返回列表 回覆 發帖

本網proudly presents: 離教文庫

乜野教無恥成咁?面皮九尺厚,俾人趕重撒賴唔肯躝屍趌路?
賤教出賤人!

. ...
leefeng 發表於 2021/9/19 11:23

話係邪教又唔理,趕又唔走,真係要斬頭先得。
此期間西方發生啟蒙運動、工業革命、法國大革命,中國被遠拋於後。不進.....則退哩!
beebeechan 發表於 2021/9/19 01:33

啟蒙運動同法國大革命,都係排除天主教封建思想既運動,中國得以穩定過渡,幸免於難,雍正真係明智。

如果無啟蒙運動,我可能見到DNA test就信哂,唔識得再問落去。我就係唔明DNA test點判斷到一個人既死亡年份。
你話皇要把傳教士趕走....即係要離開大清領土

但只係趕去澳門廣洲之喎

你趕個仔入房唔准出嚟唔等如趕出 ...
beebeechan 發表於 2021/9/19 00:39

自萬曆元年(1573),葡萄牙租居澳門後,明清政府每年向葡萄牙人徵收地租銀500兩,另加“火耗銀十五兩”,共515兩。每年冬至前後,由香山縣派書差前往徵收,直到道光二十九年(1849)澳門總督亞馬勒(João Ferreira do Amaral)非法抗距交納地租銀為止,共275年。

http://www.icm.gov.mo/rc/viewer/10040/699

即係:間房我係租咗畀阿陳,然後將呢個古怪客人趕去阿陳間房。Out of my sight, out of my mind.
啟蒙運動同法國大革命,都係排除天主教封建思想既運動,中國得以穩定過渡,幸免於難,雍正真係明智 ...

我就係唔明DNA test點判斷到一個人既死亡年份。

抽刀斷水 2021/9/19 12:43 提交

哇。。。。你仲話同我講科學?
我上邊話我科學知識好過你又真係無錯。

幾時DNA 檢測係用嚟判定死亡年份既呢?
啟蒙運動同法國大革命,都係排除天主教封建思想既運動,中國得以穩定過渡,幸免於難,雍正真係明智 ...
抽刀斷水 2021/9/19 12:43 提交

法國大革命係反天主教,真係咪鬼野歷史嚟架。
你真係文唔後,理又唔係好掂,文理不全。
哇。。。。你仲話同我講科學?
我上邊話我科學知識好過你又真係無錯。

幾時DNA 檢測係用嚟判定死亡年份 ...
beebeechan 發表於 2021/9/19 13:33

你鮮有貼出連結,响上面講:

Following historical research and DNA tests, it has been confirmed that the remains are of Paul Yun Ji-chung and James Kwon Sang-yeon, both beheaded in 1791, and Yun’s brother Francis Yun Ji-heon, who was martyred in 1801, Bishop John Kim Son-tae of Jeonju said during a press conference on Sept. 1.

https://www.ucanews.com/news/cen ... yrs-recovered/93973

DNA tests究竟點判定死亡年份既呢?
法國大革命係反天主教,真係咪鬼野歷史嚟架。
你真係文唔後,理又唔係好掂,文理不全。 ...
beebeechan 發表於 2021/9/19 13:55

呢個係天主教歷史
    http://www.radiovaticana.va/cine ... ncis/2storia31.html
即係:間房我係租咗畀阿陳,然後將呢個古怪客人趕去阿陳間房。Out of my sight, out of my mind.
抽刀斷水 發表於 2021/9/19 13:00

歷史文獻又唔係咁架喎.....

雍正帝硃批云:

朕於西洋教法, 原無深惡痛絕處, 但念我中國聖人之道, 甚無裨益, 不過聊從眾議耳。爾其詳加酌量若果無害, 則異域遠人, 自應一切從寬, 爾或不達朕意, 繩之過嚴, 則又不是矣, 特諭。

雍正特交帶兩廣總督孔毓珣的諭旨, 叫佢善待傳教士架喎, 唔好去到咁盡。 禁教只係順吓朝廷班友既意思。
呢個係天主教歷史:
抽刀斷水 發表於 2021/9/19 14:15

唔知你用邊隻睇法國大革命係要反天主教的…
咁震撼既歷史觀點,你肯講未啫?
你鮮有貼出連結,响上面講:

DNA tests究竟點判定死亡年份既呢?
抽刀斷水 發表於 2021/9/19 14:13

你唔係英文都退化咗係嘛....
呢幾句只係話起出的骸骨, 用 DNA 証明到死者是尹特忠之喎
尹特忠1791年死, 係有歷史記述喎

文理不全, 語文不掂 (罪加一條)

你貼啲地方官既奏摺就當係皇上既諭旨?
你唔係糊塗成咁係嘛
beebeechan 發表於 2021/9/19 08:56

圣皇出圣臣
圣经出邪淫【例,陈beebee】
邪教出反贼【例,陈主教,朱牧师】

天主【 = 基督//////上帝【tag,太平天国'S 拜上帝会吩咐
于聖經▼路加福音 19:27
圣经新译本 -
至于我那些仇敌,就是不愿意我作王统治他们的,把他们拉到这里来,在我面前
掉!’”
雍正:::
...
福寧州之福安縣乃山中小縣,靠近大海,據聞有二名西洋人在彼傳教。遂即核查得,入天主教之監生、生員有十餘人,城鄉男女入此教者數百人,城內大鄉建男女天主堂十五處。二名西洋人隱居生員家中,不為人見,不懼知縣禁令。旦為誦經禮拜之日,便聚數百之眾傳教,男女混雜一處,習俗甚惡。故臣等即交付文武官員查出二名西洋人,照例解往廣東之澳門,十五處天主堂或改為書院,或為義學之所,或者各為民祠堂所,依靠該十數名生員監生,曉諭入教愚昧男女
,改信     邪教

