返回列表 回覆 發帖

其實,離咗教都冇用

移咗民既中國人,唔會再叫做中國人,會被稱為華人、海外華僑。

離咗教既教徒,唔會再叫做基督徒,會被稱為離教者、前教徒。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
但冇一样lawful process叫做"離教"喎。話離教嘅人只不过自己claim. 連宣誓都欠奉。並無authorities認證離教
沙文 發表於 2021/1/31 07:23

嗱嗱嗱,我有諗過本網就做呢個authority架,其實寫得篇離教見證刊出在本網,就已經係離教者,因為寫離教見證係有離教呢個前題,而刊登又要經網主核實,如果佢又信返教,網主就會將篇見證下架。當然,如果頒張cert畀離教者,就更有身份認同啦。
回覆 10# beebeechan

非也。既然浸洗係洗濕個頭,離教就梗係用風筒吹返個靚髮型啦:

回覆  抽刀斷水
諗過但冇做,邊個承認您authority啫?
即係譬如咁,網友為了前途飛黃騰達,番大6申請入黨 ...
沙文 發表於 2021/2/2 06:15

好好,立即做咗了:
https://exchristian.hk/home/article/show/4
未洗, 未浸, 何來有教可離?

未結婚, 只是一夜情, 友誼波, 同居, .......  怎會有離婚 ...
beebeechan 發表於 2021/2/3 01:18

呢個係照顧到基督新教對基督徒既定義,不適用於天主教,你唔明白我唔會怪你既。
有個錫紙蓋章...同埋有兩人以上既簽名......高級啲㗎
(收得人一舊水......你都要交番少少良心出嚟) ...
beebeechan 發表於 2021/2/3 01:28

個錫紙蓋章我知係咩,但不適用於e-cert架喎。
你去開嗰間茶餐廳, 最近唔好食勒....咪唔去幫襯咪得囉
你叫老闆俾張「停止幫襯証明書」.....痴唔痴咗啲 ...
beebeechan 2021/2/3 03:36 提交

痴線係源於有幫襯證明書嘛

有什麼需要改或寫漏了?請大家幫忙賜教補充!

《珍愛生命、遠離毒品耶穌基督教》

離教好!離教妙! ...
leefeng 發表於 2021/2/3 02:29

你用簡體是否給不懂廣東話的人看?如是,「慳」字應改一改,建議用「省」。
comments:
1. DOB, ID/passport no. 識別身份
2. 番文
沙文 2021/2/4 12:57 提交

搞掂,幫眼睇下番文夠唔夠味道。

申請離教證書 - 離教者之家 (exchristian.hk)
>>> LEFT

'unproselyte' would be better.谢谢兄。
上流寄生族 發表於 2021/2/8 13:06

太深了。
"describe onself " 用語比較似interview嘅時候形容自己嘅性格

to declare 係咪好啲呢?

3. 證書 serial  ...
沙文 發表於 2021/2/8 04:51

比較多人用 "call":

或其他證件號碼[請註明證件種類]

但係你又冇畀地方人哋自己寫?

佢電郵可以寫畀我㗎嘛,例如加拿大護照號碼:34859602。
我想要一張証書
nedjma 發表於 2021/2/8 17:11

請按指示申請:https://exchristian.hk/home/article/show/4
- 係Deconversion字體錯覺
- Christianity 無串錯
- OK刪as
- 唔分himself herself, 費事要佢填多項性別

Thank you for your contribution.

我考慮到declare係formal,而我想表達佢連causally都唔會認係基督徒,所以都係選用call。
高級模式 | 發新話題
換一個