返回列表 回覆 發帖

[發問] 有個問題想問基督徒

我有個問題很想問基督徒,但我很久無返教會了,可以的話你們可否替我問一問,或知道答案的就告訴我好嗎?

基督教深信,耶穌為了替我們贖罪,所以祂就代我們被釘十字架受死。所以只要我們信神,就能夠吧自己的罪轉送給耶穌。

問題是:如果基督徒真的是愛神的話,你們會忍心要耶穌代替你們受罪嗎?明明是自己做錯的事,為何不為自己做錯的事付上責任。如果想事奉神,為何不首先把自己的罪,從神身上搶回來。基督徒一邊事奉神,另一邊就把自己的罪推給耶穌。

打個比喻:如果耶穌在你面前,祂說要代替你受罪,準備被釘十字架死,如果你是愛耶穌的話,你們會讚成要祂代你受罪嗎?
現實點的比喻:如果你犯了罪,你父母說因為愛你所以願意代替你受罰,如果你是愛他們的話,你會同意他們這樣做嗎?

非基督徒有個優點,就是不會把自己做錯的事推給耶穌,要耶穌替他們受罰。
耶穌把基督徒身上的罪拿走,你們應該一定會感恩。你們會對神說:"謝謝您替我受罪了"  還是應該說:"不用了,我會努力做好自己,希望您不用再替我受苦。"
原帖由 龍井樹 於 2008-1-26 11:41 發表
其實好似榜眼咁講, 不論你認唔認果兩個白撞既係父母, 答唔答應佢做好人, 問題都已經解決了, 債都已經還了, 所以你往後大可以開開心心咁去做壞人, 唔洗擔心死後有因果報應. ...

quite right ,

回復 37# 的帖子

咁中華文化係呢方面不嬲都係比較文明架啦.只係咁啱同個朋友講開蘿蔔頭既好戰因子,又提到前田慶次呢條友先諗起啫.

但以戰爭史黎講,對逃兵最殘忍既莫過於十字軍啦,又燒又插又吊住你條命,總之唔會一刀插死你.勁!

回復 36# 的帖子

都係吾中華上國早啲。蘿蔔頭嘅戰國時代係主後16世紀,而我地在比主前5世紀戰國時代更早的春秋時代,孔夫子果陣時,早已實施「打輸都有得紮職」:

韓非子‧五蠹
魯人從君戰,三戰三北,仲尼問其故,對曰:『吾有老父,身死莫之養也。』仲尼以為孝,舉而上

回復 35# 的帖子

我呢樣野個個民族宗教都差多...

好似香港咁,衙差拜二哥,黑既又拜二哥...個個口就話得個安心,安乜Q吖.咪又個諗住我拜你,你點都會照吓我咁.而且上到戰場,我諗唔係咁容易因為祈個禱就增加士氣...單打獨鬥或者十人以下既毆鬥就可能得掛...

唔駛講有無宗教色彩,"逃兵"本身就係一種係戰場上評為"即殺之"既行為,幾乎個個國家都係.

話番轉頭,唔好成日話蘿蔔頭好戰,佢地都有好野出過.戰國時代既前田利家個侄前田慶次,就係幫奧村永福守住末森城之戰時,因為以小守大,生存機會太微,佢就容許士兵在晚上逃走,睇到都唔捉.佢亦算得上係戰國中第一人行為上確立"士道"及"武士道"既分野,

回復 33# 的帖子

咁尊敬敵人??!!咁炸基地算la. 隻"拉登號"原隻拖走la...

By the way, besides it could be used to initiate wars, could religion be used to raise the morale of an army in wars? I have see many actors holding a cross, and praying in the war scenes in many movies. If it could raise the morale, would it be similar to that "society" (triad society) in some sense that they both make their people fight more bravely (if the people in "society" just escape when fighting, they would be punished)?
原帖由 weakest 於 2008-1-27 02:40 發表
仲要幫晒以色列添. For Bush, the war in Iraq is the war between Christianity and Islam.

遲D以色列造咗個核彈, 叫"耶和華1號"算lor. (既代表個以色列戰神, 而且, 最重要係, 叫得"耶和華", D國家(Christian co ...

who could disclose me the phone's # of the prime minister of israel以色列 ????

i'm2sell him this really very idea !!

回復 32# 的帖子

係呀,佢又試吓整隻"拉登號"戰艦吖啦,我驚拉登班馬真係基地都炸埋佢呀

回復 30# 的帖子

仲要幫晒以色列添. For Bush, the war in Iraq is the war between Christianity and Islam.

遲D以色列造咗個核彈, 叫"耶和華1號"算lor. (既代表個以色列戰神, 而且, 最重要係, 叫得"耶和華", D國家(Christian countries)點敢防禦呢個核彈(唔怕逆神旨意o羊...). 到時, 鐘意射去邊就射去邊la. 以色列贏硬... )
原帖由 prussianz 於 2008-1-27 01:13 發表

where's 三屋 ?

cheers ThANKye

三屋是小弟的發源地,網上首個接觸基督教的地方,充滿混亂但自由性極高的新聞組:
news://news.3home.net/3talk.christianity

隨著網上討論區的興起,不太user-friendly的新聞組卻仍相當興旺。

小弟亦是那邊的現任版主。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
阿prussianz兄,呢d都係常理黎姐.

以前一個二個要勞動掛住耕田打魚牧羊,當然就唔會有咁多人有常識.d宗教咪指住個龍捲風又話係神蹟,指住個天行雷又話係神怒,指住個反對自己既人又話係神經...

