返回列表 回覆 發帖

「道可道,非常道」是什麽意思?

基督教是剽竊各種宗教而成的大雜燴,將別人的東西拿來解釋自己,又有何稀奇﹖
點解唔去fact check 下唔去思考下就將「可能」作為證據呢?
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/11 22:29

爺爺無數次要fact check「永遠不見死」、「永不饑渴」、「有病摸下就好」、「講外邦語」、「無人能敵」等等「神蹟」,點解你又唔肯呢﹖
「聖誕」就係剽竊人哋嘅嘢。
你兩個每次學到新野都好hight,
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/12 10:15

「三十三億」妖徒係BB仔講嘅舊嘢嚟,唔係新嘢咯,妖徒有「三十三億」關爺爺乜事﹖有乜好high﹖
人哋嗰啲嘢佢完全唔識, 淨係攞人一兩句嘢嚟亂講,有啲似本討論區嘅旁觀者同埋leefeng
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/12 10:52

移鼠就話佢係「先知」,除咗佢,冇人升過天。事實係,佢之前已有無數人升過天:少昊時嘅百姓人人都可自出自入、黃帝(網友沙文兄已提過)、《山海經》提到過嘅互人、夏禹等。「人哋嗰啲嘢佢完全唔識」,講緊係你自己。
最擅長嘅就係誦念啲好似白蓮教或者義和團嘅咒語
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/12 10:52

《信經》、《主禱文》就係鬼徒日日念嘅咒語,其荒謬處,網友Leefeng兄與爺爺都曾加以駁斥。
若望宗徒所說的「道」、「真光」、「生命」、「人的光」,都是指救主耶穌基督,並強調祂先於萬物而存在,祂就是天主,是天地間一切的創造者。因此,有限的被造者 一一 人類,就算智慧高如老子,也沒有可能完全理解其無限的創造者 一一 道。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/10 15:02

不就是「唔係抄襲,而係亂嚟,佢話全部都係佢嘅」﹖
「移鼠係天地間一切的創造者」﹖睇下佢個撚樣先啦。胡說八道,令爺爺都忍唔住爆粗。
對邪教仁慈,最終自己和家人都會受害、全人類都會受害!
高級模式 | 發新話題
換一個