返回列表 回覆 發帖

主教任命爆大冷 香港教區免分裂

余錦賢
《香港脈搏. 信報》18.5.2021

自從楊鳴章於2019年病逝,天主教香港教區主教位置便一直懸空,至昨天 ...
抽刀斷水 發表於 2021/5/19 19:31

其實很簡單
只要不是我反對的人來出任,
便以為自己是嬴家了。
係呀,咁有幾神聖?
抽刀斷水 發表於 2021/5/23 14:19

一個普通任命, 有幾神聖?

況且....「神聖」是你說而已
原來只係個普通任命,咁駛鬼諗咁耐呀?
我外行人仲以為主教好神聖既呢。 ...
抽刀斷水 發表於 2021/5/24 00:45

要諗咁耐
是因為黃藍之爭
還是梵蒂崗與北京之爭?
好多餐廳為求食四方客,都唔輕易表達政治立場,但仍有些餐廳勇於表達自己立場。

天主教一向為正義發聲,追 ...
抽刀斷水 發表於 2021/5/24 17:28

黃藍造成社會分裂是不爭之事
那麼這餐廳的水吧師傅是藍, 樓面是黃呢?
老闆要炒邊個?
天主教一向為正義發聲,追 ...
抽刀斷水 發表於 2021/5/24 17:28

黃是正義
還是藍是正義?
你終於明白,正義是沒有絕對的,所謂的道德論證已無法用來證實上帝的存在了。 ...
抽刀斷水 發表於 2021/5/24 23:45

你也應終於明白了, 人是無法判定怎樣才是好, 壞, 正義, 道德.......只有神說的算!
所以, 十誡的後七誡..是世界道德的共識, 不管你信不信神, 信那一個神....都是這樣尺度。
連所謂最接近神的梵蒂崗都無法決定黃藍哪個是正義,選主教按市場需要,不表態以免得失某種政治立場 ...
抽刀斷水 發表於 2021/5/25 11:55

任命主教,
香港要睇黃藍
台灣要睇藍綠
美國要睇紅藍.....

都係大陸好...只係一種色:紅
連所謂最接近神的梵蒂崗都無法決定黃藍哪個是正義,選主教按市場需要,不表態以免得失某種政治立場 ...
抽刀斷水 發表於 2021/5/25 11:55

一時又話要政教分離,
二時就話要分藍定黃, 表態政治立埸........干擾朝政

你賣L的, 乜L都有?
哦,咁又干擾得緬甸、以巴既朝政既?
抽刀斷水 發表於 2021/5/26 10:02

如果香港的黃暴黑曱甴發展到如被緬甸軍警開實彈鎗鎮壓,
藍絲黃屍在街上互片到如以巴衝突的地步,
教宗都會開聲卦
香港互片同實彈都有,我就唔知你所謂教宗開聲既程度要去到邊,但你個「程度論」就好似話就咁斬人就由佢唔出 ...
抽刀斷水 發表於 2021/5/27 20:23

亞媽打仔, 你當係虐兒
所以你非常support石鏡泉,佢之後龜縮實在不需要。
抽刀斷水 發表於 2021/5/29 23:28

激進煽情言論, 藍黃都有。

証明藍絲比黃絲理性....不易為人煽動。

而黃絲就俾啲假爆眼, 假強姦, 拋落樓煽情了, 一個二個傻仔傻女上街, 同人裝修
咁又係,成棚亞媽唔知係被煽情定係收咗錢打完仔,拉唔到兩三個就收工。
抽刀斷水 發表於 2021/5/31 20:01

楂藤條啲「亞媽」就要拉清光
成班「裝修佬」就要徹回控罪, 警務處長, 保安局長還要賠罪下台?
真係get唔到你個程度論,究竟傷害人還是傷害死物嚴重啲?

抽刀斷水 發表於 2021/6/1 11:52

呢啲係當時典型的曱甴思維...
今日你仲未退燒
國安法.........
屋企本來是無狼的,
就是有人引狼入了室
你竟然覺得有權將我的思想定性?
抽刀斷水 發表於 2021/6/2 09:55

不需要我定你性
是你曱甴性盡露: 交通燈, 地鐵售票機, 商埸玻璃....死物嚟唶!
你又話要教宗開聲要互片實彈到某程度,咁教宗會唔會因為有人「裝修」但無傷人而開聲?

自己調理下自己既邏 ...
叫你學教會沉默,你半成都未學到。

抽刀斷水 發表於 2021/6/2 11:28

一時要「開聲」
二時要「沉默」
邊個要調理邏輯呢?
簡單地說, 咪就係支持我既要開聲, 大聲嗌
反對我的要沉默囉!
高級模式 | 發新話題
換一個