其實神又係佢鬼又係佢,講乜做乜都壯大自己個字頭既聲勢,到最後咪又係借單位個招牌黎搵食.難為後世両幾二両友又搵文獻又睇紀錄又物又七咁去將一d疑似發生過/點睇都唔似發生過既野合理化,用呢個方法去為自己單位爭取名聲增長.講穿咗咪又係一班黑社會無分別,大家都覺得個"神"同自己講義氣,只要唔犯家規,就生養死葬

本來大部份宗教都係導人向善,好事一樁.但要信到無頭無腦又或者用頭腦去將一堆九唔搭八既所謂事蹟合理化,諗起心寒囉.再講,除咗去信宗教,平常人一生既歷程中,總會有大把機會學識要孝順父母呀,唔做得講大話呀,過馬路要睇車呀咁既常理,唔一定要信教既啫.好人好姐,無啦啦做乜咁睇唔開要去將自己智能蒙蔽,黎去學一d根本係人有機會識既野呢?

再講,就算係宗教,只要一涉及利益,又有邊個教派唔係擺返本來既爛仔面目出黎吖?耶教唔係唯一一個宗教,但佢有好大部份既教義同記載根本就係要人係無知商既情況下去信,唔係耶教財雄劫大,係美國己經俾人告咗反人類啦,成個單位都唔得掂呀.你睇吓,好似依斯蘭教等無咁大影響力既宗教,人地美國一聲話打你就打你.你幾時見花旗佬夠膽擺明車馬先郁手去隊果咋神根公約國同猶太教國架?
原帖由 Jom 於 2008-1-26 12:21 發表

哦...簡單少少...即係話一人做事一人當...神唔神根本就係關人Q事...自己做既野自己認,幼稚園都係咁教,但聽唔聽就實在係無辦法...

但你又要體諒吓,當你明白到呢個道理又活出呢個道理來既時候;你又唔會咁容易接受到 ...
但你又要體諒吓,當你明白到呢個道理又活出呢個道理來既時候;你又唔會咁容易接受到耶教果種反人類既無知信條架啦,咁耶教咪即時淪為三流心理復康及道德輸出中心?好陰公果喎,一個咁大既織組,兩野要被人將信用評級降grade,involve好多人果喎...靠佢呃飯食果班唔在講,就連接受緊療程果班都分分鐘受唔住刺激做傻事喎...死得人多啦呢次...話唔定呢野就係耶經提到"又死七分一人既浩劫"啦...

劫數...真係劫數呀...

, u'r really very ....

>> 一人做事一人當...神唔神根本就係關人Q事...
>> 自己做既野自己認,
>> 幼稚園都係咁教,
>> 但聽唔聽就實在係無辦法...

o yes , even a baby could understand ,
but ,
those Christians ,
n'o matter how old they'r .........
n'o matter how many doctorate's degrees they'r possessing .........
原帖由 抽刀斷水 於 2008-1-26 10:39 發表

小弟代表一眾期望沙文悔改的基督徒,熱烈祝賀沙文得救重生!

Dalvm 有無興趣聽聽三屋大部分非基督徒的回應?

where's 三屋 ?

cheers ThANKye
原帖由 Paul 於 2008-1-25 18:30 發表 張單係已經埋左, 但係有d人寧願洗碗都唔相信張單已經埋左
咁世上又會唔係人人都淨係諗住揾著數嘛。有啲人幼讀聖賢書,當知書生自有嶙峋骨者也。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Dalvm 於 2008-1-26 12:45 發表

那你同意我的說法嗎? 自己承受自己做鍺的事.........

我唔可以話同意你既講法,因為我係有實質同具體既證據之前係完全否定所謂"神"呢樣野,所以我唔覺得我將可以責任擺得去邊.

就我自己而言,一路都係自己承受我有做過既野,無論好與壞.至於其他人點,我無興趣理,道德輸出係我眼中不嬲都無道德.

如果你講到咩鬼野用紙就破壞環境呀咁宏觀既野,我都可以講其實而家個個都受緊,你睇吓而家既空氣水質你就知.

回復 24# 的帖子

我當然唔會講漏呢句啦。正常嘅司機係唔會唔知其實係冇人咖嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔吹唔吹,好彩你都講埋係因為"小巴司機工作壓力太大",如果唔係我會以為真係個司機俾面阿蘇哥赦免你既車資添

回復 12# 的帖子

所以其實呢個比喻唔可以充分代表到耶穌救贖世人, 因為耶穌幫你埋左張單, 所以你就要認住係邊個埋左張單, 結帳先有認受性~

apply普救論, 就好似Lay's 薯片個廣告咁 : " 我幫你埋左你張單, 咁係唔係代表我幫晒全部人埋左單? "
小則潤澤生活, 大則啟生之道
原帖由 Jom 於 2008-1-26 12:21 發表

哦...簡單少少...即係話一人做事一人當...神唔神根本就係關人Q事...自己做既野自己認,幼稚園都係咁教,但聽唔聽就實在係無辦法...

但你又要體諒吓,當你明白到呢個道理又活出呢個道理來既時候;你又唔會咁容易接受到 ...

那你同意我的說法嗎? 自己承受自己做鍺的事.........

原帖由 Jom 於 2008-1-25 19:09 發表
你下次又可以試吓去飲茶既時候...飲茶都唔好...搭小巴好D,下次有機會搭小巴,你同個司機講話後數,但車上一個人都無,司機問"你傻架,後邊乜都無剩得空氣"...你就叫個司機"不要問,只要信,阿蘇哥同我找咗條數啦"...我諗你呢世都駛錢搭小巴...又幾正喎
咁世事又係真係無奇不有嘅。有啲小巴司機工作壓力太大,神智不清,發覺唔到車上一個人都無,就俾我側側膊,您吹咩?
高級模式 | 發新話題
換一個