返回列表 回覆 發帖

本網proudly presents: 離教文庫

你仲心存幻想,以為「令依等照舊供奉」真係1669年康熙下旨既容教令?

同你講咗好多次,1669年係禁 ...
1669年係禁教,「令依等照舊供奉」係南懷仁寫既。
抽刀斷水 發表於 2021/9/26 00:53

明明係康熙諭旨, 你夠膽死話係南懷仁講既?
諭旨你都敢纂改, 推出午門閹了!
同你講咗好多次,
抽刀斷水 發表於 2021/9/26 00:53

錯既野, 講多幾次就會變啱架咩?
(在大陸就會)
知唔知兩段野點黎?

《康熙朝實錄》記載:「其天主教、除南懷仁等、照常自行外。恐直隸各省復立堂入教。仍著嚴行曉諭禁止。」

南懷仁於1682年(康熙二十一年)著有《善惡報略說一卷》中,所記實際與禁教令相反,準確性存疑:「康熙八年八月內。諸王貝勒大臣。九卿科道。次會議天主教事情。次具疏云。該臣等會同再議得惡人楊光先。捏詞控告天主教係邪教。今看得供奉天主教。並無為惡亂行之事。相應將天主教。仍令伊等照舊供奉等語。具奏在案。」

難怪你一直以為康熙八年係容教啦,原來你都畀南懷仁誤導咗。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
更正:《善惡報略說》是南懷仁寫於1670年(康熙九年)。
南懷仁於1682年(康熙二十一年)著有《善惡報略說一卷》中,所記實際與禁教令相反,準確性存疑:「康熙八年八月內。諸王貝勒大臣。九卿科道。次會議天主教事情。次具疏云。該臣等會同再議得惡人楊光先。捏詞控告天主教係邪教。今看得供奉天主教。並無為惡亂行之事。相應將天主教。仍令伊等照舊供奉等語。具奏在案。」

難怪你一直以為康熙八年係容教啦,原來你都畀南懷仁誤導咗。
抽刀斷水 發表於 2021/9/26 01:14

你都唔好咁肯定住喎

南懷仁於1682年(康熙二十一年)著有《善惡報略說一卷》係「引用」康熙諭旨內的字句唔得咩

好似我回你帖, 都用[引用]哩

如原句是出自南懷仁, 點解佢會用[伊]等照舊供奉.....「伊」是第三身, 是「他們」的意思,
你會叫你自己為「他」的嗎?

不如你話南懷仁中文唔好哩

錯既野, 講多幾次就會變啱架咩?
(在大陸就會)
beebeechan 發表於 2021/9/26 01:12
基督教徒

搞风搞雨。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
《康熙朝實錄》記載:「其天主教、除南懷仁等、照常自行外。恐直隸各省復立堂入教。仍 ...

你之前就吹你自己識睇文言文,
乜野叫次具疏云你曉唔曉??
知唔知兩段野點黎?

《康熙朝實錄》記載:「其天主教、除南懷仁等、照常自行外。恐直隸各省復立堂入教。仍 ...

讓數字說出真相。

若說康熙1669年-1692年都是禁教的話,
看這些年間傳教士的增長

明顯是在發展中, 不是被禁。
而且還有10個中國教士,
若只有南懷仁可以自由出行, 其他教士要匿居教堂自修不能傳教,. 會有此成績?

1679年康熙還對耶穌會士李守謙發「奉旨傳教」的金牌

讓數字說出真相。

看這些年間傳教士的增長

若只有南懷仁可以自由出行, 其他教士要匿居教堂自修不能傳教,. 會有此成績?

1679年康熙還耶穌會士李守謙發「奉旨傳教」的金牌 ...
beebeechan 發表於 2021/9/26 04:52
越压越发。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
讓數字說出真相。

看這些年間傳教士的增長

beebeechan 發表於 2021/9/26 04:52
你班死铲
野火烧不尽

春风吹又生

讓數字說出真相。

看這些年間傳教士的增長

暗中】罗马天主教廷大力支持。

【【有钱使鬼可推磨】】

傳教士,明顺反。
1679年康熙還對耶穌會士李守謙發「奉旨傳教」的金牌

你睇埋下句:「這與康熙八年的禁教令大相抵牾」。

你不斷引用的文章,都是指康熙八年係禁教唔係容教。
南懷仁於1682年(康熙二十一年)著有《善惡報略說一卷》係「引用」康熙諭旨內的字句唔得咩

好似我回你帖, 都用[引用]哩
beebeechan 發表於 2021/9/26 02:14

你搵到比南懷仁更早的出處,煩請告知。
你之前就吹你自己識睇文言文,
乜野叫次具疏云你曉唔曉??
beebeechan 發表於 2021/9/26 03:38

核對完原文,原來漏了個「屢」字。
你睇埋下句:「這與康熙八年的禁教令大相抵牾」。

你不斷引用的文章,都是指康熙八年係禁教唔係 ...
抽刀斷水 2021/9/26 13:28 提交

我不嘍都話康熙的禁教是有名無實的。
史料上當然會有禁教是字句。

正如女的被男的哄上床時,口中說不,「好衰架你」
心中就是好,正呀,快啲哩
跟口說的「大相抵牾」

正如女的被男的哄上床時,口中說不,「 ...
beebeechan 發表於 2021/9/26 19:59

好喇,你終於同意「文本上」係禁教了,咁「相應將天主教。仍令伊等照舊供奉等語」呢句就同禁教令相互矛盾啦。

咁條timeline無問題啦:

禁1669->容1692->禁1721->死1722

禁 = 1692 - 1669 + 1722 - 1721 = 24年
容 = 1721 - 1692 = 29年

至於呢個禁令係咪得把口、康熙係咪有心放水、班馬仔係咪收咗傳教士黑錢唔做野、有無傳教士違法達義,算喇拗黎無乜結果。
至於呢個禁令係咪得把口、康熙係咪有心放水、班馬仔係咪收咗傳教士黑錢唔做野、有無傳教士違法達義,至於呢個禁令係咪得把口、康熙係咪有心放水、班馬仔係咪收咗傳教士黑錢唔做野、有無傳教士違法達義,算喇拗黎無乜結果。
抽刀斷水 發表於 2021/9/26 23:10

咁又即係話北京爺爺話一國兩制,俾咗香港人民主選舉架哩!
但香港人又話無民主喎。。。。

算喇拗黎無乜結果??
班馬仔係咪收咗傳教士黑錢唔做野
抽刀斷水 發表於 2021/9/26 23:10

你都傻傻地既
順治朝代「曆獄」,和康熙為湯若望平反一事,你估朝廷上下,地方官不知曉咩!
康熙話禁教但實在寵愛傳教士,
真係打狗都要看主人哩。。。
地方官敢對傳教士做甚麼,頂戴不保外分分鐘人頭落地,或抽刀斷J哩
咁既官埸智慧都無,點做官從政!

正如女的被男的哄上床時,口中說不,「好衰架你」
心中就是好,正呀,快啲哩

跟口說的「大相抵牾」beebeechan 發表於 2021/9/26 19:59
基督教徒

明顺
明忠
【强奸】
【贱格】
https://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=145682&ptid=14336

[tr][/tr]
n谢谢LEEFENG兄极点贡献TOO
[TOO MUCH].

高級模式 | 發新話題
換一個