返回列表 回覆 發帖

本網proudly presents: 離教文庫

因為耶穌基督説這是正常的現像:「你們要從窄門進去,因為寬門和大路導入喪亡;但有許多的人從那裡進去。那導入生命的門是多麼窄,路是多麼狹!找到它的人的確不多」
上流寄生族 發表於 2021/9/18 02:12

唔一定係門窄, 係你太痴肥唶

放低你的偏慾私情, 七情六慾, 污言穢語, 入門唔係咁難
自18世紀後期起,天主教透過來華傳教士傳入朝鮮國,由上層向下層社會滲透。朝鮮一向以儒家立國,當時朝廷認為天主教徒行動詭秘,頻繁聚會,有教義、書籍、膜拜耶穌像等,一眾大臣上疏攻擊,天主教及西學思想被視為異端邪說。

1785年,天主教徒金範禹因焚燒祖宗牌位而被拷問至死,被視為朝鮮第一個殉教者,史稱乙巳秋曹摘發事件。其餘涉事教徒假裝離教,但仍持續秘密傳教,偷偷招攬教徒。

1791年,教徒尹持忠、權尚然的母親去世,卻不按儒家規範設神主、祭祀,被發現而遭處決,史稱「辛亥邪獄」。其餘教徒卻未見收斂,地下信徒數字竟由數十人發展至1801年的1萬人,主要為南人派或時派。

欲知後事如何?快看離教文庫啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
自18世紀後期起,天主教透過來華傳教士傳入朝鮮國,由上層向下層社會滲透。朝鮮一向以儒家立國,當時朝廷認 ...
抽刀斷水 2021/9/18 17:11 提交

呢兩單畸士,天主教徒係受害人嚟啵。
欲知後事如何?快看離教文庫啦

文庫篇文,好依條feng9, 旁邊友啲狗翕用文言文,唔係用白話。
自18世紀後期起,天主教透過來華傳教士傳入朝鮮國,由上層向下層社會滲透。朝鮮一向以儒家立國,當時朝廷認 ...

乜燒祖先牌位,不用儒家禮儀辦喪事就是『邪惡』?
因此殺人就不惡?

真係指黑為白囉。

就好似今日街坊發現有兩個男同搞基,打死咗佢地,然後話基佬係邪惡。

邊個邪惡啲呢?
人,黑白不分,已經唔係新鮮事。
例如早前襲警暴徒就當係烈士咁要致敬。
又係你話唔可以用現今既道德標準黎判斷以前發生既事既?

同埋佢地個年代係用文言文架喎,咁你想點啫?
呢兩單畸士,天主教徒係受害人嚟啵。
beebeechan 發表於 2021/9/18 17:22

都禁咗教,你仲信埋啲邪教,危害「角瓜安存」。

犯法就係犯法。
都禁咗教,你仲信埋啲邪教,危害「角瓜安存」。

犯法就係犯法。 ...
抽刀斷水 2021/9/18 19:17 提交

你嗰兩段記述,無講到當時的天主教是『禁教』,信就係犯法,仲係死刑!。 也没有一條「尊儒攘夷」法。 天主教只係不受歡迎。

若說韓國佬要捍衛本土文化, 為甚麼又不排斥儒學, 還要引入漢字呢
有些韓語跟普通話音很相近囉
快看離教文庫啦

文庫的記述, 說是「大韓天主教徒受難史」比較適合
天主教入侵中國被趕走,又係受難,被豐臣秀吉追放,又係受難,到朝鮮又係受難,真係辛苦哂。

又會咁啱全部都被人趕,又唔檢討下自己做過啲乜,總之命苦咁啦。
1785年,天主教徒金範禹因焚燒祖宗牌位而被拷問至死,被視為朝鮮第一個殉教者,史稱乙巳秋曹摘發事件。其餘涉事教徒假裝離教,但仍持續秘密傳教,偷偷招攬教徒。

1791年,教徒尹持忠、權尚然的母親去世,卻不按儒家規範設神主、祭祀,被發現而遭處決,史稱「辛亥邪獄」。其餘教徒卻未見收斂,地下信徒數字竟由數十人發展至1801年的1萬人,主要為南人派或時派。
抽刀斷水 發表於 2021/9/18 17:11

文庫資料己經係無水準哩.....資料失實
查金範禹, 尹持忠是同時在1791年被處死的, (可能係先斬金範禹罷)
見:
https://www.ucanews.com/news/centuries-old-remains-of-first-korean-catholic-martyrs-recovered/93973
天主教入侵中國被趕走,又係受難,被豐臣秀吉追放,又係受難,到朝鮮又係受難,真係辛苦哂。

又會咁啱全部 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/18 21:20

早年到遠東做福傳的, 真係好辛苦架,
長途跋涉外, 還會遇上儒家, 道家, 印度濕婆來兇
又會咁啱全部都被人趕,
抽刀斷水 發表於 2021/9/18 21:20

呢啲描述:

地下信徒數字竟由數十人發展至1801年的1萬人

其餘涉事教徒假裝離教,但仍持續秘密傳教,偷偷招攬教徒。

唔似係被人趕, 係被打壓。

係咪「各安法」一出, 今日香港人無哂「五大訴求」呢?
早年到遠東做福傳的, 真係好辛苦架,
長途跋涉外, 還會遇上儒家, 道家, 印度濕婆來兇 ...
beebeechan 發表於 2021/9/18 21:36

得罪人地皇帝,幾咁辛苦都無運行啦。

人地出哂追放令同綸音黎解釋哂原因啦,中國利瑪竇扮鬼扮馬學埋中文咁討好,又暗地裡搞搞震,最後咪又要被康熙雍正趕走。
中國利瑪竇扮鬼扮馬學埋中文咁討好,又暗地裡搞搞震,最後咪又要被康熙雍正趕走。
抽刀斷水 發表於 2021/9/18 21:45

拜托你講野有啲水準哩

滿清1644年才入關統治中原, 利瑪竇1610年便病逝北京....
康熙可以趕走利瑪竇?

有水準既論文係唔會引用無水準文庫架.....
得罪人地皇帝,幾咁辛苦都無運行啦。

抽刀斷水 發表於 2021/9/18 21:45

唔使得罪皇帝,  得罪曱甴都已經係無運行哩
網上曱甴, 呢到都有三隻
拜托你講野有啲水準哩

滿清1644年才入關統治中原, 利瑪竇1610年便病逝北京....
康熙可以趕走利瑪竇?

有 ...
beebeechan 發表於 2021/9/18 22:08

康熙雍正係趕走天主教,你當利瑪竇同時被康熙同雍正趕走兩次咩?

留意下人地寫既野,用埋腦去諗下。
高級模式 | 發新話題
換一個