返回列表 回覆 發帖

信天主教不能同時信觀音(見第2頁)

俱往已
向前看
上流寄生族 發表於 2021/9/1 03:42

點解你又成日往後看,
看著以色列人入迦南地時的屠城事件? 這是數千年前的事囉
To: beebeechan 及逃出魔幻紀

我選擇信天主教,是否正確呢?但天主教及一些基基應該好多人會知道我與佛教 ...
哈佛專家 發表於 2021/9/1 05:11

你個個星期信的教都不同, 滿一個月都不見你說又信了其他才給你論
謝謝。一個月後再來問你們。
哈佛專家 發表於 2021/9/1 06:08

至怕你下星期又拜觀音
觀音level只是菩薩,既不是佛又不是神,我猜應該和angel相若,應該不犯十誡。 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/1 20:14

劏死牛與持械打刼銀行是不同level, 所以劏死牛不算犯法矣>??
還是乖乖信觀音算了。
哈佛專家 發表於 2021/9/2 00:18

果然俾我批中
我已經問過天主教了。天主教的一般立場是:信天主教不能同時信觀音,不能同時念六字大明。因為耶穌是一個主,觀音又是另一個主。一人不能同時事奉二主。而且,信觀音是拜偶像。所以,天主教反對教徒信觀音,只能完全相信天主及耶穌基督。
哈佛專家 發表於 2021/9/2 00:17

咁你係咪容許你老婆一, 三五同你上床
二, 四, 六就去約會前男友, 打下友誼波咁呢?
基督教,果然处处要追杀观世音。

› watch
2013年12月23日 — 教會表示,觀世音菩薩是最淫亂的邪靈, ...
上流寄生族 發表於 2021/9/2 01:53

你真係好唔肯識分天主教同基督教既

唔識野就最好靠邊站, 唔好笠亂插嘴
我笠亂插你基督閪嘴。
上流寄生族 2021/9/2 02:23 提交

你只宜講洞講閪
To: beebeechan

你這個譬喻不恰當。耶穌和觀音原本是一不是二。同樣,天主(上帝)跟觀音亦是原本是一不是二 ...
哈佛專家 發表於 2021/9/2 03:57

佛教徒, 乜好野都話係「觀音化身」架哩, 例牌!
净空法师称习近平是菩萨化身
https://www.rfi.fr/cn/%E4%B8%AD%E5%9B%BD/20160411-%E5%87%80%E7%A9%BA%E6%B3%95%E5%B8%88%E7%A7%B0%E4%B9%A0%E8%BF%91%E5%B9%B3%E6%98%AF%E8%8F%A9%E8%90%A8%E5%8C%96%E8%BA%AB

見好就擸, 見低既就話係「附佛外道」

馬祖, 本來係道教既神祗
夾硬俾佛子擸咗話係觀音化身
觀音不是魔鬼,不是邪靈。你們反對觀音,我也沒辦法。
哈佛專家 發表於 2021/9/2 17:29

唔係反對觀音, 亦無反對你拜觀音
只是不認同你拜上主時又拜觀音, 一腳踏兩船
有人想拜YHWH 又想同時拜觀音
因為拜YHWH時唔可以拜觀音,
觀音又無話拜佢時, 唔可以拜其他神,
所以係拜觀音好啲咁講。

咁既思維有無問題? 當然有!

妓女 Mary 唔介意你昨日嫖過亞 Ali, 今日來嫖佢。 好大方啊!
但你老婆就會好介意你昨晩睡了Mary, 今晩來睡佢, 明晩又讓你睡Ali

於是你就話: 不如都係嫖妓好過娶老婆。

好似法利塞人聽完耶穌話唔可以休妻後, 說: 「人同妻子的關係﹐如果是這樣﹐倒不如不娶的好。」
奇生蟲今日肚屙? 個個帖都賴篤屎
屌你老暮基督屎窟。
上流寄生族 發表於 2021/9/11 05:17

怪唔知你大便失禁
因為成日少seafood

調理seafood

炒蝦又拆蟹, 花膠配鮮鮑
嗯。。。。老師我一來, 就止你屙
快多謝我

今日條蟲見到我係到都唔敢亂屙屎哩
(仲走夾唔透)
今日無屎一室香?
「信的人必有神蹟隨著他們。就是奉我的名趕鬼、說新方言、手能拿蛇、若喝了甚麼毒物也必不受害。手按病人,病人就必好了。」
上流寄生族 發表於 2021/9/12 03:01

你地班友仔, 拋離拋去都係得呢幾句,
真係
蝦蟹多, 經文少
    「信的人必有神蹟隨著他們。就是奉我的名趕鬼、說新方言、手能拿蛇、若喝了甚麼毒物也必不受害。手按病人,病人就必好了。」
上流寄生族 發表於 2021/9/12 03:01

不如你病入高肓, 藥石無靈時來試試, 效果可能不同
香港,从来都冇民主【殖民地时代】,
上流寄生族 發表於 2021/9/26 00:41

但係就要向最唔民主既亞爺攞最多既民主.........
結果就係連少少既民主都無埋
荷葉凝珠, 不及北京一浪
高級模式 | 發新話題
換一個