返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之 - 中國文字頂呱呱

呢排成日提倉頡爺爺, 我諗起小學嘅時候, 我中文教師成日吹中文字係幾咁威水, 一睇個字就知係乜. 通常佢係會舉日字同山字, 嗱你睇下篆書個日字, 一個圓圈中間一點, 一睇就知係太陽啦.

當時我冇問佢中間嗰一點係咪即係太陽黑子.
後來中學有聽過王安石同蘇東坡兩條友討論個波字係水之皮, 咁滑字就係水之骨.
但係兩條友就冇再深入討論. 所以我今日打算喺度再發掘多啲材料.

點解一隻狗有兩個口就係喊呢

點解黑狗就係唔出聲呢, 倉頡爺未見過黑狗吠咩  

Don't know where God is but the Devil is in the details
優 - 人憂就好好?
Don't know where God is but the Devil is in the details
吃 - 食嘢未必係乞番黎卦?當人乞兒咩
姦 - 女人就三個,男人一個都冇,點姦?
搞夠三條女先算姦?
姧...........就是蕾絲邊?
搞夠三條女先算姦?
沙文 發表於 2021/2/18 23:41

後人搞亂咗啫,原本係「奸」,干女啱喇掛。
http://blog.udn.com/TztzaiMaster/27181569
咁”石堅係姦嘅”先啱
搞夠三條女先算姦?
沙文 發表於 2021/2/18 23:41

70年代,「 姦 」合唱團
係咪politically incorrect? 點解3女成姦而唔係3男?
係咪politically incorrect? 點解3女成姦而唔係3男?
沙文 2021/2/19 04:16 提交

強姦罪向來只有男犯人,啱啱先建議改法律,畀啲時間啦:

法改會建議將強姦罪重新命名為「未經同意以插入方式進行的性侵犯」,擴大涵蓋至未經同意的肛交及口交,建議最高刑罰與強姦罪的終身監禁看齊。

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20201112/s00001/1605171196460/法改會倡強姦罪改名擴至未經同意肛交及口交-考慮性罪行定罪紀錄查核機制涵蓋僱員自僱者
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
with all due respect. 今次這個姦字,我意思係段玉裁話嗰個原本的意思"厶"。
強姦罪向來只有男犯人,啱啱先建議改法律,畀啲時間啦:

抽刀斷水 發表於 2021/2/19 08:31

有女姦男既畸屎㗎

Ohio woman charged with knifepoint rape of male taxi-driver
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-39568635
有女姦男既畸屎㗎

Ohio woman charged with knifepoint rape of male taxi-driver
beebeechan 2021/2/20 00:59 提交

我就唔知英文rape意思係咪完全等同中文,但蛙島法律就只有男姦女。
我曾經仔細研究過呢條法例,其實對男方好苛刻,例如情到濃時男歡女愛,男方進入女方身體,大家都很高興,但女方隨時可叫停:「你立刻同我停止,離開我既身體」,如果你以為佢講笑,再入多一下,就即刻犯咗強姦罪了。
我曾經仔細研究過呢條法例,其實對男方好苛刻,例如情到濃時男歡女愛,男方進入女方身體,大家都很高興,但 ...
抽刀斷水 發表於 2021/2/20 09:19

咁我又未遇過中途叫停,
只有: 快啲....大力啲, 唔好停
當你以為佢會講「唔好停」,佢就淨係講「唔好」然後停咗唔再講,咁你就GG了。

大時代下,懂得居安思危好緊要,分分鐘被人陷害,坐咗監先知後悔,到時沖涼千祈唔好彎身執番梘。
當你以為佢會講「唔好停」,佢就淨係講「唔好」然後停咗唔再講,咁你就GG了。

大時代下,懂得居安思危好緊 ...
抽刀斷水 發表於 2021/2/20 16:54

會唔會好似家啲人楂車, 裝個 car cam....以備有需要時作証據,
係床邊裝番個 床cam
生果著衫就係剝光豬 -
生果著衫就係剝光豬 - 裸?
沙文 發表於 2021/2/21 01:33

生果又係要祼先食得
https://heho.com.tw/archives/605 ... A%E7%87%9F%E9%A4%8A,C%E7%9A%84%E6%8A%97%E6%B0%A7%E5%8C%96%E8%83%BD%E5%8A%9B%E3%80%82
高級模式 | 發新話題
換一個