若再有行西洋教者,則將該十數名監生、生員全部黜免治罪,張貼告示嚴加禁止。查得西洋人在各省大府縣內俱建天主堂居住,該西洋人留在京城尚可編製黃歷,(治病及製造東西)(用於雜事)。今其恣意於各省之大府縣內建天主堂或大房宅所居住,不僅於地方百姓無益,且頗頗傳教,蠱惑於人,經年已久
,(【蛀;;;;;;;;;基督教】招至地方之亦未可料)
。(於地方絲毫無益)。
伏乞皇上明鑒。西洋人除常住京城外,外省不准西洋人私自居住,或俱送京城或遣返廣東澳門。各省所設天主堂皆予改用,不得再建。此乃關係地方人心之事,臣等謹具奏陳,應否之處,伏乞皇上明裁。為此叩奏。」
谢谢兄抽刀斷水 發表於 2021/9/18 23:59
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
唔知你用邊隻睇法國大革命係要反天主教的…
咁震撼既歷史觀點,你肯講未啫? ...
beebeechan 發表於 2021/9/19 14:22

咦?你睇唔到條連結咩?

至於那個時代的教宗,由於必須面對強權的蠻橫和啟蒙運動所掀起的反教會潮流
法國大革命的遺產把法國人民分為兩半;一半是自由主義者,這些人整天高唱大革命的自由與平等的口號,仿傚大革命的精神,視教會為敗類,不屑與教會往來。另一半則是天主教徒,他們歷經大革命的迫害,自己的傳統遭剷除,所以大都把大革命的運動浪潮視為魔鬼的作為,他們無時不在渴望重新享有昔日革命之前的社會與宗教生活氣氛。也因此,當自由派人士愈是想盡辦法要維護革命的既得利益時,天主教徒愈是持相反的態度。

http://www.radiovaticana.va/cine ... ncis/2storia31.html
你唔係英文都退化咗係嘛....
呢幾句只係話起出的骸骨, 用 DNA 証明到死者是尹特忠之喎
尹特忠1791年死,  ...
beebeechan 發表於 2021/9/19 14:26

下句係啲人beheaded 既年份,上句就話用咗DNA tests,依家你就覺得上句同下句係無任何因果關係,係咪咁既意思?

尹特忠1791年死,同離教文庫資料相同,不同的是金範禹。
我發現你的問題了,尹持忠、權尚然,離教文庫都係寫1791年死,你係咪當咗Paul Yun Ji-chung and James Kwon Sang-yeon其中一個係金範禹?

文庫資料己經係無水準哩.....資料失實
查金範禹, 尹持忠是同時在1791年被處死的, (可能係先斬金範禹罷)
...
beebeechan 發表於 2021/9/18 21:32
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
啲傳教士原來連暹羅/泰國都唔放過:

在华尔康的招引下,法国使臣肖蒙在法王的授意下携著名天主教神父舒瓦齐一起来到暹罗,决心劝说那莱王皈依天主教。因为一旦暹罗王该宗天主教为其洗礼的神父就可以成为太上皇,达到左右国家大政的目的。

https://xw.qq.com/partner/hwbrow ... wser&ctype=news
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
啲傳教士原來連暹羅/泰國都唔放過

在华尔康的招引下,法国使臣肖蒙在法王的授意下携著名天主教神父舒瓦齐一起来到暹罗,决心劝说那莱王皈依天主教

。因为一旦

暹罗王该宗天主教为其洗礼的神父就可以成为太上皇,达到左右国家大政的目的。
谢谢兄抽刀斷水 發表於 2021/9/19 19:45
基督教,又再夺权。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
提防基督教!
去到那裡都先遞本【性經】給你,
弱國嘛,就可以立即滅你族。
強國嘛,就慢慢洗你人民的腦,以漸漸達到全民受基督教控制之目的!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
康熙年雖然表現出決定禁教之意, 但終其年間仍未對天主教在中國各省地方的傳教活動有大規模查禁, 康熙只能說有禁教之意, 但並無禁教之實。
諭旨發出後各地並没有出現大搜捕, 拘禁, 驅逐, 處死等事。

俗語話: 得個講字!
beebeechan 發表於 2021/9/19 00:36

基督徒鍾意所謂違法達義係佢地既事,我都係果句:犯法就係犯法。

基督徒鍾意所謂違法達義係佢地既事,我都係果句:犯法就係犯法。

...
抽刀斷水 發表於 2021/9/20 15:46

好似黑暴期間, 特首,保安司, 警務處長....都只是說對暴力「嚴重讉責」, 是犯法行為......就是没有鐵腕鎮壓。
次次都係放下催淚彈, 射下豆袋算數

康熙諭旨, 攬炒味濃......「竟是和尚道士, 異端小教相同」
佛, 道....耶..........都係一籃子
高級模式 | 發新話題
換一個