來支持人, 正正是 "做假證陷害人". 做了就是壞人.

不要跟我說 "教會是罪人的教會", "主耶穌" 不是這樣說. "主耶穌" 是這樣說:

"凡好樹都結好果子,唯獨壞樹結壞果子。 好樹不能結壞果子,壞樹不能結好果子。 凡不結好果子的樹就砍下來,丟在火裡。 所以,憑著他們的果子就可以認出他們來。"

不要再被 "假先知" 迷惑. "憑著他們的果子就可以認出他們來。"
教會班豬朋狗友 離開他們是一件好事
nedjma 發表於 2020/11/27 19:40



    你好似有啲經歷咁喎,唔介意分享一下嗎?
教會班豬朋狗友 離開他們是一件好事
您話「我試過問神,神又問返我點解唔問您。」
Don't know where God is but the Devil is in the details
歡迎你,剎華!

我只能單從你所寫的作跟進。從你所寫的來看,你加入是因為教會內的人,離開也是教會內的人,這些事實上與你真正所信的無關。

啲人成日講「信耶穌」,咁究竟信佢啲乜呢?

原來係信佢黎過呢個世界,信佢被人釘十字架死咗,係為咗拯救世界。

如果你唔相信呢個故事,咁就唔算信架喇。

咁你問下你自己,耶穌係咪真係可以靠被人釘死,流下血,就可以為呢個世界贖罪?拯救咗呢個世界?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 3# 剎華

有啲神蹟類冇咩好解釋,係只有信或唔信。

你話點樣感孕,幾時感孕,耶穌的靈幾時降在嬰體,聖經冇明講到,就只有憑正常獲取知識的手段去論述了
例如聖靈感孕囉,我問那傳道人,那人卻叫我問神,被臭罵了一頓,真霉氣。
係咁的,我二零一二年決志信主,二零一五年受洗,但我一直都無好好咁返教會,返下又離開下,究竟我係咪基督
...

至於聖經,我成日都睇唔明,問題多多,我曾經比一位傳導人話:「你問我做麥,呢D問題你應該問神呀嘛?問我?」我覺得佢地好不負責任囉,我係問神有答案既話就唔使返黎問教會啦,係你地個神唔答我呀!!
剎華 發表於 2020/11/22 10:15
请问,什么睇唔明,?什么問題?谢谢。,
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個